CFR Infrastructură a lansat licitație pentru contractul de electrificare a liniei ferate Dărmănești-Vicșani-Frontieră Ucraina, cu o evaluare financiară estimată la 167 de milioane de lei
Acesta este un proiect cu finanțare europeană inclus în Programul Comisiei Europene ,,EU-Ukraine Solidarity Lanes”. Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 4 decembrie 2023.
Linia de cale ferată Dărmănești -Vicșani – Frontieră face parte din Magistrala 500 București Nord – Dărmănești – Vicșani Frontieră, și este amplasată în nord-estul țării pe teritoriul administrativ al județului Suceava, situată în intravilanul și extravilanul următoarelor unități administrativ teritoriale: UAT Dărmănești, UAT Grănicești, UAT Milișăuți, UAT Satu Mare, UAT Dornești, UAT Frătăuții Noi, UAT Mușenița.
Durata estimată de implementare a contractului este de 88 luni calendaristice după cum urmează:
– Pentru realizarea serviciilor de proiectare, inclusiv Avizarea Proiect Tehnic și Emiterea Autorizației de Construire, se estimează un interval de timp de 12 luni calendaristice, începând de la data emiterii Ordinului administrativ de începere.
– Procesul de execuție a lucrărilor este planificat să se desfășoare pe o durată estimată de 12 luni calendaristice, pornind de la data eliberării Autorizației de Construire (AC).
– Perioada de garanție (Perioada de notificare a defectelor) este de minim 60 de luni calendaristice de la Recepția la Terminarea Lucrărilor.
– După finalizarea recepției finale, se prevede un interval de 4 luni pentru desfășurarea altor activități necesare.
Linia de cale ferată Dărmănești – Vicșani – Frontieră face parte din rețeaua TEN-T și reprezintă un element deosebit de important al infrastructurii feroviare din România. Această linie deserveste traficul internațional european, conectând cele două importante coridoare centrale situate pe teritoriul României.
De asemenea, ea asigură o legătură crucială pentru traficul feroviar internațional de marfă și pasageri din direcția Ucrainei și facilitează conexiunea cu Coridorul Rhin – Dunăre (anterior cunoscut sub denumirea de Coridor IV), oferind astfel o rută vitală către țările din sud-estul Europei, cum ar fi Bulgaria, Grecia și Turcia, precum și către țările din nord-estul Europei, inclusiv Republica Moldova, Ucraina și Rusia.
Datorită dimensiunilor sale geografice și poziționării strategice, România se află într-un punct esențial pentru tranzitul feroviar dintre Europa de Vest, Europa Centrală și Asia (Orientul Mijlociu).