Connect with us

ADS propune transformarea a peste 8.500 de hectare în parcuri de energie verde

parc fotovoltaice - Moldova Invest

Romania

ADS propune transformarea a peste 8.500 de hectare în parcuri de energie verde

Agenția Domeniilor Statului (ADS) dispune de peste 8.500 de hectare de terenuri neproductive care teoretic pot fi transformate în parcuri de energie verde

Cu toate acestea, centralizarea datelor nu a fost actualizată după anul 2001, determinând ADS să urmărească crearea unui Registru Unic de Inventariere a Terenurilor Neproductive. În plus, se așteaptă aprobarea Comisiei Europene pentru planul REPowerUE, care ar permite ADS să concesioneze terenuri agricole neproductive și cu fertilitate foarte slabă pentru a dezvolta noi capacități de producere de energie din surse regenerabile.

Din totalul de aproximativ 320.000 de hectare de terenuri de stat administrate de ADS, peste 8.534 de hectare sunt clasificate ca fiind neagricole și neproductive conform bazei de date a Agenției. Acestea pot fi convertite în parcuri de energie verde, potrivit informațiilor oficiale furnizate de ADS către Economica.

La această cifră se adaugă alte suprafețe care pot fi potențiale locații pentru energie eoliană sau solară: terenurile clasificate în clasele IV-a și V-a în funcție de gradul de fertilitate (soluri cu fertilitate slabă și foarte slabă), terenurile clasificate ca fiind curți-construcții, însumând peste 11.234 de hectare, inclusiv canale, aflate în domeniul public sau privat al statului.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Olena LALUDOVA, Directorul Clinicii de Fertilitate „LADA”: „Autostrada A7 va deschide noi posibilități de colaborare cu instituții medicale din România”

Aceste planuri țin cont de proiectul Planului REPowerUE, care prevede modificarea și completarea atribuțiilor Agenției Domeniilor Statului în ceea ce privește concesionarea terenurilor agricole din clasele IV-a și V-a de calitate, a terenurilor neproductive și a terenurilor clasificate ca fiind curți-construcții, inclusiv canale, din domeniul public sau privat al statului, în vederea amplasării și construirii de noi capacități de producere de energie din surse regenerabile (solară, eoliană).

Proiectul Planului REPowerUE a fost trimis la Bruxelles în vederea obținerii aprobării și se află în prezent în procesul de analiză al Comisiei Europene.

Aceste inițiative indică zonele potențiale pentru dezvoltarea centrelor de producție a energiei verzi în România. Conform datelor furnizate de ADS pentru Economica, cea mai extinsă suprafață se găsește în Constanța, respectiv 2.738 de hectare.

În plus, pentru localitatea Grindul Chituc din județul Constanța, ADS, Ministerul Agriculturii și Ministerul Energiei evaluează posibilitatea dezvoltării unui parc eolian, proiect ce ar putea fi implementat de către Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, cu finanțare prin intermediul REPowerEU.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Alexandru Rafila, candidat la Camera Deputaților: Ca Ministru al Sănătății, am adus fonduri importante pentru modernizarea infrastructurii spitalicești din Iași

Partenerul Hidroelectrica vizează un total de 53 de turbine eoliene pentru acest proiect, generând un potențial de energie verde de 381,6 MW putere instalată.

Următoarele județe în funcție de disponibilitatea terenurilor neproductive includ Brăila cu 1.550 de hectare, Argeș cu 1.222 de hectare, Călărași cu 713 hectare, Sibiu cu 561,9 hectare, Tulcea cu 452 de hectare, Ialomița cu 150,3 hectare și Olt cu 143 de hectare.

În județul Dolj, unde Hidroelectrica intenționează să dezvolte un parc fotovoltaic pe o suprafață de 2.200 de hectare, ADS administrează în prezent doar 57,5 hectare de teren neproductiv.

Proiectul Hidroelectrica presupune crearea unui parc fotovoltaic cu o capacitate de 1.500 MW, pe un teren concesionat direct de către Administrația Domeniilor Statului în zona Piscul Sadovei-Dăbuleni din Dolj. Acest proiect a fost deja recunoscut ca fiind de importanță națională de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării, alături de alte nouă proiecte de centrale hidro.

Hidroelectrica estimează că vor fi utilizate 2.200 de hectare pentru parc, cu o capacitate de 1.500 MW, având în vedere că există disponibile aproximativ 3.000 de hectare.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Guvernul adoptă ordonața austerității. Marcel CIOLACU: Nu voi mai fi popular, voi fi eficient în 2025!

Datele și clasificarea actuale ale ADS, inclusiv împărțirea în cinci clase conform gradului de fertilitate, au fost stabilite înainte de înființarea Agenției în 2001, când terenurile aparțineau fostelor ferme de stat de tip IAS, stațiunilor de cercetare, etc. Din acea perioadă și până în prezent, au avut loc modificări, inclusiv ca urmare a implementării legilor agrare.

ADS a demarat procedurile pentru actualizarea clasificării calității terenurilor pe care le administrează. În plus, în cadrul planului REPowerUE, se intenționează crearea unui Registru Unic Național de Inventariere a Terenurilor Neproductive care va cuprinde suprafețele proprietate de stat administrate de ADS, ce pot fi utilizate pentru producerea de energie din surse regenerabile (E-SRE), precum energie solară și eoliană.

Important de menționat este că ideea de a dezvolta proiecte de panouri solare sau eoliene pe terenurile degrade ale statului necesită modificări legislative și a stârnit numeroase dezbateri, în special din partea investitorilor în energie verde. Aceasta în contextul în care, la data de 3 octombrie, Secretariatul general al Guvernului a propus spre dezbatere publică


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Romania

To Top