Connect with us

Salariile angajaților din Ministerul Finanțelor, ANAF și Vămi vor crește cu 23%

anaf - Moldova Invest

Romania

Salariile angajaților din Ministerul Finanțelor, ANAF și Vămi vor crește cu 23%

Salariile lucrătorilor din Ministerul Finanțelor, ANAF și Autoritatea Vamală au înregistrat o creștere de 23%, după ce ministrul Marcel Boloș a semnat un ordin în acest sens

Această majorare nu se aplică altor angajați din sectorul bugetar și a devenit posibilă prin intermediul unui mecanism juridic special creat de guvern exclusiv pentru acești lucrători.

Creșterea salariilor a fost deja implementată începând din luna octombrie, iar angajații celor trei instituții au beneficiat de remunerații majorate pentru acea lună, conform informațiilor furnizate de G4Media.

Moldova Invest îți recomandă și ...   De ce politica fiscală a guvernului nu determină scăderea prețurilor alimentelor la raft?

În luna octombrie, guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care a conferit ministrului Finanțelor autoritatea de a stabili salariile în aceste instituții printr-un simplu ordin ministerial

Salariile ANAF 4.700 14.700 lei fara sporuri - Moldova Invest

Practic, ordonanța de urgență a introdus o derogare de la legea salarizării. Inițiativa pentru această OUG a provenit, în mod interesant, chiar de la Ministerul Finanțelor, după ce angajații au protestat prin oprirea activităților într-un protest spontan în luna septembrie.

Notabil este faptul că, prin PNRR, guvernul și-a asumat angajamentul de a renunța la excepțiile din sistemul de salarizare a bugetarilor, de a reforma legea salarizării și de a controla cheltuielile bugetare.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Datoria guvernamentală a atins un nivel de la 50,5% din PIB

În expunerea de motive a documentului, inițiatorii au susținut că eliminarea inechităților salariale între angajații Finanțelor va aduce mai mulți bani la buget: „Eliminarea inechităților, discriminărilor și/sau discrepanțelor de ordin salarial la nivelul instituțiilor publice cu rol de organ fiscal central creează premisele eficientizării activității de reglementare a legislației fiscale, de colectare a veniturilor fiscale, monitorizarea conformității fiscale și administrare a creanţelor fiscale, activități de o importanță crucială într-o societate, prin care se asigură funcționarea eficientă şi stabilitatea statului, precum și menținerea echilibrului macroeconomic și bugetar.”

Moldova Invest îți recomandă și ...   Analiza absorbției fondurilor europene în Regiunea de Dezvoltare NORD-EST. Județul IAȘI, pe locul 4 în țară la atragerea BANILOR EUROPENI

Cu toate acestea, în luna noiembrie, Senatul a eliminat din ordonanța de urgență prevederea care acorda ministrului Finanțelor autonomie în stabilirea salariilor angajaților din Ministerul Finanțelor, ANAF și Autoritatea Vamală Română, însă efectele OUG au fost deja resimțite.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Romania

To Top