Connect with us

Autostrada Mării Negre: Un mega-proiect de conectivitate evaluat la 6 miliarde de euro pentru Bulgaria, Grecia și România

autostrada sibiu pitesti 02 - Moldova Invest

Romania

Autostrada Mării Negre: Un mega-proiect de conectivitate evaluat la 6 miliarde de euro pentru Bulgaria, Grecia și România

Grecia, Bulgaria și România caută surse de finanțare pentru mega proiectul de conectivitate a celor trei țări, Autostrada Mării Negre

Bulgaria, Grecia și România au convenit să acorde în bugetul lor garanții în valoare totală de 6 miliarde de euro pentru a sprijini realizarea proiectului de conectivitate de transport și conducte care pornește de la orașul Salonic din Grecia de la Marea Mediterană, trece prin Kavala și Alexandroupolis, traversează orașele bulgărești Burgas și Varna, și se termină în orașul românesc Constanța de la Marea Neagră, transmite publicația bulgară Mediapool.

Bulgaria intenționează să lanseze Autostrada Mării Negre, care va conecta porturile Burgas și Varna cu portul românesc Constanța, dar și o autostradă care va face legătura cu București.

Cele trei țări intenționează să obțină finanțare atât sub formă de împrumuturi de la instituțiile bancare europene, cât și prin accesarea de fonduri europene nerambursabile. Pentru a construi infrastructura diversificată, ele vor înființa o companie de proiect comună și vor căuta constructori pentru diferitele proiecte.

Aceste proiecte includ autostrăzi și căi ferate, precum și planuri pentru construirea unei conducte de petrol de la Alexandroupolis la Burgas, cu perspective de extindere spre nord, în direcția Republicii Moldova și Ucraina, inclusiv o conductă pentru combustibili.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Vor să arunce cu totul țara în CRIZĂ! Promisiunea PSD pentru pensionari

Această informație a fost comunicată de către ministrul bulgar de finanțe, Asen Vasilev, în cadrul participării sale la prima conferință internațională “Forum pentru Conectivitatea Europei de Sud-Est” care a avut loc recent la Salonic.

La începutul lunii octombrie, proiectul acestui coridor a fost discutat și de către prim-miniștrii Bulgariei, Greciei și României – Nikolai Denkov, Kiriakos Mitsotakis și Ion-Marcel Ciolacu, în cadrul unei întâlniri desfășurate la reședința de la Euxinograd, situată în apropiere de Varna.

 

De la Marea Mediterană la Marea Neagră

„Un rol cheie pentru infrastructura durabilă și conectivitate în Europa de Sud-Est îl joacă legătura Nord-Sud cu construcția unei autostrăzi care va lega Grecia și România prin Bulgaria. Sperăm ca procedurile să fie finalizate cât mai curând și că proiectul va fi finalizat în cinci ani”, a spus Vasilev.

Conform declarațiilor sale, această autostradă va completa harta conectivității, furnizând o cale de ieșire din porturile Bulgariei către Marea Mediterană. Ministrul bulgar de Finanțe a subliniat că vechiul drum care conecta țările din nord prin Balcani era între Viena și Istanbul, iar în prezent, există nevoia unei noi legături pe axa Nord-Sud către regiunea mediterană.

Așteptările sale sunt ca, în câteva luni, să fie semnat un acord între cele trei țări. Valoarea mega-proiectului nu este încă clară, dar Asen Vasilev a menționat că Bulgaria va căuta finanțare de la Uniunea Europeană pentru a compensa costurile, și că acest aspect nu va afecta implementarea proiectului.

Moldova Invest îți recomandă și ...   România, pe cale să devină un jucător important pe piața europeană a GAZELOR! Proiectul Neptun Deep va aduce peste 20 de miliarde de euro în bugetul țării

„Acest lucru este foarte important pentru comerțul dintre țări, în special după războiul din Ucraina și ceea ce se întâmplă în Gaza”, a evidențiat Vasilev.

 

Scenariul iugoslav și irakian

Autoritățile bulgare iau în considerare diferite scenarii care pot servi drept punct de plecare pentru actualul conflict din Ucraina, incluzând un scenariu similar cu cel din Iugoslavia și unul asemănător cu cel din Irak.

Ministrul de Finanțe, Asen Vasilev, a menționat că conflictul din Iugoslavia a durat 7 ani, dar întrucât nu a avut aceeași încărcătură geopolitică ca conflictul actual și a avut loc în anii ’90.

Până când nu se va găsi o soluție pașnică la conflict, Vasilev a recunoscut că transportul de mărfuri va evita coridoarele de transport din nord.

De aceea, este mai important ca niciodată să se mențină conexiunea cu sudul, având în vedere că Marea Neagră pare să fie sub influență rusă. Cu toate acestea, Vasilev a subliniat că motivele pentru implementarea proiectelor planificate nu se datorează doar geopoliticii, ci și logicii economice și comerciale.

Asen Vasilev a mai declarat că se așteaptă ca lucrările pentru jumătate din cei 15 km lipsă ai autostrăzii Struma să fie finalizate la începutul anului 2024. Cu privire la cealaltă jumătate a autostrăzii, este necesară poziția Comisiei Europene în ceea ce privește problemele de mediu legate de traseu.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Datoria guvernamentală a atins un nivel de la 50,5% din PIB

Vasilev a declarat că acest proiect are o importanță crucială și pentru mobilitatea în cadrul NATO. Acest lucru înseamnă că autostrada trebuie să respecte cele mai înalte standarde pentru a permite deplasarea echipamentelor grele mecanizate.

 

Extinderea Punctului de Trecere a Frontierei „Kăpitan Andreevo”

Conducta Burgas – Alexandroupolis, care include două segmente, unul pentru transportul de țiței și unul pentru produse petroliere, a fost menționat în discursul ministrului bulgar de finanțe, care a accentuat importanța acestui proiect din perspectivă geopolitică, dată fiind situația de război din Ucraina.

Bulgaria intenționează să dubleze traficul prin Punctul de Trecere a Frontierei “Kăpitan Andreevo” cu Turcia în următorii 3 ani, în condițiile utilizării actuale a datelor referitoare la vehiculele grele de marfă care traversează punctul de frontieră cu Turcia, conform declarației ministrului bulgar de finanțe.

La momentul actual, peste 4.000 de vehicule grele de marfă tranzitează zilnic acest punct de frontieră, ceea ce îl situează pe locul al doilea ca aglomerare la nivel mondial.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Romania

To Top