Connect with us

Bursă. Acţiunile Aerostar se tranzacţionează în creştere cu 4.3%

aerostar bacau - Moldova Invest

Bacău

Bursă. Acţiunile Aerostar se tranzacţionează în creştere cu 4.3%

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Începând cu 10 mai, după publicarea situaţiilor financiare pentru primele trei luni din 2024, acţiunile companiei Aerostar Bacău (simbol bursier ARS) au înregistrat o creştere de 4,3%, crescând de la 9,3 lei la 9,7 lei pe unitate. Această companie, furnizor de aerostructuri, componente, ansambluri şi sisteme hidraulice pentru programe globale de fabricaţie, a ajuns vineri după-amiaza la o capitalizare de piaţă de 1,48 miliarde de lei, în creştere cu 61 de milioane de lei faţă de raportarea anterioară.

Bursă. Acţiunile Aerostar se tranzacţionează în creştere cu 4.3%

În primul trimestru al anului 2024, Aerostar Bacău a înregistrat vânzări de 155,3 milioane de lei, comparativ cu 124,7 milioane de lei în aceeaşi perioadă din 2023, ceea ce reprezintă o creştere de 24,5%. Profitul net s-a redus cu 16,4%, ajungând la 25 de milioane de lei, iar veniturile din exploatare, incluzând veniturile din vânzări de 155,3 milioane de lei şi cele aferente stocurilor de produse finite şi de producţie în curs de execuţie (11,2 milioane de lei), au fost de 167 de milioane de lei, cu o creştere de 19,3%.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Implementarea sistemului electronic de TVA (e-TVA), prevăzută să intre în vigoare de la 1 august

Cu un control de 71,5% deţinut de către IAROM SA Bucureşti şi o participaţie de 15,2% deţinută de Evergent Investments, Aerostar Bacău a înregistrat o creştere a cotaţiei de 10,9% începând cu începutul anului curent, cu tranzacţii în valoare de 5,3 milioane de lei.

Pe parcursul ultimelor 12 luni, acţiunile companiei au avut o performanţă pozitivă de 26%, cu tranzacţii în valoare de 8,4 milioane de lei. De la aprobarea distribuirii de dividende în valoare de 32 de milioane de lei din profitul net al anului trecut, acţiunile ARS s-au apreciat cu 4,5%. În 2023, Aerostar a înregistrat un profit net de 93 de milioane de lei, în creştere cu 3% faţă de anul precedent, şi venituri în creştere cu 12,5%, ajungând la 533 de milioane de lei.

În anul 2024, Aerostar Bacău își consolidează poziția pe piață, raportând o creștere semnificativă a cifrei de afaceri cu 24% comparativ cu anul precedent. Cu toate acestea, profitul net al companiei a înregistrat o scădere de 16,47% față de perioada similară din 2023, conform datelor financiare comunicate către Bursa de Valori București, așa cum informează Agerpres.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Transelectrica primește 64 milioane de euro pentru a construi o LEA de 400 kV cu dublu circuit, între stațiile Isaccea și Tulcea Vest

Profitul brut în perioada menționată a fost de 29,213 milioane lei, reflectând o descreștere de 11,68%. Veniturile din exploatare au atins suma de 167,177 milioane lei, în timp ce cheltuielile de exploatare au fost de 142,374 milioane lei.

Aerostar Bacău este specializată în fabricarea, repararea și modernizarea avioanelor, inclusiv a modelelor F-16 și Black Hawk. Compania realizează, de asemenea, integrări de sisteme aero și terestre cu aplicații în domeniile civil și al apărării și securității.

Înființată în 1953, Aerostar este o bază industrială robustă, cu o echipă de peste 1.850 de angajați și facilități de producție moderne, întinse pe o suprafață totală de peste 45 de hectare.

Din anul 2000, Aerostar este o societate cu capital integral privat, având acțiunile tranzacționate la Bursa de Valori București încă din 1998. Aceasta înseamnă că de mai bine de două decenii compania își demonstrează soliditatea și stabilitatea pe piața financiară din România, consolidându-și poziția ca lider în sectorul producției și modernizării de echipamente aeronautice.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Executivul a adoptat pe 6 iunie 2024, Hotărârea de Guvern. Statul pregătește un nou ajutor pentru românii cu situații financiare precare

În ianuarie 2024, Lockheed Martin și Aerostar S.A. au inaugurat primul centru de servicii de întreținere, reparații și revizie (MRO) certificat pentru elicopterul S-70 Black Hawk în Europa. Această inițiativă marchează o extindere semnificativă a colaborării deja existente între cele două companii. În anul 2023, Aerostar și Lockheed Martin au colaborat în realizarea de activități similare pentru flota de avioane de luptă F-16 a României.

Această nouă capacitate va consolida poziția Aerostar în sectorul MRO pentru aeronave, oferind servicii de înaltă calitate pentru elicopterele Black Hawk în întreaga regiune europeană. Astfel, Aerostar continuă să își extindă expertiza și să își consolideze rolul pe piața de apărare și securitate, contribuind la întreținerea și modernizarea echipamentelor militare critice.

 


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Bacău

To Top