Connect with us

CHIMCOMPLEX închide TEMPORAR producția industrială de la BORZEȘTI din cauza SCUMPIRILOR la ENERGIE

Chimcomplex 1 e1660904877898 - Moldova Invest

Bacău

CHIMCOMPLEX închide TEMPORAR producția industrială de la BORZEȘTI din cauza SCUMPIRILOR la ENERGIE

Combinatul chimic Chimcomplex Borzești, controlat de omul de afaceri Ştefan Vuza, a anunțat miercuri, 17 august 2022, faptul că închide temporar activitatea de producție în cadrul platformei industriale Borzești pe o perioadă de 14 zile începând cu data de 18 august 2022, din cauza prețurilor în creștere la energie electrică și gaze naturale

Contractele individuale de muncă ale salariaților afectați de încetarea temporara a activității se suspendă în această perioadă, aceștia urmând să primească o indemnizație de 75% din salariul de bază, conform prevederilor legale aplicabile si contractului colectiv de muncă.

Chimcomplex Borzești a încheiat primul semestru al acestui an cu un profit net de 165 milioane lei (33,5 milioane de euro), acesta fiind cu 40% mai mic față de rezultatul din primul semestru al anului trecut, de 282,6 milioane lei (57,7 milioane de euro).

Cifra de afaceri a companiei a crescut însă la 1,222 miliarde lei (247 milioane de euro), comparativ cu 1,1 miliarde lei (233 milioane de euro), în primul semestru din 2021.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Președintele CJ Bacău Valentin Ivancea a semnat contractul pentru reabilitarea Complexului Muzeal „Iulian Antonescu”

Vânzările pe piața externă, în cea mai mare pare adresate piețelor din Uniunea Europeană au reprezentat în semestrul I aproximativ 90,79% din totalul vânzărilor.

Cheltuielile din exploatare au crescut în 2022 din cauza prețurilor de achiziție ale materiilor prime și utilităților, care au avut un trend ascendent în perioada ianuarie-iunie 2022. Rata de creștere a acestora a fost mai mare decât creșterea prețului de vânzare al produselor finite Chimcomplex, spune compania.

Profitabilitatea companiei s-a diminuat astfel în primele 6 luni ale anului 2022, obținându-se un profit net în scădere cu 42% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021.

„Strategia noastră dă rezultate bune și arată performanță operațională. Cu toate acestea rezultatele financiare sunt în scădere față de aceeași perioadă din 2021 ca urmare a creșterii alarmante a prețurilor la energie electrică și gaze naturale.

Este esențial acum să avem asigurat acelaşi mediu economic ca marii noştri competitori europeni şi globali, care beneficiază de preţuri mult mai bune la resurse de bază. În acest fel produsele lor sunt mai ieftine și invadează piața României și a țărilor din jur. Acest lucru duce la un deficit și mai mare al balanței comerciale a României.

În acest context trendul descendent al rezultatelor noastre financiare va continua și în semestrul II 2022. Ca și alte companii din industrie avem nevoie de intervenția statului pentru amortizarea preţurilor crescute la gaz şi energie electrică înainte de a lua în calcul reorganizarea producției și optimizarea structurii organizaționale”, au declarat reprezentanții companiei.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Grupul AGRICOLA din Bacău, investiția de 40 milioane de euro într-o nouă fabrică de preparate gata de consum

Compania susține că impactul presiunilor inflaționiste fără precedent asupra dezvoltării marjei a fost limitat prin controlul costurilor și eficiența operațională. Totodată au crescut semnificativ investițiile din spatele cheltuielilor de capital – reintegrarea fabricilor de pe platforma Oltchim ( achiziția pachetelor de acțiuni Sistemplast și CET Govora), dar și sustenabilitatea, mai arată Chimcomplex.

Chimcomplex 1 e1660904877898 - Moldova Invest

În aceste condiții, în primele 6 luni din acest an, Chimcomplex înregistrează un nivel consistent al EBITDA, respectiv 232 milioane lei ( 47 milioane euro și 19% din cifra de afaceri).

Moldova Invest îți recomandă și ...   Președintele CJ Bacău, Valentin Ivancea a semnat contractul de reabilitare a „Casei Vasile Alecsandri”, proiect în valoare de 3,3 milioane lei

„2022 continuă să prezinte o provocare uriașă pentru noi, rămânem sub presiunea prețurilor și ne vom adapta producția în funcție de contextul macroeconomic și geopolitic. Piața volatilă a energiei ne îngrijorează major, de aceea ne folosim de puterea financiară pe care o mai avem pentru a investi în independența energetică.

Avem trei proiecte de investiții în derulare: o instalație de cogenerare de înaltă eficiență de 49Mw, o instalație de trigenerare de înaltă eficiență de 8 Mw și monitorizarea consumurilor de energie”, au continuat reprezentanții companiei.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Bacău

To Top