Connect with us

Fermierii din Bacău pot accesa SUBVENȚII în avans pentru 5 ani, printr-un program guvernamental

5bce1ea9515b0944ef290274f3008eed 1063x560 00 86 e1691409066904 - Moldova Invest

Bacău

Fermierii din Bacău pot accesa SUBVENȚII în avans pentru 5 ani, printr-un program guvernamental

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Fermierii băcăuani  pot obține subvențiile APIA în avans pe 5 ani, beneficiind de garanții statuale și condiții avantajoase de creditare

Anul trecut, un număr semnificativ de agricultori din Bacău au beneficiat de facilități ce le-au permis să încaseze în avans subvențiile oferite de stat pentru o perioadă de 3 ani.

În acest an, autoritățile au decis să extindă această program de sprijin, oferind fermierilor posibilitatea de a solicita subvențiile în avans pentru o perioadă chiar mai lungă – 5 ani.

Prin intermediul acestui program, statul va garanta până la 80% din valoarea noilor împrumuturi acordate fermierilor, într-o încercare de a susține dezvoltarea și stabilitatea sectorului agricol.

Din luna septembrie, agricultorii din regiunea Bacău vor putea solicita încasarea în avans a subvențiilor pe care le primesc de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru următorii 5 ani.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Guvernul Republicii Moldova a aprobat Programul „Satul European” pentru anii 2024-2028

Prin Programul „De 5 ori subvenția!”, ajutoarele de stat luate de fermieri în avans pe mai mulți ani pot fi folosite de beneficiari pentru acoperirea unui împrumut bancar.

Această facilitate se adresează atât fermierilor care au avut de suferit din cauza fenomenelor meteo extreme, precum seceta, cât și celor afectați de instabilitatea din Ucraina.

În plus, programul este disponibil și pentru cei care doresc să investească în afacerea lor agricolă sau au nevoie de capital de lucru pentru dezvoltare.

Una dintre cele mai mari avantaje ale acestui program este faptul că subvențiile preluate în avans pot fi utilizate pentru a acoperi împrumuturile bancare.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Acțiunile Gabriel Resources au înregistrat o scădere semnificativă la Bursa de Valori din Canada. Compania dispune de fonduri de 2 milioane de dolari , care se vor epuiza până în luna mai

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a încheiat parteneriate cu Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN-SA (FGCR), Fondul Național de Garantare a Creditului pentru întreprinderi Mici și Mijlocii IFN-SA (FNGCIMM) și băncile, pentru a crea condiții mai favorabile fermierilor care doresc să acceseze împrumuturi.

În acest context, dobânda pentru aceste împrumuturi va fi garantată de către stat, iar în primele 24 de luni, va fi suportată integral de Ministerul Agriculturii.

Valoarea creditului poate ajunge până la 80% din suma subvențiilor aferente beneficiarului.

Este important de menționat că această facilitate poate fi accesată doar de către fermierii care au depus cereri unice la APIA în cadrul campaniei curente.

Moldova Invest îți recomandă și ...   BERD va acorda 150 de milioane de euro pentru reabilitarea drumurilor din Republica Moldova

Această inițiativă a autorităților vine în sprijinul fermierilor care se confruntă cu provocări financiare, oferindu-le posibilitatea de a utiliza subvențiile pentru a obține împrumuturi bancare cu condiții avantajoase.

Astfel, sectorul agricol din regiunea Bacău poate beneficia de un impuls important pentru dezvoltare și sustenabilitate.

Este de așteptat ca numărul fermierilor care vor solicita acest tip de sprijin să crească semnificativ în acest an, având în vedere avantajele oferite de acest program.

Autoritățile locale sunt deja în proces de pregătire a unui nou program de credit agricol, cu condiții speciale negociate de Ministerul Agriculturii pentru a asigura un sprijin pe termen lung și stabil pentru agricultori.


More in Bacău

To Top