Bacău
RetuRO a inaugurat, la Bacău, cel mai MODERN centru regional de numărare și sortare din țară
RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A. a deschis astăzi, 15 iulie 2024, cel de-al cincilea centru de numărare și sortare în județul Bacău, marcând astfel un moment important în dezvoltarea infrastructurii Sistemului de Garanție-Returnare (SGR) din România
Evenimentul s-a desfășurat la centrul RetuRO din ELI Park Bacău, strada Alexandru Ioan Cuza, localitatea Nicolae Bălcescu, începând cu ora 14:00.
La inaugurare au fost prezenți Gema Webb, CEO și Președinte Directorat RetuRO, Mircea Fechet, Ministrul Mediului, Robert Uzună, Președintele Asociației Berarii României pentru Mediu, și Alin Vișan din partea Asociației Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate.
Noul centru integrează echipamente de ultimă generație pentru asigurarea unui proces eficient de sortare și numărare pentru toate tipurile de ambalaje incluse în Sistemul de Garanție-Returnare. Cu o suprafață de aproximativ 8.000 de metri pătrați, centrul din județul Bacău este al doilea hub regional din infrastructura de colectare dezvoltată de RetuRO (după cel din Otopeni, județul Ilfov), având o capacitate anuală de numărare de aproximativ 650 de milioane de ambalaje SGR și o capacitate de sortare și procesare pe tipuri de materiale (PET, metal, sticlă) de peste 1,2 miliarde de ambalaje SGR.
“Extinderea infrastructurii de centre de sortare și numărare rămâne una dintre prioritatățile noastre, în următoarea perioadă, pentru asigurarea funcționării optime a Sistemului de Garanție-Returnare. În prezent, cele cinci centre RetuRO operaționale împreună cu centrele de numărare și sortare pe care le operăm cu parteneri în mai multe zone ale țării au o capacitate de procesare cumulată de aproape 6 miliarde de ambalaje anual. Prin deschiderea noului centru RetuRO, marcăm încă un pas în dezvoltarea infrastructurii celui mai mare proiect de economie circulară din România. În viitorul apropiat planificăm deschiderea unor noi centre în Prahova și Dolj. Această extindere nu doar că va facilita procesarea unui număr mai mare de ambalaje, dar va contribui și la crearea de locuri de muncă și la stimularea economiei locale”, declară Gemma Webb, CEO și Președinte al Directoratului RetuRO.
Centrul RetuRO din Bacău va avea 150 de angajați, în 3 schimburi, și va deservi, în principal, zona de nord-est a țării, precum și județele din proximitate.
Un pas major pentru mediu și comunitate
Mircea Fechet, Ministrul Mediului, a subliniat importanța acestui nou centru pentru comunitatea locală și pentru întregul sistem de garanție-returnare din România:
„Acesta este al doilea cel mai mare centru de acest tip după cel din Otopeni. Am promis o Românie mai curată și ne-am ținut de cuvânt. Datorită sistemului de garanție-returnare, cursele mașinilor de salubritate au scăzut cu 30% la Bacău. Ne apropiem de reciclarea miliardului de PET-uri și le mulțumesc românilor pentru că au înțeles importanța programului și contribuie la o Românie mai curată,” a declarat acesta, menționând că deschiderea centrului va crea 150 de locuri de muncă în comunitatea locală.
Robert Uzună, Președintele Asociației Berarii României pentru Mediu, a evidențiat provocările unice pe care le-a întâmpinat implementarea sistemului de garanție-returnare în România, având în vedere distribuția urban-rural și geografia țării. „În 1-2 ani vom ajunge la randamentul dorit al sistemului,” a afirmat Uzună.
Alin Vișan, reprezentantul Asociației Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate, a numit acest proiect „cel mai important proiect de economie circulară din România.” De asemenea, a subliniat nevoia de extindere a punctelor de returnare manuală, menționând că RetuRO oferă comercianților un tarif atractiv pentru a stimula participarea acestora.
Despre RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A.
RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A. a fost înființată pentru a gestiona sistemul de garanție-returnare în România, conform legislației în vigoare. Compania a fost creată de asociațiile reprezentative ale producătorilor de băuturi și ale comercianților și are în acționariat și statul român. Funcționând pe principiul non-profit, RetuRO reinvestește orice eventual profit în dezvoltarea continuă a sistemului.
Misiunea și importanța sistemului de garanție-returnare
Misiunea RetuRO este de a implementa cel mai mare proiect de economie circulară din România. Prin acest sistem, consumatorii plătesc o garanție de 0,50 RON la achiziționarea băuturilor în ambalaje nereutilizabile, suma fiind returnată la predarea ambalajului gol într-un punct de returnare. Sistemul acoperă ambalaje de sticlă, plastic și metal, cu volume între 0,1 l și 3 l, și este conceput pentru a impulsiona piața de reciclare din România, contribuind la un mediu mai curat și mai verde.
Deschiderea centrului RetuRO Bacău reprezintă un pas esențial în atingerea obiectivelor naționale de colectare și reciclare, aliniindu-se cu pachetul pentru economie circulară al Uniunii Europene.
În șapte luni de la implementare, Sistemul de Garanție-Returnare a evoluat constant. Până la finalul lunii iunie, 2,7 miliarde de ambalaje SGR au fost puse pe piață de către producători, dintre care peste 850 de milioane au fost returnate de consumatori. În prezent, peste 1.000 de mijloace de transport sunt implicate în procesul de colectare zilnică a ambalajelor SGR. Aproximativ 85% din cantitatea de ambalaje colectată a fost deja direcționată către unități de reciclare, ultima etapă a acestui mecanism complex, confirmând astfel funcționarea eficientă a Sistemului de Garanție-Returnare.
Prin prisma economiei circulare, RetuRO asigură întoarcerea materialelor în piață, precum și transparența parcursului acestor materiale pe întregul lanț, din momentul punerii pe piață, colectării, până la intrarea în stațiile de reciclare.
Potrivit studiilor de caz, în țările în care a fost implementat sistemul de garanție-returnare, ratele de colectare au crescut până la 90%, într-un interval de doi, până la trei ani.
