Connect with us

BANCA TRANSILVANIA a achiziționat OTP Bank România pentru 347,5 milioane de euro. Banca din Ungaria devine a patra achiziție majoră a BT în ultimul deceniu

df12a23c62cc35cde945e72d00850850 scaled - Moldova Invest

Romania

BANCA TRANSILVANIA a achiziționat OTP Bank România pentru 347,5 milioane de euro. Banca din Ungaria devine a patra achiziție majoră a BT în ultimul deceniu

Banca Transilvania a confirmat vineri achiziția oficială a OTP Bank România, împreună cu companiile sale de leasing și de gestionare a activelor, pentru o sumă totală de 347,5 milioane de euro. Anunțul a fost făcut public pe Bursa de Valori București

OTP Group, compania mamă ungară, a decis să vândă subsidiara sa din România, deoarece nu mai putea să își extindă operațiunile prin achiziționarea altor bănci, iar o creștere organică ar fi fost considerată costisitoare.

După negocieri îndelungate desfășurate pe parcursul mai multor luni, Banca Transilvania a reușit să încheie tranzacția. OTP Bank România se afla pe locul zece pe piața bancară locală, având o cotă de piață de 2,8%.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Deficitul Bugetului pensiilor de stat va depăși 20 de miliarde de lei în acest an, reprezentând o creștere de șase ori față de nivelul din 2019

Având în vedere poziția sa solidă în topul celor mai mari bănci și un portofoliu de clienți concentrat, în special în segmentul IMM-urilor, mai multe bănci și-au manifestat inițial interesul pentru achiziție, dar în final competiția s-a redus la Banca Transilvania și Raiffeisen.

Prețul oficial al tranzacției a fost comunicat la un multiplu de 0,75 față de activele nete deținute de OTP Bank.

Banca Transilvania a realizat în ultimul deceniu patru achiziții majore – Volksbank, Banc Post, Idea Bank și acum OTP – consolidându-și astfel poziția de lider pe piața bancară din România, cu o cotă de piață care acum se apropie de 23%.

Moldova Invest îți recomandă și ...   A fost APROBAT bugetul CJ Suceava! Cele mai mari sume, alocate dezvoltării

Pe Bursa de Valori București, acțiunile BT au înregistrat o creștere de 0,08% la ora 16:30. Capitalizarea bursieră a BT este de 19,886 miliarde lei, echivalentul a aproximativ 4 miliarde de euro.

Principalul acționar al Băncii Transilvania este reprezentat de fondurile de pensii de tip Pilon II, în care aproximativ 8 milioane de români își investesc economiile.

Comunicatul oficial de la Bursa de Valori București:

”Consiliul de Administratie al Bancii Transilvania a aprobat in data de 08.02.2024 perfectarea tranzactiei pentru achizitionarea a 100% din actiunile OTP Bank Romania S.A., precum si a altor companii din Grupul OTP Romania (inclusiv OTP Asset Management SAI SA si OTP Leasing Romania IFN SA), semnarea contractului avand loc in cursul zilei de azi. Pretul total al tranzactiei ce urmeaza sa fie platit de catre Banca Transilvania este de 347,5  milioane EUR.

Dorim sa precizam ca atat Banca Transilvania, cat si OTP Bank Romania SA vor actiona ca entitati separate pana la finalizarea tranzactiei. Ulterior semnarii si in vederea integrarii entitatilor amintite mai sus in cadrul Grupului Financiar BT, vor fi demarate si derulate procedurile legale pentru obtinerea tuturor aprobarilor necesare din partea autoritatilor competente.”

Moldova Invest îți recomandă și ...   Ce au obținut fermierii în urma negocierilor cu Ministerul Agriculturii?


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Romania

To Top