Connect with us

Bariere în accesul investitorilor la piața de energie electrică din surse regenerabile

atomic - Moldova Invest

Romania

Bariere în accesul investitorilor la piața de energie electrică din surse regenerabile

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Conform unui studiu realizat de Consiliul Concurenței și Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), accesul investitorilor la piața de producție de energie electrică din surse regenerabile întâmpină diverse bariere

Acestea includ aspecte legislative, birocratice, finanțare și dezvoltarea insuficientă a rețelelor electrice de transport și distribuție.

Procesul de racordare la rețea presupune mai multe etape, fiecare cu activități distincte prestate de diferiți operatori. Acesta se desfășoară în condiții reglementate și este obligatoriu pentru operatorii de transport și sistem, precum și pentru operatorii de distribuție.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Datoria externă a României a ajuns la 175 miliarde de euro

Principalele probleme întâmpinate de companii includ dificultățile legate de autorizarea administrativă, birocrație, transparență redusă a proceselor, durata mare de emitere a avizului tehnic de racordare, precum și aspecte interpretabile ale cadru legislativ. De asemenea, s-au identificat probleme legate de investițiile insuficiente în dezvoltarea rețelelor de energie electrică și lipsa de experiență în lucrul cu proiecte regenerabile a personalului implicat în procesul de autorizare.

Studiul a evidențiat, de asemenea, situații în care unii investitori obțin avize tehnice de racordare, dar nu intenționează să finalizeze proiectele, ci să le vândă altor investitori la stadiul de „ready to build”, blocând astfel capacitatea disponibilă pentru alte investiții.

Moldova Invest îți recomandă și ...   România se numără printre ţările din UE cu cea mai mare creştere a preţului la cacao şi ciocolată

Consiliul Concurenței și ANRE au propus mai multe recomandări pentru eliminarea sau atenuarea acestor bariere. Printre acestea se numără implementarea unui modul “one-stop-shop” pentru obținerea licențelor în domeniul producerii de energie electrică din surse regenerabile, standardizarea procedurilor de autorizare/avizare și utilizarea schemelor de sprijin pentru producerea de energie electrică din surse regenerabile.

De asemenea, s-a subliniat importanța actualizării informațiilor referitoare la racordarea la rețea a producătorilor de energie electrică și organizarea unor programe de instruire continuă a personalului implicat. Totodată, s-a evidențiat necesitatea unei abordări legislative coerente pentru a preveni dezvoltarea investițiilor cu caracter speculativ și pentru a reduce durata procesului de racordare.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Stațiunile balneo-climaterice și turismul balnear din regiunea Nord-Est. Finanțări de până la 200.000 euro pentru proiectele de investiții private din stațiunile balneare și balneoclimatice


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Romania

To Top