Connect with us

Care este suma plătită de prosumatori pentru asigurarea locuinței și de ce este mai mare față de cea achitată de cei care nu dețin sisteme fotovoltaice?

panouri fotovoltaice scaled e1700490704899 scaled - Moldova Invest

Romania

Care este suma plătită de prosumatori pentru asigurarea locuinței și de ce este mai mare față de cea achitată de cei care nu dețin sisteme fotovoltaice?

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Numărul prosumatorilor s-a ridicat deja la 100.000, iar capacitatea totală instalată va atinge 1.500 de MW până la sfârșitul acestui an, depășind capacitatea celor două reactoare nucleare de la Cernavodă. În această situație, apar mai multe întrebări, printre care și ce costuri presupune asigurarea locuinței pentru această categorie de clienți și de ce aceste costuri sunt mai ridicate decât în mod obișnuit

Un prosumator a postat pe un grup dedicat detalii despre o ofertă primită pentru asigurarea locuinței însoțită de un sistem fotovoltaic de 4.8 kwp, exprimând îngrijorarea cu privire la costurile mai mari ale asigurării în cazul locuințelor dotate cu panouri fotovoltaice. Menționează că asigurarea obligatorie PAD (Asigurare de Protecție împotriva Dezastrelor Naturale) este stabilită de lege și acoperă strict anumite riscuri, cum ar fi cutremurele, inundațiile și alunecările de teren, având un plafon maxim pentru despăgubiri.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Primarul Dumitru BOROȘ, despre inițiativele de modernizare și dezvoltare urbană implementate în Municipiul Bârlad

În schimb, asigurarea facultativă acoperă o gamă mai largă de riscuri, cum ar fi daunele din inundații de conducte, deteriorarea bunurilor din locuință, daunele aduse vecinilor sau cele provocate de fenomene naturale diverse (cum ar fi grindina sau furtuna), și de asemenea, este importantă pentru prosumatori deoarece acoperă daunele din incendii.

Diferența în costurile asigurării este explicată prin principiul general al asigurărilor, unde prețul se stabilește în funcție de riscurile acoperite. Cu cât riscurile sunt mai mari, cu atât primele de asigurare sunt mai ridicate pentru a permite acoperirea daunelor. Această analogie este similară cu asigurarea RCA, unde șoferii mai tineri sau cei care conduc mașini cu motoare de capacitate mai mare plătesc prime mai mari din cauza probabilității mai mari de a provoca daune.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Guvernul a APROBAT proiectul Trenului Metropolitan pentru Iași! Investiția totală este estimată la 1,4 miliarde de euro

În cazul prosumatorilor, riscul major este asociat cu incendiile, care devin mai probabile odată cu instalarea sistemelor fotovoltaice. Montajul corect și întreținerea adecvată a acestor sisteme sunt, de asemenea, aspecte esențiale care influențează riscul de daune.

Costin Tabacu, director tehnic asigurări generale la Groupama, explică că riscurile asociate locuințelor cu panouri fotovoltaice sunt semnificative, inclusiv cele legate de fenomenele naturale, cum ar fi grindina, și riscul de extindere în cazul incendiilor. El sugerează că odată cu acumularea de experiență în acest domeniu, se pot face ajustări ulterioare în ceea ce privește primele de asigurare și acoperirea riscurilor asociate instalării și utilizării sistemelor fotovoltaice.

Moldova Invest îți recomandă și ...   EGGER România a investit peste 1 milion de euro în proiecte CSR în 2023


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Romania

To Top