Connect with us

Care sunt costurile unei zi de ski într-o stațiune din România comparativ cu Bulgaria și Austria?

ski - Moldova Invest

Romania

Care sunt costurile unei zi de ski într-o stațiune din România comparativ cu Bulgaria și Austria?

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Iubitorii de sporturi, în special cei pasionați de zăpadă, se pregătesc să-și petreacă timpul pe pârtiile de ski din România și din țările învecinate. Cu toate acestea, tarifele din România au crescut semnificativ în ultimii ani, din cauza inflației persistente

Astfel, stațiunile de schi din România, cu doar câțiva kilometri de pârtii, au acum prețuri comparabile cu cele ale stațiunilor celebre din Austria, unde poți schia sute de kilometri fără să parcurgi aceeași rută de două ori. Economedia a încercat să evalueze prețul unui skipass pe zi în țara noastră și să-l compare cu alte destinații preferate de români în această perioadă a anului.

Schi în România: Pârtii scurte, dar tarife ridicate Predeal este probabil una dintre cele mai costisitoare stațiuni de schi din România, atât în ceea ce privește tarifele generale, cât și în raport cu numărul de kilometri ai pârtiilor. Un skipass de o zi pentru un adult în această stațiune de pe Valea Prahovei a crescut în acest sezon la 265 lei (55 euro), față de 230 lei în sezonul anterior, conform informațiilor Economedia din acea perioadă. Pentru un copil, prețul a crescut și el în 2023, ajungând la 125 lei (25 euro), de la 110 lei anul trecut. Prin urmare, o familie cu doi copii care dorește să schieze un weekend întreg la Predeal va cheltui peste 1.500 de lei. În Predeal, cea mai lungă pârtie are 2.250 de metri, iar domeniul schiabil cuprinde doar 7 kilometri.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Investiții de 63 de Milioane Euro pentru transformarea urbană și promovarea turismului durabil în Regiunea Nord-Est

La Sinaia, un skipass de o zi costă între 210-230 de lei (46 euro) pentru un adult, la fel ca sezonul trecut, dar în creștere de la 120 lei cât era în 2021, iar pentru un copil skipass-ul este între 135-150 de lei. Prețurile sunt mai mici în timpul săptămânii și mai mari în weekend. Amintim că anul trecut la Sinaia au fost unificate biletele, după ce mulți ani au existat doi operatori de la care trebuia să cumperi două bilete separate.  Astfel, și în Sinaia un weekend de schi pentru o familie cu doi copii costă peste 1.500 lei. Poiana Brașov era înainte una dintre cele mai scumpe stațiuni montane de la noi din țară, dar prețurile sezonul acesta sunt mai mici decât în Predeal sau Sinaia. Skipass-ul de o zi pentru adulți costă 200 lei (40 euro), în creștere de la 170 de lei, anul trecut, iar pentru copii 120 lei, în creștere de la 100 lei anul trecut. Poiana Brașov are 25 km de domeniu schiabil, iar cea mai lungă pârtie are peste 3.200 de metri.  Un weekend de schi la Poiana Brașov pentru o familie cu doi copii va costa așadar aproape 1.300 lei.

Modificarea cotei TVA de la 5 % la 19% a avut cea mai mare influență asupra noilor tarife, reprezentând o majorare de 14%. Această schimbare a fost însoțită de creșterea cheltuielilor cu energia și salarizarea, cu 3% (o majorare sub rata inflației de 8,1% în perioada octombrie 2022 – octombrie 2023). Prin urmare, s-a înregistrat o medie a majorării tarifelor cu 17%”, a transmis Primăria Brașov.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Therese Hydén, Ambasadorul Suediei în România, și-a încheiat misiunea în țara noastră! "Mulțumesc României și românilor pentru cei 5 ani!"

Rânca este caracterizată drept „cea mai înaltă stațiune din România”. Aici, un skipass de o zi pentru un adult costă între 120 și 130 lei, iar pentru copii este de 60 lei. Prin urmare, o familie cu doi copii va plăti aproximativ 800 lei pentru un weekend de schi la Rânca.

La domeniul schiabil Transalpina – Voineasa, un adult poate achiziționa un skipass cu 170 lei pe zi, în timp ce un elev va plăti 105 lei pe zi. Așadar, o familie cu doi copii elevi va cheltui 1.100 lei.

În stațiunea Straja din Hunedoara, un skipass pentru un adult costă 160 lei pe zi. 

Costurile pentru schi în Bulgaria la Bansko, cea mai cunoscută stațiune din țara vecină, sunt și mai mici decât în România. În sezonul de iarnă 2022-2023, un skipass de o zi a costat 90 de leva (228 lei) pentru adulți, 45 de leva (114 lei) pentru copii între 7 și 12 ani, și 80 de leva (201 de lei) pentru studenți, elevi de liceu și pensionari.

În comparație, în Austria, în renumita stațiune de schi Kitzbühel, tarifele variază în funcție de sezon: în afara sezonului, un skipass pentru un adult costă 60 de euro, adică aproximativ 300 de lei, iar pentru copii este 30 de euro (150 de lei), în timp ce în sezonul de vârf, prețurile cresc la 72 de euro (358 lei) pentru adulți și 30 de euro (180 de lei) pentru copii. În regiunea cu cele nouă orașe – Ellmau, Going, Scheffau, Söll, Hopfgarten, Itter, Kelchsau, Westendorf și Brixen im Thale – a fost formată o alianță de schi, iar SkiWelt este una dintre cele mai bune stațiuni de schi din lume, fiind desemnată cea mai ecologică stațiune de schi în 2019.

Moldova Invest îți recomandă și ...   România și Serbia își unesc forțele pentru a construi centrala hidroelectrică Porțile de Fier 3

st anton ski resort austria credit tvb st. anton am arlberg fotograf sepp mallaun w - Moldova Invest

În mod evident, pentru a minimiza cheltuielile, se pot achiziționa skipass-uri pentru o perioadă mai scurtă sau mai lungă, fiecare abonament pe o perioadă mai lungă oferind reduceri. În România, din păcate, infrastructura de transport pe cablu, precum și numărul de kilometri de pârtii, sunt limitate, ceea ce duce adesea la aglomerație și la așteptarea în cozi care poate dura zeci de minute. De exemplu, în Predeal există un singur telescaun și un singur teleschi, în timp ce în Sinaia există o telecabină, o telegondolă și trei telescaune. Poiana Brașov oferă mai multe opțiuni de transport pe cablu, inclusiv două telecabine, o telegondolă, 5 rute de teleschi și 2 de telescaun.

Comparativ, zona Kitzbühel se mândrește cu 233 de kilometri de pârtii și 41 de kilometri de trasee de schi marcate, împreună cu 57 de telecabine.

Stațiunea Bansko din Bulgaria oferă trasee de schi cu o lungime totală de 70 de kilometri și dispune de 15 telecabine, telescaune și teleschiuri.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Romania

To Top