Connect with us

Cerealele din Ucraina vor fi importate doar pe baza unui acord de punere în piață emis de MADR

comasare - Moldova Invest

Romania

Cerealele din Ucraina vor fi importate doar pe baza unui acord de punere în piață emis de MADR

Conform declarației Ministrului Agriculturii, Florin Barbu, importurile de grâu, porumb, floarea soarelui și soia vor fi permise doar în cazul în care fermierii și procesatorii demonstrează că au nevoie de aceste cantități pentru a completa stocurile, și numai în baza unui acord de punere pe piață eliberat de Ministerul Agriculturii

Astăzi, în şedinţa de Guvern, a fost adoptată Ordonanţa de Urgenţă care protejează fermierii români de importul cerealelor din Ucraina. În baza mecanismului negociat cu Ucraina, instituim o procedură prin care permitem importurile de grâu, porumb, floarea soarelui şi soia doar în baza unui acord de punere pe piaţă eliberat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Astfel, importul de cereale va fi posibil doar pentru fermierii şi procesatorii români care demonstrează cu acte că au nevoie de cantităţi pentru completarea stocului”, a afirmat Florin Barbu. Totodată, doar cerealele care îndeplinesc standardele de calitate certificate de Autoritatea Națională Sanitară și pentru Siguranța Alimentelor, pe baza probelor primite și analizate, pot fi procesate sau folosite în furajare.

Ministrul Agriculturii a mai declarat: ”Acest mecanism este unul simplu. Fermierii şi procesatorii români care doresc completarea stocurilor depun documentele care atestă necesitatea importului. Comisia de analiză a cererilor verifică documentele şi propune emiterea sau nu a acordului pe piaţă. ANSVSA eliberează certificatul de conformitate pentru produsul ce urmează a fi importat, pe baza unei analize a mostrei de produs pusă la dispoziţia importatorului. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale eliberează fermierului sau procesatorului acordul de punere pe piaţă a cantităţii de care are nevoie. Înainte de a intra în procesare sau furajare, marfa este reverificată de către ANSVSA în certificarea respectării calităţii. Eu nu pot permite ca pe piaţa românească să intre produse afectate de boli, dăunători sau care nu sunt 100% sigure pentru consumul nostru. Acordul de punere pe piaţă expiră la momentul în care este atinsă cantitatea solicitată la import. Mecanismul este creat atât cu fermierii noştri, cât şi cu autorităţile Ucrainei

Moldova Invest îți recomandă și ...   Prețul spot al energiei electrice vândute pe piața spot din România a continuat să crească și în luna septembrie

Săptămâna următoare, se va desfășura o întâlnire cu omologul său din Republica Moldova, în cadrul căreia se vor analiza stocurile de cereale disponibile pentru fermierii din Moldova. De asemenea, vor conveni asupra unui nou mecanism practic de licențiere pentru cerealele care ar trebui să fie importate din țara vecină.

Conform unui comunicat emis de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), produsele agricole supuse importului reglementat prin Ordonanţa de Urgenţă referitoare la instituirea unui mecanism de consultare și reacție coordonată în contextul implementării sistemului de autorizare la export introdus de Ucraina pentru produsele agricole cuprind: grâu și meslin; porumb; semințe de rapiță sau de rapiță sălbatică, chiar sfărâmate; semințe de floarea-soarelui, chiar sfărâmate.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Potențialul imobiliar incontestabil al Republicii Moldova, abordat în cadrul Real Estate Forum

Produsele agricole pot fi aduse în țară numai în urma obținerii unui acord eliberat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Acest lucru se aplică operatorilor economici cu sediul social și punctul/punctele de lucru în România care activează în următoarele sectoare economice: 1041 – Fabricarea uleiurilor și grăsimilor; 1061 – Fabricarea produselor de morărit; 1091 – Fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de fermă; 014 – Creșterea animalelor.

Pentru a obține acordul necesar importului de produse agricole din Ucraina, operatorul economic trebuie să depună o cerere la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Această cerere trebuie să includă un document care să ateste necesitatea completării stocurilor, precum și alte acte necesare menționate în Ordonanța de Urgență.

cereale ucraina export 2023 1 - Moldova Invest

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), pe baza raportului emis de o Comisie formată în cadrul aceleiași instituții, acordă aprobarea după validarea informațiilor prezentate de către operatorii economici care solicită acest acord. Comisia este compusă dintr-un reprezentant al Agenției Naționale de Administrare Fiscală, un reprezentant al Autorității Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), un reprezentant al Autorității Vamale Române, un reprezentant al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și un reprezentant al Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Viceguvernatorul BNR, Leonard Badea, analizează situația exporturilor și investițiilor României comparativ cu alte state din regiune

Operatorul economic furnizează un certificat de conformitate pentru produsul ce urmează a fi importat, eliberat de ANSVSA, care atestă respectarea normelor sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor, în urma testării unei mostre din produsul agricol. Cu acordul eliberat de MADR, operatorul economic român încheie un contract de vânzare cu un operator economic licențiat de către Ucraina pentru cantitatea de produs necesară prevăzută în acord. Ulterior, se desfășoară operațiunile de import, sub supravegherea autorităților vamale române.

La destinație, sigiliul vamal va fi desfăcut în prezența reprezentanților Autorității Vamale Române și ai ANSVSA, la sediul sau punctul de lucru al operatorului economic din România. ANSVSA recoltează probe din produsul importat și verifică dacă acesta corespunde calităților menționate în certificatul de conformitate. În cazul în care produsele sunt constatate a fi nonconforme, acestea vor fi returnate la locul de origine pe cheltuiala exportatorului.

De asemenea, prin acest act normativ sunt stabilite sancțiuni pentru nerespectarea prevederilor și se reglementează formularele utilizate în aplicarea ordonanței de urgență.

Această Ordonanță de Urgență va fi în vigoare până la data de 31 decembrie 2023.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Romania

To Top