Connect with us

CFR Călători va achiziționa 20 de trenuri de la compania poloneză Pesa cu fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)

pesa tren scaled - Moldova Invest

Romania

CFR Călători va achiziționa 20 de trenuri de la compania poloneză Pesa cu fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Ministerul Transporturilor, în colaborare cu Autoritatea pentru Reformă Feroviară, se pregătește să semneze un contract crucial cu producătorul polonez PESA în data de 19 decembrie. Acest contract vizează achiziționarea a 20 de trenuri electrice noi, iar suma cuprinsă în acest acord se situează între 1,2 și 2,3 miliarde de lei, bani proveniți din PNRR. De asemenea, în aceeași zi vor fi semnate și alte contracte pentru modernizarea a 55 de locomotive și 139 de vagoane la CFR Călători

Pentru Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF), aceasta reprezintă a doua achiziție de material rulant nou, după ce primul contract a fost încheiat cu Alstom, companie care a livrat prima ramă electrică dintr-o comandă de 37 de trenuri la începutul lunii.

Moldova Invest îți recomandă și ...   SIE face angajări! Ce posturi a scos la concurs?

image 2023 09 14 26533587 0 tren pesa - Moldova Invest

PESA, producătorul polonez, a câștigat licitația organizată de ARF pentru încă 20 de trenuri electrice de lung parcurs la data de 14 septembrie. Această achiziție este finanțată prin PNRR. Contractul pentru cel puțin 20 de unități are o valoare estimată între 1,2 și 2,3 miliarde de lei. Pentru o perioadă de mentenanță de 15 ani, contractul este evaluat la 240 de milioane de euro, iar suma se ridică la aproape jumătate de miliard de euro dacă se dublează durata mentenanței la 30 de ani și se adaugă încă 9 unități de trenuri. Alstom a prezentat, de asemenea, o ofertă pentru acest contract. Ambele companii au licitat și pentru achiziția a 62 de trenuri electrice de scurt parcurs, iar procedura este în prezent contestată între ele.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Prima ediție a evenimentului "VorbIMM despre...Regenerarea României", organizată la SUCEAVA, aduce împreună actori cheie din mediul de afaceri, educație și administrație locală

Ramele electrice destinate serviciilor publice obligatorii de transport feroviar de călători de mediu și lung parcurs, RE-IR2, trebuie să aibă o capacitate de cel puțin 160 de locuri pe scaune, 160 de locuri în picioare și 16 locuri pentru biciclete. Termenul de livrare pentru aceste trenuri este de maximum 4 ani de la semnarea contractului, iar durata totală a acestuia, inclusiv mentenanța, este de 34 de ani.

Traseele pe care vor circula noile trenuri electrice sunt diverse, inclusiv destinații precum Cluj-Napoca, Brașov, Târgu Jiu, Craiova, Bacău, Iași, Suceava, Constanța și altele. După finalizarea extinderii liniilor de electrificare, se prevede că trenurile vor opera și pe alte rute, cum ar fi Oradea – Cluj-Napoca – Sighișoara – Brașov și Cluj-Napoca – Craiova – Calafat.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Viceprimarul Lucian Braniște a făcut mai multe vizite de lucru, în mai multe obiective de investiții din Vaslui


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Romania

To Top