Connect with us

Cinci bănci importante din ROMÂNIA au renunțat la operațiunile de schimb valutar în numerar

5ed6cba7451c40b8e0a5af842bcbc89e 1200 1 - Moldova Invest

Romania

Cinci bănci importante din ROMÂNIA au renunțat la operațiunile de schimb valutar în numerar

Cinci mari bănci au eliminat schimburile valutare în numerar de la ghișeele lor, transferând aceste operațiuni exclusiv online și doar prin conturi separate în lei și valuta corespunzătoare plății. Această trecere de la tranzacțiile fizice cu bani lichizi la cele pe internet banking a determinat creșterea costurilor serviciilor de schimb valutar cu 0,15% – 2% pe tranzacție, conform informațiilor de pe site-urile băncilor. Aceste comisioane suplimentare se adaugă la diferențele de curs, inclusiv cele generate de ratele de schimb Visa sau Mastercard, adăugând marje de conversie monetară (comisioane) cuprinse între 7% și 9%.

BCR, ING Bank, Raiffeisen Bank și, recent, UniCredit Bank nu mai permit operațiuni de schimb valutar la ghișeele lor. Schimbul valutar este posibil exclusiv prin intermediul internetului, mobile banking sau la automatele multifuncționale ale băncilor (MFM), acolo unde sunt disponibile.

Anumite bănci, denumite hibride, permit schimburile valutare la ghișeul lor sub condiția ca persoana care efectuează aceste operațiuni să dețină conturi distincte deschise la acea bancă, atât în lei, cât și în valuta în care se dorește conversia. Schimbul valutar este disponibil prin intermediul internet banking și la ghișeu, doar între conturile deschise la Intesa Sanpaolo Bank, OTP Bank, First Bank, Libra Bank și Patria Bank.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Chimcomplex va investi într-un proiect de extindere a capacității energetice

În prezent, Banca Transilvania, BRD, CEC Bank și Alpha Bank sunt printre singurele bănci care permit încă tranzacții cash cu valută. Totuși, acest lucru ar putea să nu mai fie posibil în viitor, deoarece Banca Alpha a fost achiziționată de UniCredit, iar acest lucru ar putea modifica politica lor în privința tranzacțiilor cash.

Site-urile băncilor arată că operațiunile de schimb valutar pe internet, la automatele multifuncționale sau plățile cu cardul sunt supuse unor comisioane adiționale. Pe lângă comisioanele percepute de emitenții cardurilor Visa și Mastercard pentru plățile respective, băncile aplică comisioane între 0,15% și 2% pe fiecare tranzacție. Aceste comisioane se datorează transferurilor interbancare, costurilor de administrare a conturilor în valută sau pur și simplu diferențelor de curs între schimburile valutare în cont, plăți cu cardul sau schimburi la ghișeu. De obicei, băncile utilizează cursuri de schimb diferite pentru cele trei tipuri de plăți, iar comisioanele pot varia în funcție de fiecare bancă.

1 3 246562 1681298199 01625 fav - Moldova Invest

De exemplu, conform site-ului Raiffeisen Bank, în cadrul serviciului lor de Conversie Valutară Dinamică oferit la propriile lor bancomate (ATM/MFM), comisioanele totale de conversie monetară (marginea) sunt de 9% în raport cu ratele de schimb valutar de referință euro stabilite de Banca Centrală Europeană (BCE). Aceste costuri includ și cele generate de întreținerea contului în valutele în care se fac tranzacții. Costurile legate de administrarea contului curent sunt minime sau chiar zero, în funcție de bancă și pachetul ales, conform informațiilor prezentate pe site-ul Raiffeisen Bank.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Tinerii fermieri din Agrinnovator au lansat un Ghid pentru digitalizarea agriculturii din România

Unii clienți ai băncilor care au restricționat accesul la numerar pentru schimburi valutare pot beneficia de schimburi la un curs avantajos: pentru anumite sume și perioade de timp specificate de fiecare bancă, clienții pot cumpăra euro, dolari sau alte valute la cursul BNR.

Pentru operațiunile efectuate prin mobile sau online banking, clienții pot realiza schimburi valutare la cursul BNR între conturile lor curente sau de economii într-una dintre monedele LEI – EUR, LEI – USD, EUR – LEI, USD – LEI, într-un interval orar specific, de luni până vineri în zilele lucrătoare bancare, limitându-se la 1.000 EUR sau echivalentul în USD pentru o singură tranzacție pe zi, conform regulamentelor stabilite de fiecare bancă.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Structura economiei, sursele de creştere şi orientarea investiţiilor în plan regional reflectate în analiza viceguvernatorului BNR, LEONARD BADEA

Raiffeisen Bank a introdus Smart Hour, o perioadă specifică în care schimburile valutare LEI-EUR sau EUR-LEI se pot face la cursul BNR în aplicațiile lor Smart Mobile și Raiffeisen Online, limitându-se la 1.500 EUR/zi, între conturile proprii Raiffeisen Bank, într-o oră specifică de luni până vineri. ING Bank oferă un sistem propriu care acordă clienților care își primesc salariile prin ING un curs de schimb preferențial.

Revolut permite utilizatorilor să dețină, să schimbe, să trimită și să primească bani în peste 29 de monede, direct în aplicație, din contul principal, indiferent de tipul de plan pe care îl au. Această facilitate le oferă posibilitatea utilizatorilor de a efectua schimburi valutare în aplicație, iar rata de schimb este afișată automat în momentul generării ordinului la piață, înainte ca utilizatorul să aprobe schimbul. De asemenea, pentru schimburile recurente, utilizatorii își pot seta în aplicație ordin stop (pentru a vinde când este atins un preț stop) sau ordin limită (pentru a vinde doar la un preț limită sau mai mare).

Mai multe bănci au oferit anterior acest serviciu, însă pentru o perioadă limitată.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Romania

To Top