Connect with us

Conducerea instituției care ”supraveghează” falimentele din domeniul RCA încasează salarii uriașe anual

index 2 - Moldova Invest

Romania

Conducerea instituției care ”supraveghează” falimentele din domeniul RCA încasează salarii uriașe anual

Cei 9 membri ai Consiliului ASF(AUTORITATEA de SUPRAVEGHERE FINANCIARĂ)  încasează 12 salarii plus alte bonusuri și prime anual

Conform informațiilor obținute în urma unui proces deschis de deputatul USR, Claudiu Năsui, conducerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a fost obligată să dezvăluie detaliile referitoare la remunerațiile pe care le primesc. Acestea includ cele 12 salarii lunare obișnuite, plus un salariu suplimentar cu ocazia Paștelui, unul de Crăciun, un altul înaintea vacanței de vară, precum și un bonus echivalent cu un salariu cu ocazia “zilei ASF”. Fiecare dintre aceste salarii se încadrează în intervalul de 13-15.000 de euro net.

Astfel, în anul 2021, președintele ASF, Nicu Marcu, a primit un total net de 750.000 de  lei. Elena Dascălu, prim-vicepreședinte al ASF și fostă consilieră a lui Mihai Tudose, a obținut 713.000 de lei net de la ASF în același an, având și o pensie de peste 140.000 de lei. Suma netă lunară se ridică la peste 71.000 de lei.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Angajații Direcțiilor de Sănătate Publică nemulțumiți că nu au tratament salarial similar celui de la Casele de Asigurări de Sănătate

Vicepreședintele Daniel Armeanu a înregistrat un venit net de 656.000 de lei în 2021. Același tipar se repetă pentru ceilalți membri ai conducerii. Toți aceștia beneficiază de un aranjament organizatoric ingenios prin care primesc și indemnizații pentru participarea la ședințele consiliilor de administrație, unde sunt membri de drept. Acest lucru înseamnă că sunt remunerați ca directori pentru deciziile pe care le iau în cadrul acestor consilii, primind în același timp și salarii ca membri ai consiliului de administrație.

Angajații ASF se bucură, de asemenea, de o remunerație generoasă

Deși cuantumul salariilor angajaților ASF este considerat confidențial, conform prevederilor din Contractul Colectiv de Muncă, aceștia beneficiază de anumite stimulente adiționale pe lângă salariile obișnuite. Acest pachet include o serie de prime anuale. Potrivit documentului, se face referire la “prima anuală în cuantum de până la 100% din salariul brut lunar (…) acordată în trimestrul al IV-lea al anului în curs, în același procent, întregului personal ASF”. De asemenea, se menționează “prima de performanță acordată până la finele trimestrului I al anului în curs“.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Retailerul suedez IKEA a început demersurile pentru deschiderea unui magazin în Iași

De asemenea, există și alte două prime, respectiv “prima acordată cu ocazia «Zilei ASF» în cuantum de până la 100% din salariul brut lunar, dar nu mai puțin de 7.000 de lei net” și “prima de vacanță în cuantum de până la 100% din salariul brut lunar”. Aceste beneficii constituie un element important al pachetului de compensații oferit angajaților ASF în afara salariilor lunare standard.

Această practică se extinde și la șefii Băncii Naționale. De exemplu, guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, primește lunar un salariu net de 52.447 de lei, iar indemnizația pentru calitatea de membru în consiliul de administrație al aceleiași instituții este de 22.706 lei. Astfel, venitul total ajunge practic la 75.000 de lei net lunar.

Pierderile provocate de falimentele din domeniul asigurărilor este de 1 miliard de euro în ultimii 8 ani

ID65958 INQUAM Photos Octav Ganea - Moldova Invest

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) are responsabilitatea de a supraveghea piața asigurărilor private din România. În realitate, în ultimii 8 ani, ASF a fost implicată în gestionarea a patru falimente frauduloase de amploare, provocând o pagubă semnificativă de aproape 1 miliard de euro. Aceste pierderi sunt, în esență, suportate de către cetățeni, prin intermediul Fondului de Garantare, care este alimentat de companiile de asigurări rămase pe piață, ceea ce conduce la creșterea prețurilor. Cele patru companii care au intrat în faliment sunt Astra (2015), Carpatica (2016), City (2021) și Euroins (2023).

Moldova Invest îți recomandă și ...   Vor să arunce cu totul țara în CRIZĂ! Promisiunea PSD pentru pensionari

ASF se autofinanțează prin intermediul unei cotizații percepute asupra sumelor plătite de public pentru polițe de asigurare. Cu precizie, asigurătorii contribuie cu 1%, în timp ce brokerii de asigurări aportă 0,1% din valoarea primelor de asigurare vândute.

Pentru această notabilă “performanță”, conducerea ASF beneficiază anual de 16 remunerații, distribuite pe parcursul a 12 luni, în valoare cuprinsă între 13.000 și 15.000 de euro net fiecare. De asemenea, merită menționat faptul că toți membrii conducerii sunt numiți în funcție în urma unor decizii politice.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Romania

To Top