Connect with us

Economistul-șef de la Raiffeisen Bank: ”Sectorul administrație publică și apărare este, în mod relativ, cel mai bine plătit în comparație cu media pe economie, în raport cu alte state europene”

ionut dumitru - Moldova Invest

Romania

Economistul-șef de la Raiffeisen Bank: ”Sectorul administrație publică și apărare este, în mod relativ, cel mai bine plătit în comparație cu media pe economie, în raport cu alte state europene”

Economistul-șef de la Raiffeisen Bank, Ionuț Dumitru, estimează că în România aproximativ 1,9 – 2 milioane de persoane lucrează în mod ilegal. Sectoarele cu cel mai mare număr de angajați la negru sunt comerțul, industria prelucrătoare, construcțiile și agricultura

Potrivit afirmațiilor sale în cadrul unei conferințe organizate de CursDeGuvernare.ro, el a sugerat că salarizarea în sectorul industriei prelucrătoare ar putea fi mai bună decât indică cifrele oficiale, dat fiind decalajul între numărul de salariați plătiți oficial și numărul celor plătiți informal sau la negru. Ionuț Dumitru: ”E mai ieftin fiscal pentru un angajator să scoată bani din dividende și să plătească la plic.”

În plus, economistul a prezentat statistici referitoare la populația activă din România, precizând că din cei 12.265.000 de oameni cu vârste cuprinse între 15 și 64 de ani, aproximativ 5,4 milioane sunt salariați cu carte de muncă în anul 2022. El a subliniat că există și alte categorii de persoane în economie, cum ar fi cei aproximativ 1,2 milioane care lucrează la negru și nu plătesc taxe, 1,1 milioane de patroni și lucrători pe cont propriu, peste 400.000 de șomeri și o populație inactivă de 4 milioane. Din cei 5,4 milioane de salariați cu carte de muncă, o parte dintre ei sunt în sectorul public, aproximativ 1,2 milioane de persoane.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Cancelaria SFÂNTULUI SINOD a dat publicității măsurile canonice de combatere a corupției aplicabile în BOR

Referitor la salariile din sectorul public, care generează presiune asupra pieței forței de muncă, el a menționat că sectorul administrație publică și apărare este, în mod relativ, cel mai bine plătit în comparație cu media pe economie, în raport cu alte state europene.

Economistul a subliniat că media salarială pe economie ar putea fi subevaluată din cauza celor aproximativ 2 milioane de angajați care sunt plătiți la nivelul salariului minim sau aproape de acesta. El a explicat că o parte semnificativă dintre acești angajați primesc plăți informale din cauza discrepanțelor în impozitarea muncii și a capitalului. Din perspectiva fiscală, este mai avantajos pentru un angajator să scoată bani din dividende și să plătească în mod neoficial angajatul, menținându-l la nivelul salariului minim sau aproape de acesta.

Moldova Invest îți recomandă și ...   România va primi un sprijin de 33,9 milioane de euro în vederea remedierii pagubelor provocate de secetă și incendii de vegetație în 2022


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Romania

To Top