Connect with us

Euro ar putea depăși 5 lei. Care sunt tendințele economice în următoarele 12 luni

Adrian Codirlasu CFA 1536x1026 1 - Moldova Invest

Romania

Euro ar putea depăși 5 lei. Care sunt tendințele economice în următoarele 12 luni

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Potrivit unui sondaj efectuat de CFA România, se prevede o creștere a cursului de schimb EUR/RON în următoarele 12 luni

Conform mediilor anticipațiilor, pentru un interval de 6 luni, cursul a fost estimat la 5,0169 lei pentru un euro, în timp ce pentru un interval de 12 luni, cursul anticipat a fost în medie de 5,0607 lei pentru un euro.

În luna septembrie, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a înregistrat o scădere ușoară de 0,5 puncte, ajungând la valoarea de 47,4 puncte.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Ministerul Finanțelor pune la dispoziția antreprenorilor o nouă schemă de finanțare prin care aceștia pot accesa fonduri de până la 2.25 MILIOANE DE EURO

Această situație a fost rezultatul reducerii componentei legate de condițiile actuale. Rata anticipată a inflației pentru următoarele 12 luni a înregistrat o scădere față de exercițiul anterior și a fost în medie de 6,86%, conform datelor furnizate de CFA România.

„Încetinirea creşterii economice, precum şi noile măsuri fiscale s-au reflectat şi în componenta de condiţii curente a indicatorului de încredere, componentă care a înregistrat o scădere de 6,6 puncte faţă de exerciţiul anterior. De asemenea, conduita politicii fiscale s-a reflectat în anticipaţiile de deficit bugetar pentru anul curent, deficitul anticipat pentru acest an înregistrând cea mai mare valoare de la începutul anului”, a menționat Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România.

Moldova Invest îți recomandă și ...   WALDEVAR Energy dorește să construiască o fabrică de panouri solare plutitoare, în România!

În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, mai mult de 84% dintre respondenți prognozează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, fără a fi înregistrată nicio anticipație privind aprecierea acestuia.

În ceea ce privește tendința prețurilor imobilelor rezidențiale din mediul urban, 53% dintre respondenți prevăd o scădere, în timp ce 42% anticipează o stabilizare în următoarele 12 luni. De asemenea, 73% dintre participanți consideră că prețurile actuale sunt supraevaluate, în timp ce 21% cred că sunt evaluate corect.

Moldova Invest îți recomandă și ...   SIE face angajări! Ce posturi a scos la concurs?

Estimarea medie a deficitului bugetar pentru anul curent se situează la 5,8%. În ceea ce privește prognoza creșterii PIB real pentru anul 2023, valoarea anticipată este de 2,2%. De asemenea, se prevede că datoria publică exprimată ca procent din PIB va crește la 54% în următoarele 12 luni.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Romania

To Top