Connect with us

Facturile la gaze, semnificativ mai mici în această iarnă

factura gaze 76584975894 scaled 1 scaled - Moldova Invest

Romania

Facturile la gaze, semnificativ mai mici în această iarnă

Facturile la gaze ale populației în iarnă vor înregistra o scădere semnificativă față de cele plătite în sezonul rece precedent. Acest lucru se datorează mecanismului actual de reglementare al pieței de gaze, care va determina ca toți consumatorii casnici de gaze naturale să achite, cu încredere, un tarif mai scăzut în comparație cu iarna trecută

Prețul gazelor naturale pentru clienții casnici a fost stabilit la 0,31 lei/kWh, incluzând toate taxele, până în primăvara anului 2025. Acesta este tariful plătit de către clienți în sezonul rece precedent. În iarna următoare, aceștia vor plăti cu 14% mai puțin, conform calculelor actuale, însă nu se poate garanta acest procent în fiecare factură lunară de iarnă în comparație cu tariful maxim plafonat – diferența poate fi mai mică sau mai mare. Să analizăm mai detaliat.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Investiții de 200 milioane de euro pentru construcția unui parc fotovoltaic în România

Conform legislației privind plafonarea, tariful maxim pe care clienții casnici îl vor plăti pentru gaz este de 0,31 lei/kWh, cu toate tarifele și taxele incluse. Trebuie menționat că se aplică tariful maxim, deoarece legea stipulează că în factură se va aplica cel mai mic tarif dintre acesta și tariful rezultat din suma costului de achiziție al gazului, tarifele de rețea și marja de furnizare.

De asemenea, legislația prevede că furnizorii de gaze pentru clienții casnici achiziționează gaze din producția internă, în special de la cei doi mari producători, Petrom și Romgaz, la un preț reglementat de 150 de lei/MWh, echivalentul a 0,15 lei/kWh, pentru a asigura necesarul de consum al clienților casnici.

În contrast cu perioada anterioară introducerii legislației privind plafonarea, furnizorii procurau gaze pentru consumul populației și din import. Anul trecut, în contextul crizei energetice și al restricțiilor privind livrările de gaze rusești din cauza conflictului din Ucraina, prețurile au cunoscut o creștere abruptă pe piețele internaționale. Acest lucru a determinat guvernele europene, inclusiv pe cel al nostru, să adopte măsuri. În România, s-a impus inițial plafonarea prețurilor pentru consumatorii casnici.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Granturi în valoare de 30 de milioane de euro pentru modernizarea microîntreprinderilor din regiunea Nord-Est

Situația s-a schimbat în prezent. Cantitatea de gaze importate și stocate de furnizori la prețuri ridicate din trecut pentru consumul actual este tot mai mică, iar cantitatea de gaze achiziționate de furnizori pentru consumul casnic la prețul plafonat de 0,15 lei/kWh din producția internă este în creștere, inclusiv pentru consumul intern și din stocurile de gaze.

Astfel, în acest moment, costul de achiziție al gazelor este mai scăzut. Adăugând tarifele de distribuție și transport (chiar dacă au crescut în acest an) și marja fixă de furnizare de 0,012 lei/kWh, plus TVA, rezultă un preț final plătit de populație sub tariful maxim plafonat de 0,31 lei/kWh. Potrivit legii de plafonare, furnizorul este obligat să factureze acest tarif către client.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Investiții de 590 de milioane de euro pentru modernizarea industriei alimentare

În concluzie, prețul final facturat cel mai probabil va rămâne sub tariful maxim plafonat în lunile de iarnă, datorită achiziționării continue de gaze din producția internă la un preț plafonat. Totuși, acest aspect va depinde de intensitatea frigului, necesitatea unor achiziții suplimentare de gaze de import (dacă va fi cazul) și de prețul la care acestea vor fi achiziționate.


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Romania

To Top