Aproape 90% din totalul sumelor colectate în Fondul Sănătății provin de la angajatori, persoanele fizice care achită CASS prin intermediul declarației unice trimise la Fisc și producătorii de medicamente, înregistrându-se în primele nouă luni ale anului.
Veniturile adunate la Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) din contribuțiile pentru asigurările de sănătate și contribuțiile pentru concedii și indemnizații, strânse de la plătitorii de venituri și anumite persoane fizice cu venituri extrasalariale, au depășit suma de 32,77 miliarde de lei în primele nouă luni ale anului 2023
Această sumă reprezintă o creștere cu 10,4% față de veniturile înregistrate în perioada similară din 2022, conform analizei Economica.net. Această creștere semnificativă a veniturilor totale ale Fondului din contribuții este influențată de majorarea salariului minim începând cu 1 ianuarie 2023.
Încasările din taxa clawback, plătită de deținătorii de autorizație pentru medicamentele puse pe piață, au atins nivelul de 3,3 miliarde de lei în primele nouă luni ale anului 2023, înregistrând o creștere cu 25% față de aceeași perioadă a anului 2022.
În ciuda acestor încasări mai mari, FNUASS a primit cele mai reduse subvenții din 2020 încoace. Subvențiile primite de FNUASS în primele nouă luni ale anului 2023 au însumat 4,3 miliarde de lei, reflectând o scădere de peste 44% față de sumele primite în aceeași perioadă a anului 2022, conform aceleiași analize.
Plățile totale realizate din FNUASS în primele nouă luni au depășit 44 miliarde de lei, reprezentând o creștere cu 6% față de aceeași perioadă din anul precedent.
În ceea ce privește utilizarea banilor colectați la FNUASS, au fost cheltuiți:
- 13,98 miliarde de lei pentru produse farmaceutice, materiale sanitare specifice și dispozitive medicale, acordate pacienților în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, cu o creștere de 16% față de aceeași perioadă din 2022.
- 10,58 miliarde de lei pentru servicii medicale din unități sanitare cu paturi, acordate pacienților în sistemul de asigurări sociale de sănătate, reprezentând o creștere de 4,6% față de aceeași perioadă din anul anterior, conform analizei Economica.net.
Transferurile între unitățile administrației publice au depășit 9,11 miliarde de lei în primele nouă luni ale anului 2023, reprezentând o creștere cu 2,4% față de aceeași perioadă din 2022. Aceste transferuri, majoritatea direcționate din bugetul FNUASS către spitalele de stat, sunt destinate acoperirii măririlor salariale acordate personalului medical și nemedical în spitalele publice, conform legii salarizării unice.
Cheltuielile suportate din FNUASS pentru asigurările și asistența socială, acordate asiguraților în domeniul sănătății, au depășit 3,39 miliarde de lei în primele nouă luni ale anului 2023, reprezentând o scădere de peste 24% față de cheltuielile efectuate în aceeași perioadă în 2022, conform datelor analizate de Economica.net.