Connect with us

Foștii parlamentari vor beneficia, în continuare, de indemnizaţia pentru limita de vârstă

marian enache presedinte ccr - Moldova Invest

Romania

Foștii parlamentari vor beneficia, în continuare, de indemnizaţia pentru limita de vârstă

Marți, Curtea Constituțională a României a DECIS că indemnizația pentru limita de vârstă, până la revocarea ei, reprezintă un drept legal acordat deputaților și senatorilor care au avut cel puțin un mandat parlamentar complet și care au atins vârsta de pensionare. Prin eliminarea acesteia, s-ar afectat integritatea și esența unui drept legal deja dobândit

Prin vot unanim pentru punctele 1 și 3 și cu o majoritate de voturi pentru punctul 2, judecătorii constituționali au confirmat excepția de neconstituționalitate și au constatat că prevederile articolului I din Legea 192/2023 pentru abrogarea capitolului XI din Legea 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor sunt constituționale în măsura în care nu se aplică deputaților/senatorilor care au exercitat cel puțin un mandat parlamentar complet anterior intrării în vigoare a Legii 192/2023.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Președintele Asociației Energia Inteligentă:”Gazul natural va continua să fie o resursă importantă în următoarele decenii. Tranziţia la verde nu se poate realiza fără aportul acestui combustibil”

De asemenea, instanța constituțională a confirmat excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile articolului II din Legea 192/2023 sunt neconstituționale.

În același context, marți, CCR a respins, ca neîntemeiată, excepția de neconstituționalitate și a constatat că Legea 192/2023 este în conformitate cu constituția în ceea ce privește critica de neconstituționalitate extrinsecă.

În esență, Curtea a afirmat că eliminarea prevederilor legale care reglementau indemnizația pentru limita de vârstă acordată deputaților și senatorilor s-a făcut pe baza libertății de apreciere a Parlamentului în stabilirea drepturilor aferente statutului acestora. Parlamentul are competența constituțională de a elimina pentru viitor indemnizația pentru limita de vârstă. Prin urmare, Curtea a stabilit că articolul 69 din Constituție, referitor la mandatul reprezentativ al deputaților și senatorilor, nu a fost încălcat.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Klaus Iohannis a promulgat noua lege a pensiilor. Ce prevederi conține aceasta?

În același timp, Curtea a subliniat că indemnizația pentru limita de vârstă, până la revocarea ei, reprezenta un drept legal acordat deputaților și senatorilor care au exercitat cel puțin un mandat parlamentar complet la data atingerii vârstei de pensionare.

Având în vedere că această indemnizație este acordată conform legii, luând în considerare exercitarea unui mandat parlamentar complet, Curtea a reținut că principiul securității juridice protejează dreptul legal al deputaților și senatorilor care au avut cel puțin un mandat parlamentar complet până la intrarea în vigoare a Legii 192/2023 privind indemnizația pentru limita de vârstă, indiferent dacă a fost sau nu plătită. Prin revocarea și eliminarea normativă a indemnizației pentru limita de vârstă în ceea ce privește acești destinatari ai dreptului legal, a fost afectată integritatea și substanța unui drept legal deja dobândit în contextul mandatului deja exercitat și s-a creat o nesiguranță juridică evidentă, încălcându-se principiul neretroactivității legii și al securității juridice. Evenimentele viitoare și incerte de natură normativă nu pot afecta nici dreptul deja dobândit și intrat în sfera patrimonială a persoanei, nici efectele deja epuizate ale unui act – cum ar fi exercitarea celui puțin a unui mandat reprezentativ, explică judecătorii constituționali.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Grupul AGRICOLA din Bacău, investiția de 40 milioane de euro într-o nouă fabrică de preparate gata de consum

Prin urmare, Curtea a constatat încălcarea dispozițiilor constituționale ale articolului 1 alineatul (3) și (5) referitoare la principiile statului de drept și ale securității juridice, ale articolului 15 alineatul (2) privind neretroactivitatea legii și ale articolului 44 alineatul (1) teza întâi și alineatul (2) referitoare la dreptul de proprietate privată.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Romania

To Top