Connect with us

Guvernul a anunțat că va renunța la reducerea plafonului pentru plata cash. Care sunt excepțiile

ciuca si ciolacu - Moldova Invest

Romania

Guvernul a anunțat că va renunța la reducerea plafonului pentru plata cash. Care sunt excepțiile

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Liderii Coaliției de guvernare, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, au anunțat că vor renunța la scăderea limitelor pentru plățile în numerar, după o ședință în care au examinat propunerea deja aprobată de ANAF, programată să intre în vigoare pe 11 noiembrie

„Datoria mea este să intervin atunci când lucrurile o iau într-o direcție greșită”, a anunțat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

El a subliniat că vor exista două excepții: limita pentru tranzacții în numerar va fi de 50.000 de lei, iar avansurile pentru decontare vor fi de 1.000 de lei pe zi.

„Am spus că voi fi mereu alături de micii întreprinzători și de oamenii simpli, fără excepție. În ultimele zile am avut mai multe discuții cu aceștia, cât și cu mediul de afaceri și cu reprezentanții sistemului bancar. Și mi-au spus anumite lucruri de bun simț legate de măsurile venite de la ANAF și Ministerul Finanțelor legate de cash. Acești oameni nu sunt evazioniști, ci sunt cei pe umerii cărora se sprijină această țară!

Prin urmare, în prima ședință de Guvern voi revizui propunerile venite de la ANAF și Ministerul Finanțelor, pentru că datoria mea este să intervin atunci când lucrurile o iau într-o direcție greșită. Vocea oamenilor, a gospodarilor din mediul rural, a tuturor românilor este auzită de Guvern!

Toate limitele actuale de cash vor fi menținute, atât la persoanele fizice, cât și la cele juridice. Cu două excepții: plafonul de casă va fi de 50.000 de lei, iar avansul spre decontare 1.000 de lei/zi.

Am însă un mesaj pentru evazioniștii care au profitat de această discuție din spațiul public: voi veni peste voi! Voi veni și vă voi scoate din vămi, vă voi scoate din birourile instituțiilor statului, vă voi scoate de peste tot! Așa cum am început războiul cu cei care distrug viețile oamenilor cu păcănelele, nici voi nu veți scăpa”, a transmis Marcel Ciolacu.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Creşte interesul românilor pentru fondurile de investiţii. AAF: Peste 600.000 investesc deja în ele.

De asemenea, liderul PNL, Nicolae Ciucă, a comunicat pe platforma Facebook decizia adoptată în cadrul Coaliției.

„Am avut, astăzi, la nivelul conducerii Coaliției o analiză aplicată asupra măsurii privind plățile în numerar. În urma dialogului nostru, am convenit o serie de modificări necesare, care să contribuie la protejarea mediului de afaceri și a cetățenilor de bună credință. Astfel, toate limitele actuale de cash vor fi menținute, atât la persoanele fizice, cât și la cele juridice. Cu două excepții: plafonul de casă va fi de 50.000 de lei, iar avansul spre decontare 1.000 de lei/zi.

Pe de altă parte, am convenit, împreună, că vom continua cu fermitate lupta cu evaziunea fiscală în România și vom promova, de comun acord, măsuri în acest sens”, a scris Ciucă.

Această hotărâre survine în urma unei ample dezbateri publice care a durat câteva săptămâni referitoare la diminuarea limitelor pentru tranzacțiile în numerar. Premierul a menționat în zilele precedente că această propunere a fost inițiată de către ANAF și că la momentul adoptării acesteia nu au existat obiecții din partea liderilor coaliției. Mai târziu, președintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat că nu a fost de acord cu această măsură.

Moldova Invest îți recomandă și ...   SIE face angajări! Ce posturi a scos la concurs?

Lista cu modificările pentru plățile cash propuse inițial de guvern. Care sunt plafoanele în vigoare și unde pot fi găsite

Plafoanele pentru plata „cash” au fost inițial publicate de ministerul Finanțelor pe 19 septembrie 2023, în cadrul „proiectului de lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung”.

Întregul proiect poate fi consultat aici. Proiectul își propunea să modifice actualele plafoane privind plata cash stabilite în legea 70/2015 referitoare la operațiunile de încasări și plăți în numerar.

articol - Moldova Invest

  • încasări de persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1), în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei de la o persoană; (plafonul prevăzut din legea 70/2015 e de 5.000 de lei/persoană)
  • încasări efectuate de către magazinele de tipul cash and carry, care sunt organizate și funcționează în baza legislației în vigoare, de la persoanele prevăzutela art. 1 alin. (1), în limita unui plafon zilnic de 2.000 lei de la o persoană (plafonul, în prezent, e de 10.000 de lei/persoană)
  • plăți către persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1), în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei/persoană, dar nu mai mult de un plafon total de 2.000 lei/zi (plafoanele din prezent: 5.000 și 10.000)
  • plăți către magazinele de tipul cash and carry, care sunt organizate și funcționează în baza legislației în vigoare, în limita unui plafon zilnic total de 2.000 lei (actualul plafon din legea 70/2015, în vigoare: 10.000 de lei)
  • plăți din avansuri spre decontare, în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei, stabilit pentru fiecare persoană care a primit avansuri spre decontare (vechiul plafon: 5.000 de lei) – modificare care rămâne în vigoare, conform premierului Ciolacu
Moldova Invest îți recomandă și ...   Chimcomplex va investi într-un proiect de extindere a capacității energetice

Totodată, guvernul Ciolacu a propus introducerea unui nou articol, referitor la așa-numitul „plafon de casă”. Această modificare va rămâne, de asemenea, în vigoare.

  • (1) „Sumele în numerar aflate în casieria persoanelor prevăzute la art. 1 alin. (1) nu pot depăşi, la sfârşitul fiecărei zile, plafonul de 50.000 lei.
  • (2) Se admite depăşirea acestui plafon numai cu sumele aferente plăţii salariilor şi a altor drepturi de personal, precum şi a altor operaţiuni cu persoane fizice, pentru o perioadă de 3 zile lucrătoare de la data prevăzută pentru plata acestora.
  • (3) Sumele în numerar care depăşesc nivelul stabilit conform alin. (1) vor fi depuse în conturile bancare ale persoanelor respective în termen de două zile lucrătoare.

Lista cu toate „plafoanele” pentru plățile cash, stabilite în legea 70/2015, care e încă în vigoare, poate fi consultată aici.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Romania

To Top