Connect with us

130.000.000 de EURO alocați IAȘULUI! IATĂ cum va fi ÎMPĂRȚITĂ SUMA

foto aeriana iasi e1657172888148 - Moldova Invest

Iași

130.000.000 de EURO alocați IAȘULUI! IATĂ cum va fi ÎMPĂRȚITĂ SUMA

130 milioane de euro este suma alocată prin Programul Operaţional Regional Nord-Est pentru Iași

Lista de proiecte prioritare nu este finalizată, dar primarul Mihai Chirica a realizat o scurtă prezentare a componentelor Programului Operaţional Regional Nord-Est (PORNE), principala linie de finanţare prin intermediul căreia vor fi derulate proiectele Iaşului în perioada 2021 – 2027.

Se pare că restaurarea clădirii  în care funcţionează Filarmonica ar apărea pe lista de obiective, iar Consiliul Judeţean Iași ar urma să obţină fonduri prin PNRR, dar banii estimaţi nu ajung şi pentru consolidarea imobilului: 55% din deviz face referire la astfel de lucrări, în condiţiile în care valoarea întregului proiect este estimată la 15 milioane euro.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Liderii europeni se reunesc la Iași pentru a dezbate viitorul economiei sociale, în cadrul Conferinței Europeane "Enterprising for Tomorrow"

Mihai Chirica a precizat faptul că asigurarea de fonduri în cadrul PORNE va fi posibilă în urma unui parteneriat Primărie – Consiliu Județean.

Mihai Chirica - Moldova Invest

Una dintre componentele programului vizează promovarea dezvoltării integrate inclusiv la nivel de patrimoniu cultural, unde Iaşul are pre-alocaţi 19 milioane euro. Cu o parte din aceşti bani ar urma să fie finanţat un proiect integrat în care să fie inclusă:

 • Filarmonica
 • spaţiul verde din jurul Teatrului Naţional (inclusiv cu desfiinţarea Cubului şi realizarea unui amfiteatru)
 • amenajarea unei zone pietonale (zona statuii lui Miron Costin şi pe str. I.C. Brătianu)

Mihai Chirica a explicat că aceste obiective pot fi incluse pe o axă culturală est-vest din centrul Iaşului, unde sunt finanţate sau în curs de accesare de fonduri şi alte proiecte:

 • Colegiul de Arte „Octav Băncilă” (în pregătire)
 • refacerea parcului TNI (în execuţie)
 • reamenajarea zonei Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei (în pregătire)
 • Baia Turcească (în curs de finalizare)
 • Episcopia Romano-Catolică (obiectiv restaurat)
 • Teatrul Naţional (restaurat)
 • noul sediu al Primăriei Iaşi (în pregătire)
Moldova Invest îți recomandă și ...   Construcția Spitalului Regional de Urgență Iași, o investiție de peste 340 de milioane de euro, în linie dreaptă

 Iaşul mai beneficiază de alte aproape 120 milioane euro, astfel:

 • digitalizare (6 milioane euro)
 • proiecte de mediu (42 milioane euro, iar două dintre componente vor fi reabilitarea de clădiri publice – 23 milioane euro şi reabilitarea de clădiri rezidenţiale – 8 milioane euro)
 • mobilitate urbană (48 milioane euro)
 • proiecte dedicate sistemului de educaţie (18 milioane euro)

„Valoarea totală propusă pentru municipiul Iaşi, care se va gestiona prin Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est, care devine şi autoritate de management prin descentralizarea acestei activităţi de la Ministerul Dezvoltării, este de 132,7 milioane euro, cu aproximativ 80 milioane euro mai mult decât valoarea de pe celălalt exerciţiu bugetar, respectiv 2014 – 2020. Cred că în câteva luni vom vedea publicate cele mai multe dintre ghidurile de finanţare pentru a putea să începem să depunem proiecte”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Investiții majore în învățământul preuniversitar ieșean! Consiliul Județean lansează licitații pentru echipamente digitale, mobilier și materiale didactice


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iași

To Top