Connect with us

Deși acţiunile Antibiotice Iaşi au urcat cu 390% în ultimul an, un singur fond de pensii este acționar. De ce?

antibiotice iasi - Moldova Invest

Iași

Deși acţiunile Antibiotice Iaşi au urcat cu 390% în ultimul an, un singur fond de pensii este acționar. De ce?

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Acțiunile companiei Antibiotice Iași (ATB) au înregistrat o creștere impresionantă de 390% în ultimul an, ceea ce le plasează în topul performanței la Bursa de Valori București. Această ascensiune rapidă este rezultatul planurilor de investiții ale companiei de stat și al performanțelor financiare semnificative raportate. Totuși, această performanță nu se reflectă în portofoliile fondurilor de pensii private Pilon II, deoarece acestea nu dețin acțiuni ATB.

Principala cauză pentru care fondurile de pensii private nu au investit în ATB pare să fie nivelul redus al lichidității acțiunilor pe piața bursieră și faptul că ele nu sunt incluse în indicele principal BET. În comparație, în ultimul an, tranzacțiile cu acțiuni ATB au însumat 90 milioane lei, în timp ce pentru acțiunile altor companii din portofoliile fondurilor Pilon II, cum ar fi Sphera și TeraPlast, valoarea tranzacțiilor a fost semnificativ mai mare.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Bursă: Acţiunile Antibiotice Iaşi explodeză cu 15% la Bursa de Valori Bucureşti la un maxim istoric. În ultima săptămână au urcat cu 44%

Prețurile acțiunilor ATB la momentul actual sunt evaluate la un multiplu P/E de 21,6 ori profitul net și un multiplu P/S de 3,44 ori vânzările. Comparativ, alte companii din portofoliile fondurilor Pilon II, cum ar fi Sphera, TeraPlast și Conpet, au valori de multiplu P/E și P/S diferite, reflectând diversele lor profiluri financiare și de tranzacționare pe piață.

Structura acționariatului ATB include statul român prin Ministerul Sănătății cu o participație de 53%, Infinity Investments (fosta SIF Oltenia) cu aproximativ 29,4%, persoane fizice cu 13,3%, iar persoanele juridice cu 4,27%. Capitalizarea companiei este evaluată la 2,1 miliarde lei.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Vasile Cîtea anunță suplimentarea fondurilor în domeniul agriculturii cu 850 de milioane de lei


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iași

To Top