Connect with us

ADIS Iași a organizat Forumul Regional „Dezvoltarea Sistemelor de Management Integrat al Deșeurilor în Regiunea Nord-Est – Provocări și Oportunități de Finanțare 2024”, în parteneriat cu CJ Iași

forum regional - Moldova Invest

Iași

ADIS Iași a organizat Forumul Regional „Dezvoltarea Sistemelor de Management Integrat al Deșeurilor în Regiunea Nord-Est – Provocări și Oportunități de Finanțare 2024”, în parteneriat cu CJ Iași

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

ADIS Iași si CJ Iași au organizat, la Hotel Internațional, Forumul Regional ,,Dezvoltarea Sistemelor de Management în Regiunea Nord Est – Provocări și oportunități de finanțare 2024″.

La forum a luat parte și Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor Domnul Mircea Fechet, Secretarului General Adjunct al Ministerului Investițiior și Proiectelor Europene, Văduva Cecilia, Președintele CJ Iași, Costel Alexe, dar și primarul Municipiului Iași, Mihai Chirica.

Mircea Fechet - Moldova Invest

Au mai luat cuvântul și au prezentat performanța SMID Iași Directorul Executiv al ADIS Domnul Razvan Gheorghiu, Președintele Asociația OIREP Ambalaje Domnul Geanin Serban , reprezentantul Organizația ECOTIC Domnul Dragos Calugaru și nu în ultimul rând reprezentanții celor trei operatori de salubritate – Salubris Iași, Girexim Universal SA și SCT Asocierea Sorain Cecchini Techno Espana – Edil Industry SRL.

Moldova Invest îți recomandă și ...   4,7 milioane de euro puși la bătaie pentru modernizarea rețelei de gaze a Iașului

Forumul a avut scopul de a aduce la aceeași masă reprezentanții autorităților publice locale și din județ, ai mediului de afaceri, organizații non-guvernamentale pentru a identifica provocările și oportunitățile de finanțare necesare dezvoltării Sistemelor de Management Integrat al Deșeurilor în Regiunea Nord Est.

costel alexe forum - Moldova Invest

Președintele CJ Iași, Costel Alexe, a prezentat rezultatele SMID-ului din Iași, punând accentul pe rezultatele bune pe care le-a obținut județul Iași, în ceea ce privește colectarea selectivă.

„Când am venit la Consiliul Județean Iași, am deblocat un proiect aflat în stand-by de 3 ani de zile la momentul preluării mandatului, prin obținerea ordinului de începere a activității la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor Țuțora.

Am început implementarea Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor în Județul Iași și deschidem calea către un județ mai puțin poluat, ecologic, din grijă față de mediu și din dorința de a crește calitatea vieții ieșenilor.

Ne dorim să fim cât mai competitivi, să avem cele mai bune și moderne tehnologii, cum este cazul centrului de la Țuțora.

Facem tot posibilul să reducem cantitatea de deșeuri generate, să maximizăm reutilizarea și reciclarea și astfel să asigurăm implementarea deplină a obiectivelor politicilor europene privind deșeurile.

Plecând de la cantitatea de deșeuri colectate selectiv în 2020 – 4212 tone – ne-am propus să creștem cantitatea și am reușit să atingem rezultate foarte bune.

În 2023, cantitatea de deșeu menajer intrată în Stația de Tratare Mecano – Biologică Țuțora prin intermediul Societăților Salubris și Girexim a fost de 136.431 de tone, iar 26.926 de tone de deșeuri au fost colectate selectiv, de 7 ori mai mult decât acum patru ani. Spre reciclare au fost trimise 10.891 de tone.” a transmis președintele CJ Iași, Costel Alexe.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Aeroportul Iași va beneficia de un al doilea parc fotovoltaic, de cinci ori mai mare decât cel existent
adis forum - Moldova Invest

ADIS Iași susține că „La Iași avem cel mai performant SMID din țară, atât prin tehnologia folosită cât și prin cantitățile de deșeuri gestionate.

La nivelul anului 2023 au fost colectate selectiv peste 26 000 tone, aproximativ 11 000 tone de reciclabil au fost trimise către reciclatorii finali, iar în instalația de tratare mecano-biologică au intrat peste 136 000 tone de deșeuri menajere și refuz de sortare.

Cifrele în creștere an de an, ne dau certitudinea că suntem în direcția corectă și că, doar prin eforturi comune susținute vom crește rata de reciclare conform țintelor impuse de Directivele Europene.”

Moldova Invest îți recomandă și ...   USV a semnat un contract de 18 mil. lei, pentru două obiective importante


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iași

To Top