Connect with us

Aeroportul Iași va beneficia de un al doilea parc fotovoltaic, de cinci ori mai mare decât cel existent

MixCollage 15 Apr 2024 01 10 PM 5954 - Moldova Invest

Iași

Aeroportul Iași va beneficia de un al doilea parc fotovoltaic, de cinci ori mai mare decât cel existent

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Aeroportul Iași își extinde infrastructura verde prin construirea unui nou parc fotovoltaic, alături de cel deja funcțional din anul precedent

Noul proiect va fi impresionant prin dimensiune și capacitate, fiind de cinci ori mai mare decât primul parc fotovoltaic deținut de aeroport.

Cu o suprafață de 5 hectare și o putere instalată de 5 MW, noul parc fotovoltaic va fi amplasat în proximitatea celui existent. Odată finalizat, acesta va asigura o cantitate semnificativă de energie, suficientă pentru a acoperi consumul total al aerogării.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Leonardo Badea (BNR): Politici regionale și globale în domeniul schimbărilor climatice. Provocări și oportunități pentru România

Romeo Vatră, directorul general al Aeroportului Iași, a subliniat importanța acestui proiect în contextul necesității de independență energetică a aeroportului. Expunând motivele strategice din spatele deciziei, el a menționat că aeroporturile utilizează cantități considerabile de energie pentru diverse aspecte, precum balizajul de la pistă, iluminatul în terminale și pe platforma de avioane, și în parcare. În plus, având în vedere fluctuațiile de pe piața energiei din ultimii ani, asigurarea unei surse stabile și sustenabile de energie devine o prioritate esențială.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Lucrările la Spitalul Regional de Urgență (SRU) Iași, proiect în valoare de 3,3 MILIARDE de lei, vor debuta în această PRIMĂVARĂ. Primul contract de lucrări pregătitoare a fost semnat!

Perioada de înscriere pentru obținerea finanțării europene este planificată între 23 aprilie și 27 iulie. Aeroportul Iași se remarcă deja prin faptul că este singurul din România care dispune de un parc fotovoltaic funcțional. Proiectul inițial, cu o capacitate de 1 MWh și construit pe o suprafață de 1 ha, reprezintă deja un succes, asigurând aproximativ un sfert din necesarul total de energie al aeroportului. Costul acestuia a fost estimat la 900 de mii de euro.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Un nou laborator de la TUIASI a fost modernizat și dotat în întregime de o companie privată – Honeywell România


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iași

To Top