Aeroportul Internațional Iași a anunțat începerea lucrărilor de organizare a șantierului pentru construirea noului terminal T4 de la Aeroportul Internațional Iași
Se pare că primele lucrări vizează și demolarea clădirilor în care a funcționat Aviația Utilitară, terenul ocupat de imobile fiind inclus în planul de modernizare.
„Au sosit utilajele și echipamentele, zilele acestea se lucrează la împrejmuirea zonei de lucru și demolarea clădirilor ce aparțin fostei Aviații Utilitare. Această activitate nu va afecta traficul aerian.
În schimb, o parte din parcarea existentă va fi ocupată iar traficul auto către aeroport va fi îngreunat. Se lucrează deja la amenajarea unei noi parcări provizorii, de lungă durată, în zona Aerostar”, au anunțat oficialii aerogării.
După lucrările de amenjare a șantierului și obținerea avizelor și acordurilor necesare emiterii Autorizației de Construire, din toamnă vor începe lucrările de construire a T4. Terminalul va fi construit de firma austriacă Strabag, societate cu o experiență vastă în modernizarea de aerogări.
„Terminalul va avea trei niveluri și o suprafață desfășurată de peste 31.000 mp și va putea susține un trafic de 3,3 mil de pasageri pe an, dublu față de capacitatea actuală. Lucrările se vor finaliza în decembrie 2023”, au mai spus reprezentanții Aeroportului.
Extinderea infrastructurii aeroportuare va rezolva, printre altele, două probleme majore:
- capacitatea de procesare a călătorilor, insuficientă la acest moment, ca urmare a creșterii accelerate a traficului în ultimele 3 luni, prin construirea unui terminal mai mare de 8 ori decât actualul T3
- lipsa locurilor de parcare, prin extinderea suprafeței la 600 de locuri și reconfigurarea căilor de acces.
În perioadele de vârf, T4 va putea să asigure realizarea formalităţilor pentru 950 de pasageri pe oră. Vor exista șapte porți pentru Plecări și trei porți pentru Sosiri, cu fluxuri bidirecționale, iar îmbarcarea pasagerilor se va face prin aviobridge-uri. În primă fază, vor fi amenajate trei astfel de poduri suspendate.
Pe lângă construirea terminalului, proiectul mai cuprinde: crearea unui culoar de legătură între T3 și T4, realizarea unei parcări (la nivel solului) și reconfigurarea drumurilor de acces, înființarea unui post control acces și realizarea de construcții pentru asigurarea utilităților (gospodărie de apă, centrală termică, panouri fotovoltaice 10.000 mp, rețele exterioare).
Valoarea totală a investiției se ridică la aproape 450 milioane lei (inclusiv TVA). Mecanismul de finanțare pentru construirea terminalului T4:
- bani europeni prin Programul Operațional de Infrastructură Mare – 50 milioane euro (245 mil. lei)
- contribuție publică de la bugetul de stat – 7,6 milioane euro (37,3 mil. lei)
- contribuție locală credit – 19,2 milioane euro (94,5 mil. lei)
- total contribuție locală beneficiar inclusiv TVA – 33,6 milioane euro (165 mil. lei)
Odată finalizat T4, aerogara va putea reconfigura T3 pentru procesarea traficului intern și, totodată, construirea unei parcări supraetajate (de scurtă durată). În acest caz, investiția ajunge la 116 milioane lei (inclusiv TVA).