Consiliul Tehnico-Economic (CTE) al CNAIR a aprobat miercuri Studiul de Fezabilitate pentru secțiunea Târgu Neamţ – Iași – Ungheni din Autostrada Unirii A8, a declarat directorul general Cristian Pistol.
Proiectantul Consitrans ar trebui să elaboreze și proiectul tehnic, însă CNAIR ar putea sugera renunțarea la această etapă pentru a lansa mai repede licitația de execuție și a securiza finanțarea europeană. Contractul are o întârziere semnificativă (aproximativ un an) și există riscul ca licitația pentru lucrări să nu fie lansată până la sfârșitul anului, în timp ce alte proiecte majore, precum Drumul Expres Oradea – Arad (2 miliarde de euro), sunt deja în faza de analiză a ofertelor.
„Traseul acestui tronson al A8 se desfășoară pe teritoriul județului Iași, începând din zona localității Moțca, tranzitând teritoriile localităților Pașcani, Târgu Frumos, Podu Iloaiei, municipiul Iași și se finalizează în zona localității Ungheni, unde se conectează cu Podul peste Prut. Pe traseul cu o lungime de 93,269 km vor fi construite inclusiv:
- 101 poduri/pasaje,
- 14 tuneluri,
- 11 noduri rutiere,
- 4 spații de servicii,
- 2 Centre de Întreținere și Coordonare (CIC),
- 6 parcări de scurtă durată.
Valoarea totală estimată pentru construcția acestui tronson al A8 (Autostrada Unirii) este de 26,39 miliarde lei (fără TVA). Pentru lansarea în licitație a contractului pentru construcția autostrăzii Târgu Neamț – Iași – Ungheni, mai trebuie parcurse următoarele etape:
- avizarea Studiului de Fezabilitate (SF) în CTE al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii,
- avizarea SF în Consiliul Interministerial,
- aprobarea indicatorilor tehnico-economici prin Hotărâre de Guvern”, a precizat Cristian Pistol.
Pentru secțiunea Târgu Neamț-Iași-Ungheni, finanțarea din Proiectul Tehnic (PT) este de aproape 900 milioane Euro, la un cost estimat de aproximativ 2,5 miliarde Euro (urmând a fi stabilit după finalizarea SF și aprobarea indicatorilor tehnico-economici).
Adrian Covăsnianu, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor și reprezentant în Comitetul de Monitorizare Programul Transport (2021-2027), a anunțat anterior că CNAIR ar putea propune proiectantului Consitrans modificarea contractului pentru secțiunea Târgu Neamț-Iași-Ungheni, prin renunțarea la etapa Proiectului Tehnic (PT) după finalizarea Studiului de Fezabilitate.