Connect with us

Bursă: Acţiunile Antibiotice Iaşi explodeză cu 15% la Bursa de Valori Bucureşti la un maxim istoric. În ultima săptămână au urcat cu 44%

antibiotice iasi nani - Moldova Invest

Iași

Bursă: Acţiunile Antibiotice Iaşi explodeză cu 15% la Bursa de Valori Bucureşti la un maxim istoric. În ultima săptămână au urcat cu 44%

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Bursă: Acţiunile Antibiotice Iaşi explodeză cu 15% la Bursa de Valori Bucureşti la un maxim istoric. În ultima săptămână au urcat cu 44% . Acţiunile companiei de stat Antibiotice Iaşi (ATB), principalul producător de medicamente din România, au atins în această dimineaţă un nou maxim istoric, fiind tranzacţionate la 3,16 lei pe unitate, în creştere cu 15% faţă de sesiunea precedentă, şi cu un volum de tranzacţii de 1 milion lei, conform datelor BVB.

Bursă: Acţiunile Antibiotice Iaşi explodeză cu 15% la Bursa de Valori Bucureşti la un maxim istoric. În ultima săptămână au urcat cu 44%

Compania nu a anunţat noutăţi specifice pentru investitori, ceea ce sugerează că optimismul pieţei este probabil legat de anunţul recent privind finanţarea europeană nerambursabilă de 100 milioane euro pentru construirea a două noi fabrici de medicamente critice. Comparativ, indicele BET a crescut cu doar 0,2%.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Un laborator de la Mecanică, dotat cu echipamente în valoare de 13.000 de euro, după performanța studenților la Olimpiada Națională de Mecatronică

„Pe fondul ştirilor pozitive apărute cu privire la investiţiile viitoare, precum şi a faptului că valoarea dividendului nu a fost aprobată de AGA, preţul acţiunii a urcat considerabil. Trendul a fost susţinut de apariţia unor ordine mai mari de cumpărare”, spune Marcel Murgoci, director de tranzacţionare al Estinvest.

În ultima săptămână, acţiunile Antibiotice Iaşi au înregistrat o creştere de 44%, conform datelor BVB. Compania are o capitalizare de piaţă de 2,12 miliarde lei, iar statul român, prin Ministerul Sănătăţii, deţine 53% din acţiuni. De la începutul anului 2024, acţiunile ATB au crescut cu 126%, iar în ultimul an, cu 420%.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Studiu Pluxee: 70% din forța de muncă provine de la firmele mici și mijlocii

Pe 6 iunie, ministrul Adrian Câciu şi conducerea Antibiotice Iaşi au anunţat că producătorul va primi o finanţare de 100 milioane euro din fonduri europene pentru a fabrica medicamente critice la platforma din Iaşi. „Compania Antibiotice va asigura, în primul rând, consumul intern, iar surplusul va merge către export. Este important acest lucru pentru că ne lovim de situaţii în care există criză în farmacii pe o anume substanţă”, a spus ministrul.

La acea dată, acţiunile ATB au crescut cu 13% la bursa locală. Pe 7 iunie, acestea s-au apreciat cu 8%, iar pe 8 iunie au scăzut cu 3% pe fondul scăderilor generale de la Bucureşti şi de pe pieţele externe. Tranzacţiile cu acţiuni ATB în ultima săptămână au totalizat 6,5 milioane lei, conform bvb.ro. În primul trimestru al anului, compania a raportat venituri de 193 milioane lei şi un profit net de 37 milioane lei.

Moldova Invest îți recomandă și ...   AFIR implementează tehnologii de automatizare de la UiPath

„Se pare că în continuare avem cerere crescută pentru acţiunile Antibiotice(ATB), cu volume mult peste media uzuală. După anunţul contractării de fonduri europene nerambrusabile, acţiunie s-au apreciat cu aproape 50%, piaţa fiind în mai multe rânduri rămasă fără vânzători, cum era să fie cazul şi în această dimineaţă. Rămâne de văzut în ce zonă se va stabiliza cotaţia şi unde vor vedea acţionarii un fair value pentru acţiunile deţinute, astfel încât să se afişeze la vânzare”, spune Radu Cojoc, broker al Goldring.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iași

To Top