Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a decis să amâne pentru a treia oară desemnarea firmei care va construi podul rutier peste râul Prut, de la Ungheni, componentă esențială a Autostrăzii A8 (Autostrada Unirii)
Acest nou amânament îngrijorează comunitatea și ridică semne de întrebare cu privire la respectarea termenelor legale și a angajamentelor asumate pentru finalizarea proiectului până la data limită, 31 decembrie 2026.
Istoricul îndelungat al procedurilor
Procedurile pentru realizarea Studiului de Fezabilitate (SF) pentru podul de la Ungheni au debutat acum aproximativ 9 ani, în 2015. Acestea au fost inițial împiedicate de probleme în procedurile de mediu între 2017 și 2020, până când intervenția lui Adrian Covăsnianu, consilier onorific al Ministerului Transporturilor, a deblocat procesul, culminând cu adoptarea OUG 105/2020. Eliberarea Avizului de Mediu a fost finalizată în noiembrie 2022, urmată de lansarea licitației în august 2023 pentru lucrările de proiectare și execuție.
Succesiunea de amânări și întârzieri
Licitația a fost suspendată în septembrie 2023 și abia în ianuarie 2024 s-a reluat procesul, pentru a fi apoi prelungită evaluarea ofertelor depuse în aprilie și iunie 2024. „Termenele inițiale de 8 decembrie 2023, 24 aprilie 2024 și 7 iunie 2024 nu au fost respectate. Avem o nouă promisiune: 8 iulie 2024”, a explicat Adrian Covăsnianu, reflectând frustrarea asociațiilor civice și a comunității locale din „Moldova vrea autostradă!”.
Prognoze optimiste pentru finalizare
În cel mai bun scenariu, firma câștigătoare ar putea fi desemnată în a doua jumătate a anului 2024. Dacă nu vor fi contestații, contractul și ordinul de începere a lucrărilor ar putea fi semnate la finalul verii sau începutul toamnei, iar proiectul tehnic ar putea fi finalizat până în trimestrul IV al anului curent sau în primele luni ale anului viitor. Autorizația de Construire este estimată să fie emisă până la 31 martie 2025, cu speranța că podul ar putea fi deschis traficului până la sfârșitul anului 2026.
Detalii tehnice și impact asupra comunității
Podul de la Ungheni, conform proiectului tehnic, va avea o lungime de 261,20 metri și o lățime de 13 metri, cu două benzi de circulație pe sens și trotuare. Va include și un punct de control pentru trecerea frontierei, dotat cu mai multe parcări pentru autovehicule mari și autoturisme, precum și spații închise pentru verificări detaliate.
Finanțare europeană pentru o interconectare crucială
Proiectul beneficiază de finanțare din fonduri europene nerambursabile prin Mecanismul pentru Interconectare a Europei (CEF), având ca obiectiv conectarea infrastructurilor rutiere între România și Republica Moldova. Autostrada Târgu Mureș – Iași – Ungheni – frontiera de stat și Drumul Național R1 Chișinău – Ungheni – frontiera cu România vor fi esențiale pentru integrarea și dezvoltarea economică a regiunii.
Această nouă amânare ridică provocări semnificative pentru CNAIR și autoritățile responsabile, în fața presiunilor constante din partea comunității și a termenelor legale stricte impuse de Legea Autostrăzii Unirii.