Connect with us

Consiliul Județean Iași a lansat licitația pentru proiectarea și execuția viitorului Spital de Boli Respiratorii

376715214 674320031396370 6832623173708690309 n - Moldova Invest

Iași

Consiliul Județean Iași a lansat licitația pentru proiectarea și execuția viitorului Spital de Boli Respiratorii

Conducerea Consiliului Județean Iași, alături de directorul Spitalului de Pneumoftiziologie – care a caracterizat instituția drept una ce operează în patru clădiri situate la o distanță de 10 km una de cealaltă, având vârste cuprinse între 50 și 190 de ani – a anunțat lansarea licitației pentru atribuirea contractului de proiectare și construcție a unei clădiri noi

Dacă proiectul primește aprobarea și beneficiază de finanțare europeană prin Programul Operațional Sănătate, contractul va avea o durată de trei ani, iar Spitalul de Boli Respiratorii va funcționa pe un teren de aproximativ 4 hectare în zona Bucium, unde se găsește în prezent Secția Exterioară „Dr. Clunet”. Președintele Costel Alexe a menționat că echiparea viitoarei clădiri va dubla costul proiectului, ajungând astfel la aproape 900 de milioane de lei.

Instituția reunită sub un singur acoperiș va avea o capacitate de 350 de paturi, dintre care 20 vor fi destinate terapiei intensive și 10 spitalizării de zi. La rândul său, directorul Radu Crișan a subliniat că mulți pacienți din spitalele foarte noi din jurul Iașului sunt transferați aici, în vechile clădiri de la Pneumo, deoarece anumite urgențe pot fi tratate doar în Iași.

Președintele CJ nu a putut oferi o cifră exactă în ceea ce privește suma cu care proiectul Spitalului de Boli Respiratorii va concura cu alte proiecte similare, nici când se preconizează că apelul va fi deschis.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Investiție de 100.000 euro pentru deschiderea unui parc de agrement și recreere în localitatea URICANI, din comuna ieșeană Miroslava

Site-ul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene menționează o sumă de 5,88 de miliarde de euro pentru acest program, care acordă o importanță deosebită cercetării. În ceea ce privește instituțiile spitalicești noi, clădirea în care CJ speră să fie mutate secțiile Spitalului de Pneumo de la Iași concurează în cadrul Priorității 4, care prevede investiții de 2,8 miliarde de euro în infrastructura medicală.

Această prioritate „are ca scop continuarea investițiilor în spitalele regionale de urgență: Iași, Cluj, Craiova (faza a II-a), dar și construirea a șapte spitale noi”, se menționează în descrierea programului Direcției Generale POS. Prin urmare, Spitalul de Boli Respiratorii va trebui să se numere printre primele șapte proiecte calificate.

Președintele CJ a subliniat totuși că administrația județului va face tot posibilul pentru a obține finanțarea, indiferent de sursa acesteia – Programul Sănătate, Banca Europeană pentru Investiții, etc.

În acest context, Costel Alexe a promis că săptămâna viitoare va oferi detalii suplimentare privind proiectul Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară, având în vedere eliminarea a 7 dintre cele 27 de proiecte admise pentru finanțare prin PNRR pe motiv că nu ar fi „mature”, adică nu ar avea documentația necesară pentru demarare. Se amintește că proiectul IRMC Miroslava s-a clasat pe locul al doilea în lista de rezervă.

“Acest proiect reprezintă o prioritate absolută pentru Consiliul Județean Iași. Ne-am asumat responsabilitatea de a construi un spital modern și bine echipat pentru tratarea bolilor respiratorii, astfel încât pacienții din județul Iași și nu numai să aibă acces la servicii medicale de cea mai înaltă calitate. Este un angajament pe care l-am luat față de comunitatea noastră și suntem hotărâți să-l ducem la bun sfârșit cu transparență, eficiență și responsabilitate.
Lansarea licitației pentru proiectare și execuție reprezintă un pas important în implementarea acestui proiect. Prin construirea Spitalului de Boli Respiratorii nu facem doar o investiție în prezent ci și în viitorul nostru și al generațiilor care vor urma’’, a declarat președintele Consiliului Județean, Costel Alexe.
378491564 674320691396304 3880200156923693085 n - Moldova Invest
Licitația a fost lansată cu clauză suspensivă, Consiliul Județean urmând să acceseze fonduri europene în cadrul Programului Sănătate (POS) 2021 – 2027, linie de finanțare gestionată de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și care se află, la acest moment, în etapa de lansare a apelurilor de proiecte.
“Încercăm să obținem finanțare pe POS, iar una dintre condițiile care va fi în ghid este punctarea suplimentară a faptului că licitația este în derulare. Evident, va putea fi punctat suplimentar și dacă avem contractul în curs de semnare. Procedura cu clauză suspensivă nu a mai fost utilizată de Consiliul Județean până la acest mandat, dar este dovada faptului că avem încredere în documentațiile noastre și că procesul de obținere a finanțării este unul în care ne bazăm pe competența existentă la nivelul Executivului CJ.
Așteptăm de la o zi la alta Avizul de Oportunitate emis de Ministerul Sănătății, o procedură ex ante stabilită de Guvern. Ministerul Sănătății evaluează proiectul pentru a da undă verde în momentul când va fi depus pe POS, la apariția ghidului’’, a declarat Marius Sorin Dangă, vicepreședinte al CJ.
Actualul Spital de Pneumoftiziologie din Iași funcționează în patru clădiri vechi și cu un grad ridicat de uzură.
“Este un spital care deservește întreaga regiune de Nord-Est și tratează peste 15.000 de pacienți în fiecare an. Avem singura Secție de Chirurgie toracică, este un spital în care se face pregătire pentru Rezidențiat, suntem Centru de pregătire pentru Rezidențiat, avem și reprezentanți ai comunității academice. Suntem un spital clinic, un spital de referință pentru România și merită acest spital să funcționeze, nu în clădiri de la 1800, ci într-o clădire care să fie nouă și peste 50 de ani’’, a declarat managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Iași, Radu Crișan-Dabija.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Au fost finalizate lucrările de pe Lotul I al Axei Rutiere Strategice 1: Iași-Suceava, în valoare de 79 de milioane de lei!


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iași

To Top