Iași
Consiliul Județean Iași a lansat licitația pentru proiectarea și execuția viitorului Spital de Boli Respiratorii
Conducerea Consiliului Județean Iași, alături de directorul Spitalului de Pneumoftiziologie – care a caracterizat instituția drept una ce operează în patru clădiri situate la o distanță de 10 km una de cealaltă, având vârste cuprinse între 50 și 190 de ani – a anunțat lansarea licitației pentru atribuirea contractului de proiectare și construcție a unei clădiri noi
Dacă proiectul primește aprobarea și beneficiază de finanțare europeană prin Programul Operațional Sănătate, contractul va avea o durată de trei ani, iar Spitalul de Boli Respiratorii va funcționa pe un teren de aproximativ 4 hectare în zona Bucium, unde se găsește în prezent Secția Exterioară „Dr. Clunet”. Președintele Costel Alexe a menționat că echiparea viitoarei clădiri va dubla costul proiectului, ajungând astfel la aproape 900 de milioane de lei.
Instituția reunită sub un singur acoperiș va avea o capacitate de 350 de paturi, dintre care 20 vor fi destinate terapiei intensive și 10 spitalizării de zi. La rândul său, directorul Radu Crișan a subliniat că mulți pacienți din spitalele foarte noi din jurul Iașului sunt transferați aici, în vechile clădiri de la Pneumo, deoarece anumite urgențe pot fi tratate doar în Iași.
Președintele CJ nu a putut oferi o cifră exactă în ceea ce privește suma cu care proiectul Spitalului de Boli Respiratorii va concura cu alte proiecte similare, nici când se preconizează că apelul va fi deschis.
Site-ul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene menționează o sumă de 5,88 de miliarde de euro pentru acest program, care acordă o importanță deosebită cercetării. În ceea ce privește instituțiile spitalicești noi, clădirea în care CJ speră să fie mutate secțiile Spitalului de Pneumo de la Iași concurează în cadrul Priorității 4, care prevede investiții de 2,8 miliarde de euro în infrastructura medicală.
Această prioritate „are ca scop continuarea investițiilor în spitalele regionale de urgență: Iași, Cluj, Craiova (faza a II-a), dar și construirea a șapte spitale noi”, se menționează în descrierea programului Direcției Generale POS. Prin urmare, Spitalul de Boli Respiratorii va trebui să se numere printre primele șapte proiecte calificate.
Președintele CJ a subliniat totuși că administrația județului va face tot posibilul pentru a obține finanțarea, indiferent de sursa acesteia – Programul Sănătate, Banca Europeană pentru Investiții, etc.
În acest context, Costel Alexe a promis că săptămâna viitoare va oferi detalii suplimentare privind proiectul Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară, având în vedere eliminarea a 7 dintre cele 27 de proiecte admise pentru finanțare prin PNRR pe motiv că nu ar fi „mature”, adică nu ar avea documentația necesară pentru demarare. Se amintește că proiectul IRMC Miroslava s-a clasat pe locul al doilea în lista de rezervă.