Connect with us

Economia de producție transformată în economie de consum la IAȘI! Fabrica Moldomobila dispare, încă un Kaufland răsare!

20231211 204909 scaled - Moldova Invest

Iași

Economia de producție transformată în economie de consum la IAȘI! Fabrica Moldomobila dispare, încă un Kaufland răsare!

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

MOLDOMOBILA, odinioară un simbol al industriei ieșene va deveni doar o amintire. Soarta fabricii era pecetluită încă din 2015, când a dat faliment. În locul fabricii se vor ridica…un complex rezidențial și un parc de retail

MOLDOMOBILA  a urmat, după 1989, traseul consacrat al multor întreprinderi din perioada socialistă, victime ale unor privatizări eșuate.

Figura2 e1626963798449 - Moldova Invest

Un cunoscut “afacerist” local Adrian Butuca, cumătrul fostului ministru de externe, Mihai Răzvan Ungureanu, a preluat conducerea acesteia după privatizare.  S-a dovedit, ca și în alte cazuri, că cei care au dorit privatizarea au mințit statul pretinzând că vor continua producția, când, de fapt, scopul lor era să facă o afacere imobiliară. Moldomobila a intrat în incapacitate de plată în 2011, când datoriile totale au atins un record de 150.457.999 lei. A urmat un plan de reorganizare care presupunea reducerea personalului de la 3.000 la 200 de angajați. Acest plan nu a avut succes, iar în 31 august 2015, Tribunalul Sindic Constanta a declarat falimentul SC Moldomobila SA.

Moldova Invest îți recomandă și ...   CNAIR va inaugura 79 de kilometri de centură în 2024. Când va fi gata prima centură făcută de chinezi în România?

Ulterior, au avut loc procese între Moldomobila, Arhiconstruct (firma controlată de Butuca) și Rab Romanian Agriculture, principalul creditor. Butuca a încercat să obțină controlul asupra patrimoniului, în special să obțină o sumă cât mai mare din vânzarea terenului.

Primăria Iași a eliberat de curând certificatul de urbanism, urmând să fie emisă autorizația pentru demolarea clădirilor aflate pe suprafața de 6,4 hectare, pentru a face loc unei noi investiții

Kaufland va dezvolta un parc de retail în Iași, în apropierea Carrefour Felicia, pe terenurile care includ o parte din fostele construcții ale fabricii Moldomobila. În același timp, în apropierea laturii estice a terenurilor Kaufland, va fi construit un complex rezidențial.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Vasile CÎTEA (PSD) atrage atenția asupra proiectului variantei de ocolire a oraşului Podu Iloaiei

Retailerul a achiziționat 6,4 hectare în 2020. Conform informațiilor furnizate  la sfârșitul anului trecut, planurile Kaufland nu se limitează doar la deschiderea unui supermarket, ci includ și o serie de galerii comerciale.

Reprezentanții Kaufland mai au nevoie de autorizația de demolare, după care vor putea organiza șantierul. În luna aprilie 2020, Kaufland România a virat suma de 59.385.150 de lei, fără TVA, adică 12.371.906 euro, în contul lichidatorului Management Reorganizare Lichidare Iași.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Ministrul RAFILA: "Fondurile alocate din PNRR pentru spitale nu se vor pierde"


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iași

To Top