Connect with us

Finalizarea lucrărilor la Terminalul 4 al Aeroportului Iași, preconizată pentru sfârșitul acestui an

Aeroport Iasi poze3 - Moldova Invest

Iași

Finalizarea lucrărilor la Terminalul 4 al Aeroportului Iași, preconizată pentru sfârșitul acestui an

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Noul terminal al Aeroportului Iași, primul din România cu parc fotovoltaic, ar putea fi finalizat la sfârșitul acestui an, conform reprezentanților constructorului STRABAG

În plus, compania intenționează să încheie lucrările la Aeroportul Târgu Mureș până în august 2024.

Potrivit reprezentanților constructorului, proiectul “Dezvoltarea Aeroportului Internațional Iași” urmează să fie finalizat la sfârșitul acestui an, iar după finalizarea Terminalului T4, Aeroportul Internațional Iași va dispune de cel de-al doilea cel mai mare terminal din țară, după Aeroportul Internațional Henri Coandă.

Un aspect notabil al proiectului este instalarea unui parc fotovoltaic, care va acoperi aproximativ 20% din necesarul de energie al aeroportului. Astfel, Aeroportul Internațional Iași va deveni primul aeroport din România echipat cu un astfel de parc fotovoltaic.

Moldova Invest îți recomandă și ...   ANL a finalizat 24 de apartamente pentru tineri în Siret! Investiție de aproape 5 milioane de lei

În prezent, în cadrul proiectului “Dezvoltarea Aeroportului Internațional Iași,” sunt angrenați aproximativ 600 de muncitori.

După finalizarea lucrărilor la noul terminal, se așteaptă ca primii pasageri să îl utilizeze în primăvara anului următor. Aeroportul Iași va fi capabil să deservească 3,5 milioane de pasageri anual, devenind astfel al doilea ca mărime din țară.

Noul terminal este construit pe trei niveluri (subsol, parter, etaj) și va avea șapte porți de îmbarcare, trei airbridge-uri, patru porți pe Sosiri, cinci filtre pentru controlul securității, plus unul VIP, 20 de birouri de check-in și opt sisteme de self-check-in. Conform contractului de execuție, termenul de predare a proiectului este luna decembrie.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Moldova Invest în dialog cu Andrei STOIAN, partener Brisk Group

În curând, la mijlocul lunii noiembrie, întreaga parcare cu 600 de locuri va fi deschisă publicului. Parcul fotovoltaic, care face parte din proiectul T4, este gata și ar putea fi funcțional la sfârșitul acestei luni.

Contractul pentru extinderea Aeroportului Iași a fost atribuit STRABAG în mai 2022, cu o valoare totală de 328 de milioane de lei.

De asemenea, compania desfășoară lucrări la Aeroportul Târgu Mureș, pe care intenționează să le finalizeze în august 2024. Proiectul de modernizare a Aeroportului „Transilvania” Târgu Mureș include lucrări la terminal, sisteme de securitate și sistemul HBS de transport al bagajelor. Numărul maxim de muncitori implicați în proiect este estimat la 150-200.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Ucraina şi Republica Moldova îndeplinesc condiţiile pentru a începe negocierile pentru aderarea la UE

Reprezentanții STRABAG au subliniat că proiectele de dezvoltare a infrastructurii aeroportuare sunt diferite de cele rutiere sau feroviare, deoarece se desfășoară pe un amplasament mult mai compact și implică logistică strâns legată de traficul pasagerilor. De asemenea, echipamentele necesare funcționării aeroportului sunt mult mai complexe, iar proiectarea și achiziția acestora sunt procese elaborate.


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iași

To Top