Connect with us

Fonduri alocate pentru agricultorii din Iași afectați de secetă

SAPA - Moldova Invest

Iași

Fonduri alocate pentru agricultorii din Iași afectați de secetă

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Experții susțin că, în cazul în care cantitatea de precipitații va rămâne neschimbată, există posibilitatea ca anumite zone ale județului să se confrunte din nou cu probleme în vară, atât în ceea ce privește aprovizionarea cu apă, cât și în ceea ce privește culturile

Autoritățile de la Prefectura Iași au discutat despre alocarea unor fonduri pentru agricultorii care au suferit pagube ca urmare a secetei.

Prefectura Iași a analizat recent măsurile ce trebuie luate în cazul în care anul acesta se înregistrează aceeași secetă ca în 2022. Se propune o nouă schemă de ajutor de stat pentru agricultorii care au cultivat în primăvara anului 2022 și au fost afectați de seceta pedologică din perioada martie-septembrie 2022.

“Agricultorii care au suferit pagube între 30% și 100% la culturile de porumb, floarea-soarelui, soia sau mazăre înființate în primăvara anului 2022 vor beneficia de acest grant.

Procedurile vor fi gestionate de către Direcția pentru Agricultură Iași. Este esențial ca toate instituțiile să fie bine informate cu privire la măsurile ce trebuie întreprinse pentru a sprijini agricultorii. Toți cunoaștem că seceta din anul precedent a cauzat daune semnificative producătorilor agricoli din județul nostru și nu numai”, a declarat prefectul Bogdan Cojocaru, citat de Ziarul Evenimentul.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Ambasadorul Victor Chirilă a participat la evenimentul de lansare a Patronatului pentru Dezvoltare Durabilă România – Republica Moldova (P.D.D.R.M.), desfășurat în cadrul Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București

Necesitatea intervenției ApaVital

Experții susțin că, în cazul în care cantitatea de precipitații va rămâne neschimbată, există posibilitatea ca anumite zone ale județului să se confrunte din nou cu probleme în vară, atât în ceea ce privește aprovizionarea cu apă, cât și în ceea ce privește culturile. Din acest motiv, este crucial ca lucrările de investiții ale ApaVital din județ să fie finalizate cât mai curând posibil, în special în zonele care ar putea avea probleme din cauza lipsei de precipitații, potrivit sursei citate.

“Am discutat cu reprezentanții ApaVital despre stadiul lucrărilor finanțate de fonduri europene în fiecare zonă a județului, acordând o atenție deosebită zonelor care au avut dificultăți în aprovizionarea cu apă vara trecută. Compania de apă implementează în prezent un program investițional de peste 500 de milioane de euro, care a fost inițiat acum mulți ani și care beneficiază de fonduri nerambursabile. O veste bună este că se apropie finalizarea unei investiții importante în zona Vlădeni.

În același timp, se caută soluții pentru aducerea apei potabile din mai multe surse, astfel încât, în cazul apariției problemelor într-o anumită zonă, să se poată compensa cu apă din alte surse. De asemenea, este necesară extinderea suprafeței irigabile pentru ca fermierii să poată recurge la irigații în perioadele secetoase”, a afirmat anterior prefectul Bogdan Cojocaru.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Mâine, 24 aprilie 2024, va avea loc Conferința Internațională „Viitorul producției agroalimentare”, la USV Iași

14 milioane de euro pentru reabilitarea sistemelor de irigații în zona Sculeni – Țuțora – Gorban

Douăsprezece comune din județul Iași – Victoria, Popricani, Golăiești, Ungheni, Holboca, Țuțora, Comarna, Prisăcani, Costuleni, Grozești, Răducăneni și Gorban – vor beneficia de reabilitarea sistemelor de irigații datorită fondurilor guvernamentale asigurate de Ministerul Agriculturii.

Prin intermediul Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), se va aloca suma de 500 de milioane de lei într-o licitație care vizează mai multe loturi, dintre care 70 de milioane de lei sunt destinate reabilitării sistemului de irigații din zona Sculeni – Țuțora – Gorban. Compania care va câștiga licitația va fi responsabilă de construirea canalelor de irigații, modernizarea stațiilor de pompare existente și reabilitarea instalațiilor electrice necesare.

Moldova Invest îți recomandă și ...   A fost adoptată hotărârea cu privire la terenul alocat construirii noului sediu al Operei din Iaşi

“Amenajarea de irigații Sculeni – Țuțora – Gorban se află în zona de luncă a râurilor Prut și Jijia, între localitățile Sculeni la nord și Gorban la sud. Această amenajare este împărțită în două compartimente delimitate de lucrările de îndiguire și regularizare ale râurilor Prut, Jijia și Bahlui”, se menționează în documentația licitației.

Conform informațiilor furnizate, zona Sculeni – Țuțora are o suprafață de 8.727 de hectare, iar zona Țuțora – Gorban are o suprafață de 12.282 de hectare.

“Realizarea acestor lucrări va elimina pierderile de apă prin infiltrație, astfel încât singurele pierderi de apă vor fi cele cauzate de evaporare”, a declarat ANIF.


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iași

To Top