Iași
Greierii ajung în farfuriile noastre. În curând vom mânca pâine din făină de greieri și alte „bunătăți”
S-a aprobat făina din greieri pentru pâine și alte produse! După viermi și lăcuste, Uniunea Europeană ne pune în farfurie și greieri. Acheta domesticus, inofensivul greier de casă a ajunge în curând pe mesele noastre. UE a autorizat introducerea sa pe piață ca aliment nou, sub forma unei pulberi parțial degresate.
Lăcustele și greierul de casă – în formă congelată, uscată sau pudră
Comisia Europeană a decis că greierul de casă este un aliment și poate fi comercializat ca atare în Uniunea Europeană. Este a treia insectă clasificată de CE drept hrană. Celelalte specii sunt viermii de făină și lăcustele migratoare. Lăcustele, precum greierul de casă – în formă congelată, uscată sau pudră.
Regulamentul UE 2023/5 din 3 ianuarie 2023 permite ca pudra parțial degresată din greierul de casă (Acheta domesticus) să fie introdusă pe piață ca aliment nou. Din 24 ianuarie 2023 veți putea găsi alimente pe rafturile supermarketurilor care conțin făină de greieri de casă în lista de ingrediente. Momentan, autorizația a fost eliberată unei singure companii. Până la 24 ianuarie 2028, adică pentru următorii cinci ani, doar Cricket One Co. Ltd poate folosi făină de greier pentru producția de alimente pe piața europeană, cu excepția cazului în care se acordă autorizații suplimentare altor producători între timp.
Pâinea viitorului este făcută din făină de greieri: O franzelă conţine în jur de 70 de insecte şi este mult mai hrănitoare
La o franzelă se pun aproximativ 70 de greieri, ceea ce înseamnă cam trei la sută din ingrediente. Experţii spun că greierii au un gust neutru, aşa că nu influenţează prea mult. Are gust de pâine obişnuită, dar valoarea nutriţională este foarte mare, la fel cum este si conţinutul de proteine. 70% din greier reprezintă proteine şi vitamine, proteine, fier și calciu.
Cum arată și ce gust are pâinea din făină de greieri?
Făina de greiere este unul din ingredientele „vedetă”. Asta fiindcă prețul pentru 100 de grame este de aproape 100 lei. Aceasta poate fi combinată cu făină normală, din grâu, iar apoi poate fi făcută pâine. Deși are un cost ridicat, făina de greiere nu are un gust deosebit. Pâinea făcută din această făină este una neutră, iar la gust este ca una normală. De asemenea, pâinea făcută cu această făină nu are nici un miros anume. Practic, nu ai cum să-ți dai seama nici după miros și nici după gust că e făcută dintr-o făină specială, cea de greiere de casă. Ceea ce „o dă de gol” este culoarea. Între pâinea normală și cea din făină de greiere se poate observa o diferență de culoare.
Fiind un produs bogat, din punct de vedere nutritiv, este suficient să mânânci doar o felie
Pâinea viitorului are făină din insecte și este și extrem de nutritivă. Pâinea făcută din făină de greieri este la fel de gustoasă ca o pâine normală, însă mult mai sănătoasă, spun specialiştii Facultăţii de Agricultură din Iași.
,,Pâinea din făină greier este reprezentată de un produs obținut din făină albă de grâu prin utilizarea unui adaos de făină de greier într-un procent de 3% alături de maia naturală obținută din fermentație naturală din fructe. Și bineînțeles apă și sare. Făina de greier nu conține gluten iar în combinație cu unele materii prime din aceeași categorie ar putea fi consumată de persoanele care au intoleranță la gluten. Practic această pâine de greiere are un conţinut proteic de peste 66%, are un conţinut de vitamine B12, substanţe minerale. Punctul de plecare al acestei idei a fost în 2011când am participat împreună cu unii cercetători din Italia la determinarea conținutului de proteine și aminoacizi din unele insecte. Acum am observat că greierii au un gust neutru iar singura modificare pe care o produc asupra produsului de panificație constă într-o închidere ușoară a culorii“, a specificat Otiliei Cristina Murariu, șef de lucrări, doctor, Facultatea de Agricultură din Iași, Departamentul Tehnologia Produselor Alimentare.
În anii 2000, ONU anunţa că insectele sunt viitorul în materie de mâncare, pentru că sunt hrănitoare şi creşterea lor poluează mai puţin. În anul 2017 Finlanda a început să se vândă pâinea cu insecte. Producătorii au dat asigurări că, dacă nu ştii, nu simţi nicio diferenţă. În schimb, spun ei, este mult mai hrănitoare.
Făina de greier, utilizări multiple
Făina va fi utilizată în prepararea pâinii și a chiflelor multicereale, a biscuiților crocanți și a grisinelor, a batoanelor de cereale, a preamestecurilor pentru produse de panificație (uscate), a biscuiților și a produselor pe bază de paste făinoase (uscate și umplute). Totodată, făina din greieri uscați va mai fi utilizată pentru sosuri, produse prelucrate din cartofi, preparate pe bază de plante leguminoase și legume, pizza și produse pe bază de paste făinoase, zer praf, înlocuitori de carne, supe și supe concentrate sau praf de supe, gustări pe bază de făină de porumb, băuturi asemănătoare berii, produse de cofetărie din ciocolată, fructe nucifere și semințe oleaginoase, gustări, altele decât chipsuri, precum și preparate din carne.
În ce privește etichetarea pulberii, UE a cerut ca denumirea alimentului nou să fie menționată pe eticheta produselor alimentare care îl conțin, sub forma de ”Pulbere parțial degresată de Acheta domesticus (greier de casă”. Dacă în ce privește produsele ambulate consumatorii vor avea posibilitatea să depisteze, pe etichetă, prezența greierilor, în cazul produselor de panificație acest lucru devine imposibil. În România, aproape toate produsele de panificație din supermarketuri și hipermarketuri, în special cele scoase proaspăt din cuptoare, provin din aluat congelat din import, astfel că nimeni nu poate ști ce intră în compoziția acestuia.
Pericol de șoc anafilactic
Pe baza unor dovezi publicate limitate privind alergiile alimentare asociate insectelor în general, care au corelat în mod echivoc consumul de Acheta domesticus cu câteva evenimente anafilactice, și pe baza dovezilor care demonstrează că Acheta domesticus conține câteva proteine potențial alergenice, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a concluzionat în aviz că consumul acestui aliment nou poate genera sensibilizare la proteinele de Acheta domesticus.
Astfel, Autoritatea a recomandat efectuarea unor cercetări suplimentare cu privire la caracterul alergen al Acheta domesticus. Autoritatea a considerat, de asemenea, în avizul său, că consumul de pulbere parțial degresată de Acheta domesticus (greier de casă) poate provoca reacții alergice la persoanele alergice la crustacee, moluște și acarieni. Mai mult, autoritatea a remarcat faptul că acest aliment nou poate conține alergeni suplimentari în cazul în care alergenii respectivi sunt prezenți în hrana insectelor. Prin urmare, produsele alimentare care conțin pulbere parțial degresată de Acheta domesticus (greier de casă) vor fi etichetate în mod corespunzător.
Că vă vine să credeți sau nu, pe rafturile din România se vor regăsi alimente pe bază de insecte
Dacă pentru noi aceasta e o noutate, pentru milioane de oameni din întreaga lume e deja ceva obișnuit. Așadar, în curând vom mânca pâine din făină de greieri și alte „bunătăți”.
În prezent, în lume, există aproximativ 2.000 de specii de insecte care se regăsesc în meniurile oamenilor. Aproximativ două miliarde de persoane din întreaga lume consumă produse pe bază de insecte. În Uniunea Europeană momentan sunt aprobate pentru consum doar trei insecte. Este vorba despre viermele de făină, greierele de casă și lăcusta călătoare. Spunem momentan deoarece pe listă mai așteaptă să fie analizate și eventual aprobate și alte insecte precum musca sau mai multe tipuri de moluște și larve.
Cele care se găsesc la noi provin din alte țări, acolo unde există fabrici de procesare și ferme specializate.
