Connect with us

Guvernul a APROBAT proiectul Trenului Metropolitan pentru Iași! Investiția totală este estimată la 1,4 miliarde de euro

download - Moldova Invest

Iași

Guvernul a APROBAT proiectul Trenului Metropolitan pentru Iași! Investiția totală este estimată la 1,4 miliarde de euro

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Guvernul României a dat „undă verde” proiectului trenului metropolitan, un pas semnificativ către modernizarea și extinderea transportului public în Zona Metropolitană Iași (ZMI)

Ordinul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii nr. 1.168/2024, publicat în Monitorul Oficial, prevede modificarea Anexei la Ordinul nr. 1.448/2023, incluzând trenul metropolitan Iași în lista proiectelor aprobate și propuse pentru implementare.

Ordinul nr. 1.168/2024 mandatează Compania Națională de Căi Ferate CFR SA să constituie parteneriate și să încheie protocoale pentru implementarea proiectelor prevăzute, printre care se numără și extinderea transportului terestru prin dezvoltarea serviciilor de tren urban și metropolitan în Zona Metropolitană Iași. Traseul trenului metropolitan va avea o lungime de 81,3 km, cu o investiție totală estimată la 1,4 miliarde de euro.

Moldova Invest îți recomandă și ...   CNAIR va anunţa constructorul care a câştigat contractul pentru proiectarea şi execuţia Podului peste Prut de la Ungheni

Detaliile Proiectului

Proiectul trenului metropolitan reprezintă o idee mai veche a autorităților locale, având ca scop creșterea mobilității în Zona Metropolitană Iași, care include municipiul Iași și comunele învecinate. Potrivit primarului Mihai Chirica, modernizarea și extinderea transportului public este o prioritate majoră, având în vedere populația în continuă creștere, care a depășit 500.000 de locuitori.

Traseul propus al trenului metropolitan va traversa orașul de la vest la est, pornind din apropierea Antibiotice SA, continuând spre Canta și strada Rampei, trecând prin Gară și Gara Internațională „Nicolina”. De asemenea, va include puncte importante precum zona Socola, cu un punct intermodal major în zona Frumoasa și o parcare de tip park and ride la Gara Socola, și va ajunge până la Holboca și ieșirea spre Cristești. Proiectul va fi coordonat și în funcție de rețeaua de linii de tramvai din oraș, precum și de transportul auto din localitățile învecinate.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Populația Republicii Moldova, într-o scădere continuă!

Susținerea Autorităților

Primarul Mihai Chirica și președintele Consiliului Județean, Costel Alexe, susțin ferm dezvoltarea proiectului trenului metropolitan. „Susținem dezvoltarea fiecărei comunități din județul Iași și ne dorim extinderea zonelor de operare a transportului metropolitan, dar și îmbunătățirea calității transportului și a condițiilor pentru pasageri”, a afirmat Costel Alexe. El a subliniat importanța transportului public ca soluție pentru rezolvarea problemei supraaglomerării din trafic și reducerea poluării.

Proiectul trenului metropolitan pentru Iași este așteptat să aducă beneficii semnificative în ceea ce privește mobilitatea urbană și calitatea vieții locuitorilor din Zona Metropolitană Iași, reprezentând un model de bună practică pentru celelalte județe din România.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Direcția Silvică Suceava desfășoară activități ample pentru menținerea echilibrului ecologic, a biodiversității și pentru REGENERAREA PĂDURILOR


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iași

To Top