Connect with us

În comuna ieșeană Tomești se va dezvolta o fabrică de medicamente, pe o suprafață de 11.000 mp

fabrica tomesti - Moldova Invest

Iași

În comuna ieșeană Tomești se va dezvolta o fabrică de medicamente, pe o suprafață de 11.000 mp

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Un investitor din Republica Moldova a pus bazele unei fabrici farmaceutice la Tomești, extinzând astfel industria farmaceutică din Iași. Noua clădire va acoperi o suprafață de 11.000 de metri pătrați

Ceslav Ciuhrii, om de afaceri din Republica Moldova și fiul academicianului Mircea Ciuhrii, recunoscut pentru producerea de medicamente din țesuturi de insecte, a decis să dezvolte capacitățile de producție în localitatea ieșeană sub brandul Newtone Laboratories.

Până acum, în județul Iași, producția locală de medicamente este susținută de patru companii: două de talie mare, Antibiotice SA și Fiterman Pharma SRL, și alte două cu cifre de afaceri semnificativ mai mici, Ircon SRL și Hyperion SA. Potrivit Ziarul de Iași, noua hală de producție a Newtone Laboratories din Tomești a fost construită de la zero și ocupă aproximativ 4 hectare de teren, având o autorizație de construcție obținută în februarie 2021.

Moldova Invest îți recomandă și ...   O companie IT din Ucraina se alătură unui consorțiu internațional pentru a dezvolta tehnologii selenare în parteneriat cu NASA

Newtone Laboratories este cunoscut pentru producerea substanței active din medicamentul Adenoprosin, folosit pentru tratarea adenomului de prostată (sub formă de supozitoare), dar și pentru comercializarea suplimentelor alimentare Imuheptin și Imupurin (sub formă de capsule), a produsului topic Spondi-Liz (sub formă de cremă) și a diverselor produse de îngrijire a părului (șampoane, balsamuri și loțiuni).

La anunțul făcut acum doi ani de către reprezentanții companiei privind intenția de a construi o unitate de producție în județul Iași, s-a menționat că fabrica va avea o capacitate de producție de 24.000 de fiole de 1 și 2 ml pe oră, în maximum 10 serii pe lună; va dispune și de o linie de dozare pentru 22.000 de supozitoare pe oră, cu o greutate între 1 și 3 grame, în maximum 20 de serii de supozitoare pe lună; și o linie de producție pentru creme, având o capacitate de aproximativ 3.600 de tuburi pe oră.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Iașul va beneficia de cea mai modernă Unitate Pediatrică de Primire Urgențe din țară! Investiție de 35 milioane de lei

Anul trecut, cele patru companii din județul Iași specializate în producția de medicamente (cod CAEN 2120) și producția de produse farmaceutice de bază (cod CAEN 2110) au avut împreună afaceri în valoare de aproximativ 708 milioane lei, în creștere cu 22% față de anul precedent (579 milioane lei), conform sursei citate. Cu excepția Hyperion SA, care a raportat pierderi atât în 2021 cât și în 2022, celelalte companii locale au înregistrat un profit net de 84,7 milioane lei în 2022, dublu față de anul anterior, când profitul net a fost de aproximativ 40 de milioane lei, conform situațiilor financiare depuse la MFP. Aproximativ 1.600 de persoane lucrau la aceste companii locale la finalul anului 2022.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Investiții de 119 milioane lei în extinderea și modernizarea infrastructurii medicale ieșene

Principalii producători de medicamente din județul Iași sunt Antibiotice, o firmă cu capital de stat, care a înregistrat afaceri de 483,7 milioane lei în 2022, și Fiterman Pharma, cu afaceri de 213,2 milioane lei în același an. Ircon, compania medicului cunoscut din Iași, Christache Zanoschi, responsabilă pentru medicamentul Cervugid ovule (utilizat pentru leziunile de col uterin), a avut afaceri de 9,4 milioane lei anul trecut, în timp ce Hyperion SA a înregistrat afaceri de 1,9 milioane lei.


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iași

To Top