Connect with us

În ferma de capre SAANEN a unui ieșean s-au dublat vânzările în anul 2022

WhatsApp Image 2022 12 04 at 16.11.38 1 - Moldova Invest

Iași

În ferma de capre SAANEN a unui ieșean s-au dublat vânzările în anul 2022

Ionuț Popa, în vârstă de 31 de ani, este unul dintre tinerii din Iași care a înființat o afacere de succes în mediul rural

Ferma cu căprițe albe, din rasa Saanen, se află în comuna Bălțați, la numai câțiva kilometri de Iași. Tânărul fermier a investit 100.000 de euro în fermă, bani câștigați în străinătate

WhatsApp Image 2022 12 04 at 16.11.38 - Moldova Invest

Ce înseamnă o fermă de capre, dar și cât de profitabilă este o astfel de activitate, în această perioadă de scumpiri, aflăm chiar de la crescător

Ferma de capre este o afacere de familie tot mai căutată de români

Ferma de capre de lapte din rasa Saanen este una dintre ideile de afaceri care merită să fie luată în seamă de cei care se gândesc să își facă intrarea în zootehnie. Printre cei care au reușit să  construiască de la zero o astfel de fermă, este și Ionuț Popa care are un efectiv de 200 de capre adulte Saanen.

Ferma de capre este situată în comuna Bălțați, județul Iași, la doar 40 km de Iași. Întreaga investiție în adăposturi, animale de rasă, centru de procesare a laptelui și echipamente a ”înghițit” până acum nici mai mult nici mai puțin de 100.000 euro. Investiție ce se va amortiza în timp, în maxim 10 ani.

Totul a pornit de la patru surate crescute cu poezii

„Aventura noastră a început în 2012, când am plecat să muncim, ca mulți alți români, în Italia. Speram la o viață mai bună. Acolo am văzut pentru prima dată familii care moșteneau, de generații, câte o fermă de animale. Înțelegând ce tradiție au și cum reușeau ei să facă agricultură, deși solul de acolo nu era atât de fertil precum al nostru, ne-am întrebat: De ce noi nu putem face la fel?

Un an mai târziu, am decis să ne întoarcem acasă și să ne apucăm de agricultură. Am început cu câteva hectare de teren și un tractor. La început, parcă nimeni nu ne dădea nicio șansă. Și nu ne-a fost ușor.

Până la urmă am reușit să arendăm teren, să ne cumpărăm utilaje și, pentru scurt timp, am încercat să avem și câteva văcuțe. Când au apărut copilașii, dorințele și prioritățile noastre s-au schimbat. Negăsind ușor prin împrejurimi nici lapte, nici brânză făcute în condițiile pe care ni le-am fi dorit, am decis să cumpărăm noi niște căprițe. După foarte multă documentare, am ales patru surate din rasa Saanen, de la un crescător în vârstă care le scria poezii.

Așa am descoperit cu adevărat gustul laptelui și al brânzei de capră. Ne-am îndrăgostit foarte repede de ele. Am realizat că trebuie să cumpărăm mai multe și că vrem să producem brânză și alte delicii sănătoase din lapte de capră.

Prima dată am început să vindem rudelor, amicilor, apoi alți doritori au început să apară. Încurajați de faptul că produsele noastre aveau succes, am investit și mai mult“, a precizat crescătorul ieșean.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Terminalul T4 de la Aeroportul Internațional Iași, operațional de la 31 Martie pentru zborurile Schengen. Valoarea investiției, 90 de milioane de euro

206255184 1907787106048811 3185761440275643925 n - Moldova Invest

Rasa Saanen a ales-o Ionuț încă de la început, pentru aspectul lor și gustul bun al laptelui.

„Această rasă s-a dovedit a fi o alegere foarte bună pentru noi, fiind considerate printre cele mai productive rase. Suntem foarte mulțumiți de ele pentru că nu am avut probleme în privința bolilor sau alte aspecte negative care de obicei mai apar“, adaugă Ionuț Popa.

Iar pentru că cel mai bine agricultura se îmbină cu zootehnia, tânărul ieșean lucrează în jur de 80 Ha de teren pe care îl cultivă cu lucernă, porumb, orz, grâu, floarea soarelui, pentru a reduce o mare parte din cheltuieli.

„Furajarea se face doar din producție proprie, în principal cu fân de lucernă de foarte bună calitate și un amestec de porumb boabe cu orz și floarea soarelui“, mai spune tânărul.

295422387 2208628169298035 5405967768479209397 n - Moldova Invest

În 2022 s-au dublat vânzările

Anul acesta, cu toate că este un an dificil pentru fermieri, crescătorul ieșean ne mărturisește că s-au dublat vânzările față de ceilalți ani, dovadă clară că, consumatorul este din ce în ce mai educat, în ceea ce privește consumul de produse din lapte de capră.

Distribuția produselor din ferma de la Bălțați se face în primul rând către consumatorul final, prin magazinul online al familiei Popa, www.puidedrag.ro, dar și la domiciliul clientului sau în magazine de tip Băcănie.

„Livrarea se face tot de noi direct la domiciliul clientului. Momentan doar în Iași și în localitățile din vecinătatea orașului. Al doilea canal de distribuție este în magazine de tip Băcănie cu care colaborăm, magazine care se află în mai multe orașe din țară. Mai sunt clienți care preferă să vină direct la fermă să cumpere produsele, mai ales cei care stau în apropiere sau cei care sunt în treacăt prin localitatea Bălțați.

Am încercat să adaptăm rețetele de produse după cerințele clienților noștri. În acest moment avem produsele clasice: lapte, caș, telemea, urdă, dar avem și cremă de brânză diverse sortimente cu mărar și ceapă verde, cu afine de pădure sau cubulețe de brânză cu mirodenii în ulei de măsline, brânză cu bulgărași, iaurt, chefir, brânză de burduf. Toate produsele sunt la fel de apreciate, în funcție de gustul fiecăruia, dar cel care dispare cel mai repede din stoc este urda de capră, pe care nu o avem niciodată în cantitatea suficientă.  

Anul acesta am încercat să menținem prețurile la același nivel, dar la unele produse a trebuit să mai adăugăm câteva procente concomitent cu scumpirea energiei și a materiilor prime folosite. Nu am observat o scădere a cererii, ci din contră noi am dublat vânzările în anul 2022.

Nu pot face o estimare cât ar costa o astfel de investiție acum, deoarece prețurile sunt într-o continuă creștere și cred că este din ce în ce mai scump acum să construiești o fermă“, specifică fermierul.

Moldova Invest îți recomandă și ...   CFR Călători va achiziționa 20 de trenuri de la compania poloneză Pesa cu fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)

WhatsApp Image 2022 12 04 at 16.11.39 - Moldova Invest

2022: Triplarea costurilor la înființarea culturilor agricole

În schimb, anul 2022 a fost unul mai dificil decât anii din urmă, în ceea ce privesc costurile și cheltuielile.

„În ferma de animale am fost afectați datorită creșterii destul de mari a prețului energie, dar și a ambalajelor folosite în producția lactatelor. În ferma vegetală am întâmpinat probleme datorită costurilor de înființare a culturilor care a fost de trei ori mai mare față de 2021 sau 2020. Cu toate aceste dificultăți nu vrem să ne plângem. Suntem siguri că vom trece cu bine peste acest an mai dificil și vom reuși să dezvoltăm frumos această afacere“, punctează Ionuț Popa.

286402565 2171170423043810 2257132377934619413 n - Moldova Invest

Pe viitor, familia Popa visează să își dezvolte ferma și să livreze o gamă cât mai variată de produse proaspete și sănătoase.

„Vrem să dezvoltăm foarte mult partea de zootehnie și fabricarea lactatelor, pentru că am descoperit că asta ne place cel mai mult să facem. Vrem să creștem în fiecare an efectivul de animale și producția de lactate, în așa fel încât să avem capacitatea de a livra în cât mai multe locuri din țară.

Vom investi tot mai mult în marketing, pentru a ne putea descoperi cât mai multe persoane care sunt în căutarea acestor minunate produse. Chiar dacă nu se anunță vremuri așa favorabile, nu putem sta cu mâinile în sân să ne plângem, așteptând să ne ajute cineva. Vom continua să muncim cu entuziasm la această afacere și cu siguranță vom reuși să ajungem acolo unde ne dorim“, concluzionează Ionuț Popa, fermier din județul Iași.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Expoziția „Fabricat în Moldova”, platformă de discuții pentru afaceriștii din regiunea de Nord-Est a României

WhatsApp Image 2022 12 04 at 16.11.39 1 - Moldova Invest

Beneficii oferite de laptele de capră

Datorită proprietăților sale, acesta este considerat benefic din unele puncte de vedere. Iată care sunt principalele caracteristici care pot contribui la nivelul sănătății organismului!

Este bogat în minerale

Laptele de capră conține o cantitate mare de calciu, fapt care poate avea influență pozitivă asupra organismului. Calciul este responsabil, printre altele, de întărirea oaselor. Alte minerale ce se regăsesc în acest tip de lapte sunt magneziul, zincul, fosforul și fierul. Toate acestea sunt importante pentru buna funcționare a corpului. Aceste minerale pot contribui la ameliorarea anemiei și pot fi folosite contra demineralizării oaselor.

De asemenea, în cazul în care medicul recomandă acest lucru, anumite persoane care au deficit de fier sau magneziu pot integra laptele de capră în dietă, pentru a lupta contra deficientelor respective. Se recomandă ca persoanele în cauză să fie monitorizate de medic, pentru a nu apărea consecințe nedorite.

183323642 1871125906381598 2939603471150902180 n - Moldova Invest

Are un conținut ridicat de acizi grași

Laptele de capră conține o cantitate mai mare de proteine și acizi grași Omega-3 și Omega-6 comparativ cu cel de vacă. Acizii grași pot contribui la scăderea colesterolului, întrucât pot reduce cantitatea lui în artere și vezica biliară. Astfel, proteinele din laptele de capră sunt mai ușor de digerat față de cele din laptele de vacă.

Datorită acizilor grași și vitaminei A, laptele de capră poate lupta contra acneei, când este folosit la exterior. Există numeroase produse cosmetice care îl au în componență și care pot contribui la curățarea, hrănirea și îngrijirea tenului.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iași

To Top