Renovarea clădirii Muzeului de Științe Naturale a fost finalizată, Primăria Iași a demarat procesul de achiziție a mobilierului și echipamentelor interioare
Cel mai voluminos lot este reprezentat de vitrine, în total 72 de bucăți, evaluat la suma de 1,88 milioane de lei.
În procesul de evaluare a ofertelor, care trebuie depuse până pe 10 octombrie, se va acorda cea mai mare importanță garanției suplimentare, cu un ponderaj de 45%, urmat de componenta financiară, cu 40%.
Acest regulament se aplică atât pentru vitrine, cât și pentru mobilier (dulapuri, scaune și mese de lucru în valoare de 172 de mii de lei) și pentru echipamentele multimedia (videoproiector, tablă interactivă și tablete, cu o valoare de 140 de mii de lei).
Furnizarea acestui echipament trebuie realizată în termen de 60 de zile de la încheierea contractului.
Suma totală necesară pentru această achiziție se ridică la aproape 2,2 milioane de lei, și va fi asigurată prin intermediul Programului Operațional Regional, program care a sprijinit și renovarea muzeului.
Scopul principal al acestui proiect este de a atrage un număr mai mare de vizitatori, cu o medie anuală de 12.000, după restaurarea acestui important obiectiv de patrimoniu, conform specificațiilor din Caietul de sarcini.
Lucrările de restaurare au început în 2019, la mai bine de 6 ani după ce accesul publicului a fost restricționat din motive de siguranță a clădirii.
Inițial, renovarea ar fi trebuit să fie finalizată în doi ani, dar s-a prelungit din diverse motive. Firma Mădbeton, câștigătoarea licitației, a fost aceeași care a restaurat Muzeul “Nicolae Gane”, recent inaugurat de Consiliul Județean, în urma unui contract în valoare de aproape 7 milioane de lei încheiat în iunie 2019.
După redeschidere, muzeul va oferi vizitatorilor o bibliotecă și o sală de conferințe (Societatea de Medici și Naturaliști), trei săli dedicate expozițiilor de mamifere, două săli pentru colecții științifice, o sală pentru expoziția păsărilor, o sală pentru expoziția nevertebratelor inferioare, o sală pentru expoziția nevertebratelor și insectelor, o sală pentru expoziția mineralogică și paleontologică, și o sală cu caracter istoric (“Alexandru Ioan Cuza”).
Pe 3 ianuarie 1859, una dintre sălile muzeului a găzduit ședința în care Alexandru Ioan Cuza a fost desemnat candidat la domnia Moldovei. Urnele utilizate în acea vreme sunt expuse și în prezent la un alt muzeu din Iași, Muzeul Unirii.