Connect with us

Investiție de 32,6 milioane lei pentru centrele de colectare a deșeurilor din Iași

Containere EcoTic scaled - Moldova Invest

Iași

Investiție de 32,6 milioane lei pentru centrele de colectare a deșeurilor din Iași

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

La sediul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) va avea loc joi, 4 iulie, la ora 12, ședința de analiză a documentației tehnice înaintată de Primăria Municipiului Iași (PMI) pentru eliberarea acordului de mediu în vederea înființării de centre de colectare prin aport voluntar a deșeurilor în municipiul Iași

Acestea urmează să fie amplasate pe bulevardul Poitiers nr. 10, pe Calea Chișinăului nr. 25 și în zona Cicoarei – Bejan.

În luna mai, plenul Consiliului Local al Municipiului Iași a aprobat Studiul de Fezabilitate (SF), indicatorii tehnico-economici și devizul general pentru înființarea celor trei centre de colectare prin aport voluntar a deșeurilor din municipiu, după modelul Centrului Municipal de Colectare situat pe stradela Grădinari nr. 26.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Un laborator de la Mecanică, dotat cu echipamente în valoare de 13.000 de euro, după performanța studenților la Olimpiada Națională de Mecatronică

Potrivit proiectului înaintat de municipalitate, fiecare dintre cele trei centre de colectare va avea o suprafață de 4.000 de metri pătrați, valoarea totală a investiției ridicându-se la 32,6 milioane de lei, respectiv 6,6 milioane de euro. Fondurile vor fi asigurate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – Componenta C3 – Managementul deșeurilor.

Printre deșeurile care urmează să fie colectate și ulterior reciclate în cadrul acestor centre se numără echipamentele electrice și electrotehnice, materialele rezultate din construcții și demolări, anvelopele uzate și mobilierul din lemn care nu mai este utilizat.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Antibiotice Iaşi va beneficia de investiţie de 100 mil. euro pentru două noi fabrici de medicamente critice, finanţate din fonduri europene

Fiecare centru va include o platformă betonată, o hală, containere, utilaje și echipamente tehnologice și funcționale (motostivuitor, încărcător frontal, concasor pentru deșeurile provenite din construcții și demolări, etc.), un laborator de analize chimice, un cântar pentru măsurarea greutății autovehiculelor de mare tonaj, spații administrative și utilități.

„Este o nouă etapă pe care Primăria Municipiului Iași și Salubris SA o parcurg în programul de modernizare a sistemului de colectare separată a deșeurilor, pe care îl susținem pentru a ne alinia practicilor europene și, mai ales, pentru a avea un oraș curat și sănătos. Avem cel mai modern și mai performant operator de salubritate din țară și ne propunem să devenim și un model la nivel național în ceea ce privește colectarea separată și reciclarea deșeurilor”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Vasile CÎTEA (PSD) apreciază efortul depus de Guvern pentru plata pensiilor în avans, înainte de Sărbătorile Pascale

Primarul a anunțat că, prin intermediul aceleiași linii de finanțare, Primăria intenționează să achiziționeze în perioada următoare 175 de „insule ecologice” digitalizate (ansambluri de containere digitalizate pentru colectarea separată a deșeurilor menajere), dintre care 150 supraterane și 25 subterane, valoarea proiectului fiind de 24,2 milioane de lei, respectiv aproximativ 4,9 milioane de euro.

 


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iași

To Top