Iași
Mesajul Președintelui Consiliului Județean IAȘI, Costel ALEXE, la Forumul Economic Regional al Moldovei
Iașul a fost în acest final al lunii mai gazda primei ediții a Forumului Economic Regional „Moldova – Priorități Investiționale în 2023”, organizat de Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale, împreună cu Moldova Invest – revista economică a Moldovei și beneficiind de sprijinul Agenției de Dezvoltare Regională Nord Est
Evenimentul a reunit autorități locale din regiunea de Nord-Est și din Republica Moldova, reprezentanți ai mediului privat și ONG-urilor.
Prezent la eveniment, Președintele CJ Iași, Costel ALEXE, a punctat faptul că Forumul Regional Economic „Moldova – Priorități Investiționale în 2023” a reprezentat o ocazie excelentă de a prezenta obiectivele prioritare care vor contribui la dezvoltarea întregii regiuni a Moldovei:
“Doamnelor și domnilor, domnule ministru, onorat prezidiu, stimați ieșeni, antreprenori și oameni din administrații, de pe o parte și de alta a Prutului.
Pentru că tradiția creștină ne îndeamna aici în capitala culturală și istorică și spirituală a României, dați-mi voie astăzi să vă spun pentru ultima dată Hristos a Înviat, că de mâine practic vom sărbători Înălțarea. Mă bucur foarte mult și vreau să felicit această inițiativă a primei ediții a acestui Forum Economic și Regional România-Republica Moldova.
Salut prezența la Iași, dincolo de oficialitățile din zona noastră, a Moldovei, a colegilor mei președinți de raioane din Republica Moldova, și evvident vreau să mulțumesc domnului ministru Bolea că a dat curs acestei invitații. Pentru că stimați invitați, prin acest forum trebuie să transmitem un mesaj cât se poate de clar decidenților de la Chișinău, și de la București, ca împreună să facă lobby mai departe, la Bruxelles și la Strasbourg, că nu putem discuta de o politică de coeziune a Uniunii Europene, fără o Moldovă cât se poate de dezvoltată.
De când am preluat acest mandat de președinte al Consiliului Județean am spus tuturor că nu putem să vorbim despre o Românie puternică, fără un Iași puternic, fără o Constanță puternică, fără Timișoara, Craiova sau Cluj.
Nu putem să canalizăm toate resursele pe care le are statul român în fondurile europene doar în București și Ilfov și Ardeal. Pentru că, odată cu parcursul pro-european al Republicii Moldova, care este unul ireversibil, și să sperăm noi și al Ucrainei, aria de dezvoltare sub influența Uniunii Europene trebuie să meargă spre Odesa.
Trebuie să cuprindă Cernăuțiul. Și în acel moment Moldova noastră, Moldova veche, va fi regiuena cu aproximativ 8 milioane de locuitori, care practic va fi un puternic pol de dezvoltare socio-economic. La asta trebuie să tindem cu toții. Și apoi, stimați prieteni! Tot am așteptat autostrăzile 30 de ani și în Moldova.
Eu vreau să cred că până la finalul acestui exercițiu financiar, vom ajunge până la colega mea Irina, la Suceava și la Siret, cu A7, care practic A7 până în 2025 îl vom avea până la Pașcani, iar eu sper din tot sufletul, ca la finalul acestui exercițiu financiar să trecem și Carpații în județul Neamț, cu Autostrada Unirii, care practic trebuie să ajungă nu doar până la Unghen, unde, în prezența oficialităților de la Chișinău pe 9 mai s-a consumat un moment istoric pentru națiunea noastră.
În prezența Alinei Văneasa s-a semnat memorandumul de interconectare al Europei, care practic dă posibilitate Republicii Moldova să fie prima țară din afara Uniunii Europene care va putea accesa proiectele din COR-ul european de 2,5 miliarde de euro. Eu sper, cu sprijin guvernamental de la București, cu expertiza noastră în fonduri europene, să reușim să construim autostrada de la Ungheni, unde practic podul pe care îl construim peste Prut este în regim de autostradă, în patru benzi, și cu vama, să ajungem la Chișinău, și apoi Odesa. Pentru că în momentul ăla, ascultați ce vă spune Costel Alexe!
În mai puțin de 4-5 ani de zile, că eu sunt un tip optimist, chiar mai puțin, regiunea noastră va avea un ritm de dezvoltare de două ori mai alert decât Ardealul, pentru că avem un potențial uriaș de dezvoltare aici în Moldova
Dincolo de faptul că așezarea geografică ne ajută pe flancul estic, sperăm că a noastră Comisie Europeană și întreaga Europă să sprijine reconstrucția Ucrainei după război, și parcursul pro european al Republicii Moldova ar trebui finanțat, pentru că în momentul de față și Republica Moldova are nevoie de investiții uriașe, ca practic decalajele, așa cum își propune politica de coeziunie și au afirmat comisarii Schmit și Ferreira la Iași, trebuie să asigure o dezvoltare sustenabilă peste tot.
Autostrada Unirii este astăzi practic cea mai mare restanță a statului român față de românii din Moldova noastră și pentru Românii de peste Prut. Ceea ce trebuie să facem noi, CJ Iași sau administrațiile din Moldova, slavă Cerului că am învățat din greșelile trecutului, pentru că astăzi Botoșani, Suceava, Neamț, Iași, Vaslui, Bacău, indiferent de culoarea politică, cu toții suntem parteneri cu Domnul Asandei și cu colegii de la ADR Nord-Est în ceea ce privește dezvoltarea economică a județelor noastre.
Și trebuie să recunoaștem, și trebuie să o afirmăm cu tărie, cred că ADR Nord-Est, împreună cu partenerii săi, este entitatea care poate implementa cele mai bune, mai mari și mai corect plătite (…? 5:26) în România în exercițiul financiar 2014-2020. Vreau să cred că din cele 1,7 miliarde de euro vom reuși să investim în continuare cât se poate de bine și în cercetare, și în inovație, digitalizare, și în infrastructură și în educație, și în toate celelalte componente care pot să ne aducă perspectivă.
Ne bucurăm foarte mult că după ce am trecut cu gazoductul, județul nostru a reușit să treacă și cu apeductul, astfel încât să ducem apă în Republica Moldova, sperăm noi să și curgă la robinetele celor 200.000 de potențiali beneficiari, și sperăm noi, dincolo de podul care a fost inaugurat ieri la Bumbăta, domnule ministru Bolea, îmi doresc din tot sufletul să reducem această graniță și să reducem distanțele dintre românii de o parte și de alta a Prutului.
Realizarea podului de la Sculeni, din Iași, construirea podului nou de la Albița, de la Oancea și chiar îmi doresc ca inițiativa colegilor dvs. și din Guvern și din partidul de guvernământ să construim acest nou pod în județul nostru, de la Grozești la Grozești.
Pentru că nu o să vă vină credeți, Prutul desparte astăzi nu mai puțin de 5 comunități doar în județul nostru, cu același nume: Moreni-Moreni, Ungheni-Ungheni, Măcărești cu Măcărești, Grozești-Grozești, și noi trebuie să vedem acest Prut cum este Dâmbovița, sau cum este Bahluiul, nu poate să fie o graniță, ea va rămâne, dar odată cu parcursul pro-european o să vedeți că lucrurile vor fi mult mai simple.
Îmi doresc enorm și am transmis guvernului de la Chișinău, și în calitatea noastră de președinte și văd și pe colegii vicepreședinți și președintele Euroregiunii, ne dorim și la vama de la Sculeni, să implementăm proiectul de la Albița, ca practic să facem un singur control vamal pentru ambele state astăzi și vamă și poliție de frontieră, pentru că în momentul de față Iașul repezintă o punte cu tot ceea ce înseamnă Republica Moldova.
Noi ne dorim ca aeroportul de la Chișinău, domnule ministru Bolea, și să transmiteți acest mesaj și la Chișinău, la guvern, să reintre în funcțiune și evident, practic, să ofere posibilități de trafic tuturor cetățenilor Republicii Moldova, dar până atunci Iașul este aeroportul regional al întregii Moldova, și veți vedea că și după operaționalizarea aeroportului de la Chișinău, Iașul va rămâne în continuare, pentru că eu dacă doresc să zbor de la Sankt Petersburg, zbor mai repede de la Chișinău decât dacă aș zbura de la București, la fel cum indiferent de cum va arăta aeroportul din Chișinău, moldovenii sau românii noștri vor zbura mai ieftin la Paris, la Berlin sau la Londra poate de pe Aeroportul Internațional de la Iași, și atunci de ce să interzicem și să nu îi sprijinim pe toți cei care au această inițiativă?
Iar prin prezența domnului consul Țurcanu în sală, vreau să vă mulțumesc pentru buna relație pe care am avut-o în această perioadă, domnule consul, între entitățile administrative din România și Republica Moldova. La Iași, pentru că este vorba despre Iași, dragilor avem nevoie și aici de infrastructură
Dacă e să ne referim la cea rutieră, categoric restanțele noastre sunt cele două autostrăzi, pentru care eu trebuie să mulțumesc, îl văd pe președintele Paul Butnaru în sală, și tuturor organizațiilor non-guvernamentale care, de o parte și de alta a eșicherului politic au susținut construcția acestor două autostrăzi.
Avem nevoie în continuare de spitale. Stimați colegi din Republica Moldova, trebuie să susțineți și dvs. acest punct de vedere al administraților din România și din Moldova noastră, pentru că astăzi dacă se întâmplă ceva cu Domnul Bolea, sau cu domnul Levinschi, sau cu domnul Gorban sau cu Domnul Mihai și Viorel, aveți aceleași drepturi ca și mine, și la Institutul Regional de Oncologie că o văd pe doamna Grosu, și la colegii de la Sf. Maria și la toate celelalte spitale, pentru că și dvs. ca și noi sunteți cetățeni români, și în momentul ăsta, dacă nu construim infrastructură medicală și educațională în Iași, la Suceava, la Piatra, Vaslui și Botoșani, atunci unde?
Și vom reuși să facem aceste lucruri împreună. Mă bucur foarte mult și trebuie să-l laud pe colegul și prietenul meu domnul director Vasile Asandei, că practic această Euroregiune are și niște premieri. Avem cel mai mare proiect implementat pe axa Iași Suceava pe COR, 177 de kilometri, și o vom scoate la capăt și eu și președintele Gheorghe Flutur, ca la finalul acestui exercițiu să avem un drum modernizat.
Ne bucurăm foarte mult că avem modernizarea celei mai mari pediatrii din țară, spitalul de copii Sf. Maria, iar pentru următorul exercițiu financiar, pentru că am luat parte și la Chișinău și la Iași, proiectele transfrontaliere în valoare de 80 de milioane sunt convins că vor schimba la bine la față comunitățile din România, dar aici colegii din România și mă refer aici la cele patru județe Botoșani, Iași, Vaslui și Galați, sprijină mai mult Republica Moldova
Pentru ca e o vorbă, la noi la moldoveni, la tăți ni-i greu, dar nu la fel. Și cred că solidaritatea asta a noastră se va manifesta și în acest exercițiu financiar. Eu îmi doresc, pentru că este un forum economic și investițional, așa cum astăzi avem investitori din Republica Moldova care investesc în Zona Metropolitană Iași, și investitori din Iași, să treacă Prutul, și să investească în Republica Moldova, iar Parcul Industrial de la Lețcani, de la Holboca, de la Pașcani, Podul Ilioaiei și cel pe care dorim să-l construim la Stolniceni Prăjescu să fie astăzi o piatră de dezvoltare a întregului mediu economic din județul și din Moldovele noastre.
Stimați invitați, eu vă mulțumesc din suflet. Domnule Ștefanovici acest eveniment, și vreau să vă laud, a fost cel puțin la fel de bine organizat ca lansarea programelor de coeziune ale Uniunii Europene în Republica Moldova.
Doamnă Ministru Secretar de Stat să trimiteți aprecierile noastre și mulțumirile noastre și către guvernul României și mă bucur foarte mult că am avut sprijin guvernamental în tot ceea ce a însemnat dezvoltarea județului nostru. Și pentru că la un moment dat știți cum orice elev vorbea în clasă când intra profesorul lăsa locul altuia, trebuie să salutăm și prezența dlui președinte Dumitru Buzatu. Dragilor, tuturor vă doresc mult succes și să auzim de bine de o parte și de alta a Prutului.
MULȚUMESC MULT!”, a declarat Presedintele Consiliului Judetean Iasi, Costel ALEXE în cadrul primului forum economic al Moldovei.