Iași
Antibiotice Iaşi va beneficia de investiţie de 100 mil. euro pentru două noi fabrici de medicamente critice, finanţate din fonduri europene
Antibiotice Iași, liderul în producția de medicamente cu capital românesc, va beneficia de o finanțare de 100 milioane de euro din fonduri europene pentru extinderea fabricației de medicamente critice la platforma din Iași. Aceste medicamente sunt vitale, lipsa lor putând avea consecințe grave pentru pacienți, fiind adesea singura opțiune terapeutică disponibilă.
Antibiotice Iaşi va beneficia de investiţie de 100 mil. euro pentru două noi fabrici de medicamente critice, finanţate din fonduri europene
Directorul general al Antibiotice Iași, Ioan Nani, a subliniat importanța acestor investiții pentru industria farmaceutică locală. Compania deja fabrică 25 de medicamente dintr-o listă inițială de 200 de medicamente critice, iar proiectul de 100 de milioane de euro va consolida acest portofoliu și va extinde capacitățile de producție.
Potrivit declarațiilor lui Nani, investițiile vor fi direcționate către un nou centru de cercetare și două situri noi de producție, pentru a acoperi cererea din ce în ce mai mare de medicamente critice. Este de remarcat că România și Germania sunt singurele țări care au depus proiecte în programul STEP (Strategic Technologies for Europe Platform) al Uniunii Europene pentru dezvoltarea producției de medicamente esențiale.
„Eforturile investiționale se vor duce spre un centru nou de cercetare care va consolida producția de medicamente la Iași și în două situri noi de producție, pentru care Europa are încă probleme în asigurarea consumului real pentru populație. Și în America se discută intens despre producția de medicamente critice. Am primit azi o veste minunată de la domnul ministru că suntem aproape de aprobarea acestei investiții de 100 moilioane de euro. Medicamentul critic este acel medicament care prin lipsa lui din farmacii pune în dificultate actul de însănătoșire. De exemplu în perioadele reci lipsesc unele medicamente. În majoritatea țărilor europene este o criză mare, pentru că există un producător în Europa, unul în India și unul în America. Noi avem 25 de asemenea produse în portofoliu acum, prioritar ca unii care au astfel de produse să investească, să crească numărul produselor din portofoliu. Vom atinge 45 de produse critice”, a declarat directorul general Ioan Nani.
Potrivit declarațiilor directorului general al Antibiotice Iași, Ioan Nani, la finele anului 2026 sau la mijlocul anului 2027 este estimată finalizarea acestor investiții. “Centrul de cercetare va asigura 200 de locuri de muncă. Noi avem deja 70 de oameni pe care i-am angajat și pe care îi formăm, dar vom mai angaja. Avem azi 1.400 de locuri de muncă, le vom păstra”, a adăugat Nani.
„Digitalizăm compania, investim peste 10 milioane de euro. Asta presupune eficiența și reorientarea structurilor profesionale. Dar vom menține 1.400 de locuri de muncă. Vom crește venitul mediu pe salariat de la 1.150 euro cât este în prezent la 2.500 de euro. Pentru că altfel vom deveni o piață de forță de muncă pentru companii din Europa”, a subliniat el. Cifra de afaceri proiectată de noi este de 250 milioane de euro în anul 2030.”, a concluzionat directorul general al Antibiotice Iași.
În urma discuțiilor avansate cu Comisia Europeană, Adrian Câciu, aflat la conferinţa de presă susţinută la sediul companiei Antibiotice Iaşi a afirmat că investiția este deja în faza finală de negociere și va reprezenta singura investiție din țară și chiar din regiune dedicată medicamentelor esențiale. Planul cuprinde trei componente majore: cercetare, producție și resurse umane, cu scopul de a consolida capacitățile companiei și de a asigura un consum adecvat de medicamente critice pentru populație.
„Investiția va fi pe trei componente: una de cercetare, una de producție și una de resursă umană, pentru că trebuie să ne gândim și la viitor. Investiția este deja negociată cu Comisia Europeană, suntem în ultimele etape și de asta am vrut să mă întâlnesc cu conducerea Antibiotice. În negocierea cu Comisia Europeană vom avea acest proiect predefinit astfel încât finanțarea să vină direct la Antibiotice Iași. Compania Antibiotice va asigura în primul rând consumul intern, iar surplusul va merge către export. Este important asta, pentru că ne lovim de situații în care există criză în farmacii pe o anume substanță”, a declarat Câciu.
Investițiile europene de 100 de milioane de euro la Antibiotice Iași reprezintă un pas semnificativ în asigurarea accesului la medicamente critice pentru populația din România și din regiune, consolidând în același timp poziția țării în industria farmaceutică europeană.