Connect with us

Mircea Geoană la IAȘI: „Niciodată în istorie România nu a cunoscut un moment mai favorabil decât acum”

403729384 10222528766670161 9221242711574434097 n - Moldova Invest

Iași

Mircea Geoană la IAȘI: „Niciodată în istorie România nu a cunoscut un moment mai favorabil decât acum”

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Astăzi, la Iași, în cadrul unei dezbateri organizate de Camera de Comerț, Mircea Geoană a subliniat că România deține o valoare strategică multiregională fără precedent, dar a evidențiat și existența unui paradox intern românesc, întrucât țara se confruntă cu vulnerabilități în interiorul ei

Niciodată în istorie, România nu a cunoscut un moment mai favorabil decât acum. Cu securitatea asigurată de cea mai de succes Alianţă din istorie – NATO şi parte a celui mai interesant experiment politic din istorie – Uniunea Europeană. Cu o valoare strategică multiregională fără precedent. Şi totuşi, ţara se goleşte de tineri, economia creşte însă nu produce dezvoltare, inegalităţile să adâncesc, statul român pare tot mai disfuncţional şi nepregătit pentru a face faţă acestei complexităţi în creştere exponenţială, neîncrederea cetăţenilor în instituţii şi viitorul ţării atinge cote abisale. Numesc asta paradoxul românesc. În cel mai bun moment al istoriei în plan extern, ţara este mai vulnerabilă din interior decât oricând”, a spus Mircea Geoană.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Buget de 2 miliarde de lei pentru județul Iași în 2024. Care sunt principalele obiective investiționale?

Secretarul general adjunct al NATO a subliniat necesitatea unei transformări a rolului și funcționalității statului român, adăugând că eliminarea promptă a formelor lipsite de substanță din cultura politică românească este esențială

”Modul de funcţionare al politicului românesc trebuie regândit din temelii. Meritocraţia şi competenţa trebuie să înlocuiască în viaţa publică a cetăţii actuala politică de clan şi cumetrie”, a declarat adjunctul secretarului general al NATO.

geoana mircea - Moldova Invest

Acesta a subliniat că este crucială adoptarea unei politici accelerate de coeziune teritorială și socială, care să conducă România către un “adevărat salt în dezvoltare”

Nu prin abandonul zonelor mai sărace, ci prin implicarea acestora. Nu prin laissez-faire economic, darwinism social şi clientelism degradant ca până acum, ci prin solidaritate, responsabilitate şi simţ comunitar. Găsind un răspuns credibil la lipsa de oportunităţi economice şi servicii publice în imensa majoritate a teritoriului naţional, nu doar vom stopa, dar vom şi inversa exodul tinerilor. Creând o variantă românească a ceea ce britanicii numesc leveling up, ridicarea întregii Marii Britanii, nu doar a Londrei şi a marilor oraşe. Un plan pe care-l putem numi Provincia la Putere, stimulând dezvoltarea nu doar a oraşelor mari, dar şi a celor mici şi mijlocii şi a mediului rural”, a continuat Geoană.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Un nou contract pentru Spitalul Regional de Urgență Iași, în valoare de 44 de milioane de lei

De asemenea, el afirmă că este imperativ ca România să nu fie doar un actor strategic de prim ordin în regiunea estică, ci și să devină “campioana” unui nou Coridor Economic și de Securitate Nord-Sud și Est-Vest.

După alegerile europene din iunie 2024 şi în logica reconstrucţiei Ucrainei, trebuie reluate energic demersurile de resuscitare a Coridorului Transeuropean numărul IX Nord-Sud, abandonat din motive obscure de pe harta marilor axe de transport europene convenite în 1997. Coridorul VII – Dunărea trebuie regândit în noua paradigmă strategică şi comercială dată de războiul din Ucraina. Nu doar dragarea Dunării este imperios necesară, ci şi construirea unui nou pod între România şi Bulgaria, un punct de blocaj pe fostul-viitor Coridor IX legând Grecia, Bulgaria, România, R. Moldova, Ucraina, Polonia şi zona scandinavă. De la Giurgiu la Vicovu de Sus, România ar dispune de cel mai lung parcurs, de 550 de kilometri, oferind şi estului ţării avantajele pe care proximitatea de occident a oferit-o vestului României în aceste decenii”, a încheiat Geoană.

La dezbaterea desfăşurată la Palatul Culturii din Iaşi au participat aproximativ 150 de persoane, între care liderul PNL Iaşi, Alexandru Muraru, primarul Mihai Chirica şi rectorul Universităţii Alexandru Ioan Cuza, Tudorel Toader.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Afacerile Antibiotice Iași în creștere cu 24% în 2023, consolidează dezvoltarea companiei


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iași

To Top