Connect with us

Noul Centru de Robotică și Sisteme Inteligente, înființat de TUIASI cu sprijinul PHINIA și Fundației Comunitare Iași

inaugurare centru robotica 26102023 6 - Moldova Invest

Iași

Noul Centru de Robotică și Sisteme Inteligente, înființat de TUIASI cu sprijinul PHINIA și Fundației Comunitare Iași

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași a inaugurat joi, 26 octombrie, Centrul de Robotică și Sisteme inteligente, o investiție de 100.000 de euro în infrastructura de cercetare și dezvoltare de proiecte în domeniul roboticii

Proiectul vine în urma câștigării unui proiect de 30.000 de euro într-o competiție lansată de Fundația Comunitară Iași, oferit de compania Phinia prin Fondul PHINIA pentru Educație.

La inaugurare au participat reprezentanți regionali și europeni ai companiei, membri ai conducerii universității și cercetători de la cele trei facultăți care vor gândi proiecte comune în domeniul roboticii: Facultatea de Automatică și Calculatoare, Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică și Informatică Aplicată și Facultatea de Mecanică.

Universitatea și-a asumat renovarea spațiului și modernizarea infrastructurii în care a fost amplasat centrul de robotică, în timp ce din banii primiți ca sponsorizare au fost achiziționate următoarele echipamente:

  • o celulă robotică educațională echipată cu sistem de vedere artificială și 20 de licențe ale unui software de simulare și programare a roboților
  • un robot mobil inteligent, mai exact o platformă mobilă autonomă cu braț robotic colaborativ, echipat cu efector și vedere artificială
Moldova Invest îți recomandă și ...   Compania Tehno World din SUCEAVA a fost scoasă la vânzare. Care este prețul solicitat?

Coordonatorul proiectului este conf. univ. dr. ing. Cătălin Dosoftei, de la Facultatea de Automatică și Calculatoare, alături de colegii săi: prof. univ. dr. ing. Adrian Burlacuconf. univ. dr. ing. Mihai Postolacheșef lucrări Carlos-Mihai Pascal, cât și prof. univ. dr. ing. Marian Poboroniuc, de la Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică și Informatică Aplicată și prof. univ. dr. ing. Ioan Doroftei, de la Facultatea de  Mecanică.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Liderii europeni se reunesc la Iași pentru a dezbate viitorul economiei sociale, în cadrul Conferinței Europeane "Enterprising for Tomorrow"


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iași

To Top