Connect with us

Podul de la Ungheni va beneficia de o finanţare de circa 16,5 milioane euro

pod ungheni1 - Moldova Invest

Iași

Podul de la Ungheni va beneficia de o finanţare de circa 16,5 milioane euro

Potrivit unui anunț al secretarului de stat din Ministerul Transporturilor, Irinel Scrioşteanu, podul de la Ungheni va beneficia de o finanţare de circa 16,5 milioane euro, prin intermediul unui program comunitar: Mecanismul pentru Interconectarea Europei

Într-o adresă a Ministerului Transporturilor, este invocat şi un calendar precis pentru următoarele etape: Guvernul va aproba proiectul în ianuarie 2023, iar, în februarie, va fi lansată licitaţia de proiectare şi execuţie.

Unul dintre cele mai importante roluri ale podului va fi acela de interconectare a infrastructurilor rutiere din România şi Republica Moldova, prin autostrada A8 şi, respectiv, drumul naţional Ungheni – Chişinău.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Franța forțată să solicite modificarea legislației europene în domeniul agriculturii sub presiunea protestelor fermierilor

Investiţia prevede, în principal, construirea unui pod nou de 261 metri lungime şi cu o lăţime 24 metri (în două etape). Lungimea totală a traseului va fi de 1 km, în condiţiile în care podul va fi punct de frontieră şi va fi dotat cu parcări pentru autovehicule mari, autoturisme şi spatii închise destinate verificării amănunţite a autoturismelor şi tirurilor.

„Podul Ungheni reprezintă o necesitate atât pentru România, cât şi pentru Moldova, al cărui scop constă în sprijinirea relaţiilor economice, sociale, dar şi frăţeşti dintre cele două părţi. Va ajuta la îmbunătăţirea competitivităţii economice a României prin dezvoltarea infrastructurii de transport, deservind traficului de tranzit internaţional de mărfuri şi persoane”, a declarat secretarul de stat din cadrul Ministerului Transporturilor.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Henry Kissinger, o figură emblematică a diplomației americane, a decedat la vârsta de 100 de ani

Toate documentaţiile tehnice aferente investiţiei au fost finalizate, iar acordul de mediu a fost emis în luna noiembrie. Valoarea totală a proiectului se ridică la 40 milioane euro, guvernele din România şi Republica Moldova asigurând finanţarea lucrărilor conexe.

În contextul îăn care podul face, în mod oficial, parte din investiția globală a A8, autorităţile române sunt obligate să avanseze şi cu proiectul autostrăzii A8.

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, salută aprobarea finanţării pentru lucrările de construire.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Proiectul de construire a Sălii Polivalente „Regina Maria” din Iași, lansat în dezbatere publică! Valoarea investiției se ridică la 96 de milioane de euro

„Parteneriatul moldo-român dă roade: curând va începe construcţia podului de la Ungheni. Ieri autorităţile de la Bucureşti au anunţat aprobarea finanţării în valoare de 16,5 milioane de euro pentru construcţia podului rutier de peste Prut, care va uni cele două localităţi Ungheni de pe cele două maluri ale râului”, a declarat preşedintele Maia Sandu.

 


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iași

To Top