Connect with us

PRIMĂRIA IAȘI a contractat un credit bancar de 8,8 milioane de lei în scopul finalizării a 4 obiective de investiții

iua1p2p0okma1 scaled - Moldova Invest

Iași

PRIMĂRIA IAȘI a contractat un credit bancar de 8,8 milioane de lei în scopul finalizării a 4 obiective de investiții

Primăria Iași a încheiat un nou acord de împrumut, contractând suma de 8,8 milioane lei de la Banca Intesa Sanpaolo România. Aceste fonduri sunt destinate pentru acoperirea cheltuielilor în diverse proiecte europene întârziate ale municipalității

Conform anunțului oficial al Primăriei ieșene, costurile asociate acestui credit, inclusiv dobânzile, se ridică la aproximativ 1,6 milioane lei. Contractul a fost atribuit conform criteriului de selectare a ofertei cu cel mai redus preț.

Într-un context mai amplu, recent, Primăria a semnat și un alt contract de împrumut, aceasta dată cu BCR, în valoare de până la 200 milioane lei. Acești bani sunt exclusiv destinați achiziționării de combustibil pentru sezonul rece al anului 2023-2024. BCR a fost ofertant și pentru creditul destinat proiectelor UE, oferta prezentată de Sanpaolo a fost considerată superioară din punct de vedere tehnic și financiar, conform alegerii făcute de municipalitate.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Noua formulare din ordonanța austerității a ANULAT procentele de creștere a salariilor profesorilor și a introdus o nouă reglementare

În ceea ce privește suma de 8,8 milioane lei, Primăria urmărește să finalizeze lucrările la patru proiecte europene care înregistrează întârzieri semnificative în implementare: modernizarea campusului școlar al Colegiului Tehnic “Gh. Asachi” (în valoare de 5 milioane lei), reabilitarea Grădiniței nr. 13 (2,3 milioane lei), construirea centrului social “Cicoarei” (1,2 milioane lei) și amenajarea zonei de agrement “C.A. Rosetti” (0,3 milioane lei).

k2 items src a70669800d10d7441b9778298976db43 1 2 - Moldova Invest

Inițial, se estimase că costurile asociate împrumutului vor fi de aproximativ 2,2 milioane lei, dar după procesul de achiziție publică pentru serviciile de creditare, acestea au scăzut la aproximativ 1,6 milioane lei. Costurile finale reprezintă aproximativ 18% din valoarea totală a împrumutului.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Liderii europeni se reunesc la Iași pentru a dezbate viitorul economiei sociale, în cadrul Conferinței Europeane "Enterprising for Tomorrow"

Contractarea acestui împrumut a fost aprobată de către Consiliul Local în luna septembrie, odată cu adoptarea unei decizii favorabile și pentru creditul de 200 milioane lei. Ambele împrumuturi au o perioadă de maturitate de 5 ani.

La momentul adoptării hotărârii de către Consiliul Local, Primăria Iași a prezentat stadiul actual al celor patru proiecte europene. Cel mai avansat în execuție era proiectul referitor la construirea centrului multifuncțional din zona Cicoarei, înregistrând un progres fizic de aproximativ 60%. Un procent similar (aproximativ 60%) a fost raportat și pentru amenajarea unui parc în zona C.A. Rosetti. Celelalte două proiecte aveau un progres în execuție de 27% (reabilitarea și modernizarea Grădiniței cu program prelungit nr. 13, o investiție de 11 milioane lei) și, respectiv, 20% (modernizarea campusului școlar al Colegiului Tehnic “Gh. Asachi”, un proiect în valoare de 12,4 milioane lei).

Moldova Invest îți recomandă și ...   Finanțare de aproximativ 853.000 de lei pentru amenajarea unui skatepark la MIROSLAVA

Aceste proiecte au termen de finalizare stabilit în decembrie 2023, însă, în unele cazuri, această dată va fi depășită (s-au luat deja decizii în acest sens), întrucât investițiile, finanțate prin intermediul Programului Operațional Regional 2014-2020, întâmpină întârzieri oricum.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iași

To Top