Connect with us

Primăria Iași anunță licitația pentru actualizarea proiectului noului stadion municipal

- Moldova Invest

Iași

Primăria Iași anunță licitația pentru actualizarea proiectului noului stadion municipal

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Primăria Iași a anunțat lansarea unei licitații în perioada următoare pentru actualizarea proiectului privind construcția viitorului stadion municipal situat pe șesul Bahluiului

Primarul Mihai Chirica a declarat că unicipalitatea dispune de o parcelă de teren de 45 de hectare în zonă și de suma de 100 de milioane de lei pentru începerea lucrărilor, banii provenind dintr-un împrumut contractat de la BRD–Societe Generale.

„Potrivit indicatorilor tehnico-economici adoptați de Consiliul Local, care vor fi modificați după revizuirea proiectului, capacitatea noii arene va fi de circa 24.000 de locuri, valoarea totală a investiției fiind estimată la 550 de milioane de lei, respectiv aproximativ 113 milioane de euro,” a declarat primarul Mihai Chirica.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Delgaz Grid investește peste 375 milioane de lei în modernizarea de linii electrice și posturi de transformare, cu sprijin din Fondul pentru Modernizare

Din punct de vedere arhitectural, noua arenă a Iașului va fi inspirată din geometria coroanei Regelui Ferdinand I. „Locurile destinate publicului general vor fi organizate pe două niveluri de gradene. Funcțiunile destinate publicului general vor fi organizate la nivelul parterului, astfel încât fiecare sector să beneficieze independent de grupuri sanitare, zonă de alimentație publică și altele.

Stadionul va avea restaurant, cafenea, un muzeu dedicat echipei FC Politehnica Iași, un fan shop și un magazin cu articole sportive. Pentru fiecare sector de spectatori va fi prevăzut un punct de prim ajutor. De asemenea, vor fi asigurate locuri de parcare, spații comerciale, zone de alimentație publică și grupuri sanitare,” a explicat edilul.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Vor fi încheiate lucrările la trei parcuri industriale din județul Iași

Inițial, stadionul municipal trebuia să fie construit în zona Moara de Vânt, lângă Spitalul Regional de Urgență și Sala Polivalentă „Regina Maria”. În urma unei analize amănunțite efectuate de specialiști, municipalitatea a decis mutarea locației pe șesul Bahluiului, în zona Cicoarei, datorită accesibilității mai bune dinspre șoseaua de centură a municipiului și legăturii directe cu viitoarea Autostradă A8 (Autostrada Unirii).

„Amplasamentul inițial din zona Moara de Vânt nu prezenta siguranță din punct de vedere al intervențiilor în caz de incendiu sau de producere a unor catastrofe naturale, având în vedere existența în zonă a unor construcții de mari dimensiuni. De aceea, împreună cu specialiștii, am decis că cel mai bun amplasament pentru viitorul stadion ar fi undeva în diagonala orașului, respectiv în apropierea unei artere importante de circulație cum este șoseaua de centură și cu legătura rapidă și directă cu viitoarea autostradă A8,” a afirmat primarul.

Moldova Invest îți recomandă și ...   USV Iași a devenit membru al Asociației Europene a Universităților de Științele Vieții

Conform proiectului lansat de autorități în urmă cu patru ani, costurile pentru ridicarea stadionului din Moara de Vânt, care ar fi avut o capacitate de 24.179 de locuri și o suprafață desfășurată de 85 de hectare, se ridicau la peste 110 milioane de euro.


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iași

To Top