Connect with us

Segmentul din Iași al Autostrăzii Pașcani-Suceava dezbătut la Tătăruși! Concluzii

20230927 211103 scaled - Moldova Invest

Iași

Segmentul din Iași al Autostrăzii Pașcani-Suceava dezbătut la Tătăruși! Concluzii

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Ieri, 27 septembrie 2023, a avut loc, în localitatea ieșeană Tătărusi, dezbaterea publică pentru segmentul din Iași a raportului privind impactul asupra mediului și a studiului de evaluare pentru Autostrada Pașcani-Suceava

FB IMG 1695837755850 - Moldova Invest

Dezbaterea publică de la Tătăruși a adus în prim-plan impactul și oportunitățile Autostrăzii A7

Dezbaterea a constituit un prilej pentru a se evidenția necesitatea pregătirii atente a administrației publice și a mediului de afaceri local pentru a putea valorifica pe deplin beneficiile aduse de construcția Autostrăzii A7 în Regiunea de Nord Est.

La dezbatere au luat parte atât oficialități locale cât și județene: primarul comunei Tătăruși, Costel IOSUB, prefectul județului Iași, Bogdan COJOCARU, prefectul județului Iași, Alexandru Moldovan, prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă, președintele consiliului județean Suceava, Gheorghe Flutur.

De la eveniment nu au lipsit nici reprezentanții organizațiilor al căror scop este conceperea și implementarea programelor regionale necesare susținerii politicii de dezvoltare regională.

FB IMG 1695837863384 - Moldova Invest

Unul dintre principalele subiecte abordate în cadrul dezbaterii a fost impactul asupra mediului înconjurător. Reprezentanții autorităților s-au concentrat asupra măsurilor de protecție a mediului și a resurselor naturale în contextul construcției autostrăzii.

De asemenea, s-au luat în considerare modificări ale planurilor urbanistice pentru a găsi soluții optime pentru dezvoltarea zonelor industriale din apropierea autostrăzii, precum și îmbunătățirea infrastructurii rutiere locale pentru a asigura accesul facil către noua autostradă.

Președintele CJ Suceava, Gheorghe FLUTUR: “În cel mai scurt timp pleacă avizul favorabil de mediu”

Prezent în cadrul dezbaterii, Președintele CJ Suceava, Gheorghe FLUTUR, a subliniat interesul ridicat al Agenției de Mediu din ambele județe pentru emiterea în curând a avizului favorabil de mediu, ceea ce semnifică un progres important în dezvoltarea proiectului.

Moldova Invest îți recomandă și ...   TUIASI oferă anual, din venituri proprii și cu sprijinul sponsorilor, burse de aproximativ 1 milion de lei pentru studenții universității

FB IMG 1695837771922 - Moldova Invest

“Dacă ieri nu am putut participa direct la Suceava la dezbaterile pentru Autostrada A7, astăzi am participat la Tudora, județul Botoșani și la Tătăruși, județul Iași, la dezbateri pentru porțiunile de autostradă care vor traversa aceste județe. Discuțiile au fost extrem de interesante, Agenția de Mediu din ambele județe a promis că în cel mai scurt timp pleacă avizul favorabil de mediu, asta înseamnă că a trecut focul cel mare. Au fost multe întrebări legate de accesul la proprietățile oamenilor, de perdelele de protecție forestieră pentru împiedicarea înzăpezirilor, despre modificarea PUZ-urilor primăriilor pentru găsirea unor zone dedicate parcurilor industriale din proximitatea autostrăzii, despre nevoia modernizării unor drumuri comunale și județene care duc spre autostrada și multe alte teme foarte utile.

Am avut o surpriză foarte interesantă la finalul discuției de la Tătăruși unde am văzut mai multe afișe cu Bucovina Mică, așa îi se mai zice localității Tătăruși. Intrând în amănunte am aflat că numele a fost dat de un ostaș din oastea lui Sobieski, oaste care a poposit în zona și care a văzut o pădure de fag și a numit-o mica Bucovină.

Aici oameni se mândresc foarte mult cu acest nume și surpriza mare a fost că la intrare în localitate am văzut o copie identică a porții de la Drăgușeni, pe care scrie “Hai în Bucovina Mică”. Așa că A7 vine din Bucovina Mică spre Bucovina Mare”, a precizat președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur.

Președintele C.A.P.D.R., Ion ȘTEFANOVICI: “Primarii și mediul de afaceri care se bucură de oportunitatea de a fi în proximitatea viitoarei A7 trebuie să înceapă pregătirile pentru atragerea investițiilor străine în zona de producție din localitățile lor, dar și în turismul local, acolo unde este cazul

La dezbatere a participat și președintele Centrului de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale (C.A.P.D.R), Ion Stefanovici.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Complex imobiliar destinat locuințelor pentru tineri și specialiști din domeniul sănătății și educației, la Podu Iloaiei! Investiție de 24 de milioane de lei

Acesta a subliniat importanța pregătirii administrației publice și a mediului de afaceri local pentru beneficiile oferite de Autostrada A7 în Regiunea de Nord Est.

 

“Astăzi, în Bucovina Mică, adică în frumoasa localitate Tătăruși din Iași am participat la dezbaterea publică pentru segmentul din Iași a raportului privind impactul asupra mediului și a studiului de evaluare pentru Autostrada Pașcani-Suceava.

A7 autostrada dezbatere e1695892915400 - Moldova Invest

În calitate de reprezentant al CAPDR – Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale am ridicat problematica pregătirii administrației publice și a mediului de afaceri local pentru oportunitatea imensă pe care o va oferi în foarte scurt timp Autostrada A7!

Maparea potențialului investițional în Regiunea de Nord Est a României este o prioritate pe masa ADR Nord Est. Primarii și mediul de afaceri care se bucură de oportunitatea de a fi în proximitatea viitoarei A7 trebuie să înceapă pregătirile pentru atragerea investițiilor străine în zona de producție din localitățile lor. 

Desigur, turismul local dar și alte avantaje vor decurge din acest proiect major de infrastructură rutieră. 

Concret, fiecare localitate traversată de A7 poate demara o serie de proceduri standard care să vizeze direct dezvoltarea economică a comunităților dumnealor în funcție de profilul administrativ-economic dar si de resursele umane, materiale și naturale pe care le posedă.

Doar în acest fel, am spus-o răspicat și la această dezbatere de la Tatarusi, putem reduce decalajele semnificative pe care Moldova le înregistrează în raport cu Transilvania. 

Sigur că, primarii harnici și implicați vor aduce multe beneficii comunităților pe care le reprezintă!

Dumnezeu să ne ajute să înțelegem și să valorificam la timp, în folosul oamenilor dar și al Regiunii aceasta șansă importantă”, a menționat Ion Ștefanovici.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Moldova Invest în dialog cu Cezar GROZAVU, Director executiv al Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Suceava

dezbatere A7 tatarusi iasi - Moldova Invest

Prefectul județului Iași, Bogdan Cojocaru: “Sunt etape importante care au loc în această perioadă și care vor conduce la dezvoltarea întregii regiuni

Prefectul județului Iași, Bogdan Cojocaru, și-a exprimat speranța că Agenția Națională pentru Protecția Mediului va analiza documentația cu celeritate și, în cazul îndeplinirii tuturor cerințelor, va emite acordul de mediu pentru acest tronson.

 

“Se lucrează intens pe multe dintre tronsoanele Autostrăzii Moldovei. Există finanțare prin PNRR pentru A7, de la Ploiești și până la Pașcani. Acum, discutăm despre a continua investiția de la Pașcani la Suceava. 

Astăzi a fost prezentat raportul privind impactul asupra mediului și a studiului de evaluare adecvată pentru proiectul “Autostrada Pașcan-Suceava”, propus a fi amplasat în județele Iași, Botoșani și Suceava. Sunt etape importante care au loc în această perioadă și care vor conduce la dezvoltarea întregii regiuni. 

Sper ca Agenția Națională Pentru Protecția Mediului să analizeze cât mai repede documentația și, dacă toți pașii sunt îndepliniți, să avem acord de mediu și pentru acest tronson”, a punctat Bogdan Cojocaru, prefectul județului Iași.

În concluzie, dezbaterea a oferit un cadru amplu pentru discuții și planuri în vederea dezvoltării regiunii, iar toate părțile implicate speră că Agenția Națională pentru Protecția Mediului va analiza rapid documentația și va emite acordul de mediu pentru tronsonul discutat. Autostrada Moldovei rămâne un proiect major și promițător pentru această regiune.


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iași

To Top