Consiliul Tehnico-Economic (CTE) din cadrul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a acordat aviz favorabil miercuri, 14 august, Studiului de Fezabilitate (SF) pentru tronsonul Moțca – Lețcani – Ungheni al Autostrăzii A8, cunoscută și sub denumirea de Autostrada Moldovei
Acest pas important marchează începutul etapei de implementare a proiectului major de infrastructură rutieră.
Conform declarațiilor lui Cătălin Urtoi, membru în Consiliul de Administrație (CA) al Companiei Naționale de Investiții Rutiere (CNIR), următorii pași în cadrul acestui proiect sunt critici. După avizarea Studiului de Fezabilitate de către CTE și obținerea Acordului de Mediu (AM), va urma aprobarea indicatorilor tehnico-economici printr-o Hotărâre de Guvern (HG). După această aprobată, proiectul va fi transferat de la CNAIR la CNIR, iar ulterior se va lansa licitația pentru proiectare și execuție (P+E) în loturi.
Finanțarea acestui tronson va fi asigurată din bugetul alocat Programului de Transport (PT) 2021-2027 al Comisiei Europene, cu posibilitatea de fazare după anul 2028 din cadrul noului program Post PT 2028-2034. Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a propus o strategie de finanțare bazată pe loturi de autostradă. Această propunere este în prezent în discuții cu CNAIR și CNIR, iar o decizie finală va fi anunțată în perioada următoare.
Suma totală estimată pentru realizarea acestui tronson este de 5 miliarde de euro. Aceasta include o rezervă de implementare de 25% din valoarea totală estimată inițial, conform cerințelor legale. Cătălin Urtoi a explicat că această rezervă va fi acordată pe parcursul desfășurării contractului, pe măsură ce antreprenorii justifică cheltuielile, cu aprobarea Comisiei Europene, pentru a evita blocarea fondurilor.
Tronsonul Moțca-Lețcani-Ungheni va traversa județul Iași și va include Unități Administrativ Teritoriale (UAT) precum Aroneanu, Bălțați, Costești, Dumești, Erbiceni, Golăiești, Heleșteni, Ion Neculce, Lețcani, Miroslava, Miroslovești, Moțca, Pașcani, Podu Iloaiei, Popricani, Rediu, Ruginoasa, Stolniceni-Prăjescu, Târgu Frumos, Ungheni și Victoria. Proiectul tehnic prevede includerea mai multor noduri de legătură, cum ar fi două noduri la Moțca-Pașcani și unul pe A7 (Autostrada Moldovei), precum și obiective similare la Târgu Frumos, Podu Iloaiei și Dumești–Lețcani.