Connect with us

Sue Barrett, Director BERD, în vizită la Iași! Proiectele de investiții, pe ordinea de zi

gethumbnew - Moldova Invest

Iași

Sue Barrett, Director BERD, în vizită la Iași! Proiectele de investiții, pe ordinea de zi

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Sue Barrett, Director, Head of Infrastructure Europe, Middle East & Africa (EMEA) al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), a avut o întrevedere cu primarul Mihai Chirica pentru a discuta despre împrumuturile acordate municipalității Iași pentru diverse proiecte de investiții

Aceasta s-a aflat în Iași în fruntea unei delegații a BERD pentru semnarea unui act adițional privind suplimentarea împrumutului la contractul încheiat cu ApaVital SA. Scopul este implementarea celei de-a doua etape a proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Iași.

Proiecte Majore Finanțate de BERD

Reconstruirea Depoului din Dacia

Unul dintre proiectele discutate este reconstruirea depoului din zona Dacia, finanțat printr-un împrumut de aproape 44 de milioane de euro. „Așteptăm oferte pentru acest proiect în această lună,” a declarat primarul Mihai Chirica. Construcția noului depou este crucială pentru gestionarea flotei de 32 de tramvaie Bozankaya și PESA și 44 de autobuze electrice achiziționate prin fonduri europene, alături de alte 18 tramvaie și 25 de autobuze electrice cumpărate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Moldova Invest îți recomandă și ...   Bosch Engineering echipează întreaga flotă de tramvaie a orașului Iași cu sistemul anticoliziune

Licitația pentru construcția depoului este organizată pe portalul de achiziții al BERD, cu termenul limită pentru depunerea ofertelor la 31 iulie. Noul depou va ocupa 55.219 mp și va include facilități moderne pentru tramvaie și autobuze electrice, reparații și diverse instalații. Va fi primul depou din România și din Europa de Est independent energetic, alimentat prin panouri fotovoltaice.

Proiectul mai include modernizarea podului peste pârâul Rediu, străzii Strămoșilor și rondului Dacia, precum și crearea unei stații intermodale. Valoarea totală a proiectului este de 286,3 milioane de lei, incluzând 47.307.147 de lei pentru obiectivele de digitalizare.

Moldova Invest îți recomandă și ...   BIRD va aloca Republicii Moldova un împrumut de peste 36 de milioane de euro pentru modernizarea serviciilor medicale de reabilitare

Modernizarea Cinematografului „Dacia”

Primăria Iași, cu sprijinul BERD, derulează și proiectul de reabilitare, modernizare, extindere și dotare a Cinematografului „Dacia” din cartierul Alexandru cel Bun. Lucrările, în valoare de 14,8 milioane de lei cu TVA, sunt realizate de firma azeră Amina and S Group LLC – sucursala Iași. Proiectul prevede echiparea cinematografului cu tehnologie de ultimă generație pentru sonorizare, lumini, proiectoare digitale și climatizare. În final, acesta va deveni „Ateneul copiilor”, un spațiu destinat spectacolelor și activităților cultural-educative pentru copii.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Primăria Comunei Miroslava a dat startul unui nou proiect cu fonduri nerambursabile!

„Continuăm modernizarea cinematografelor din oraș. Am semnat recent autorizația de construire pentru reabilitarea Cinematografului Tineretului,” a declarat primarul Mihai Chirica.

Aceste proiecte finanțate de BERD reflectă angajamentul Primăriei Iași de a moderniza infrastructura urbană și de a îmbunătăți calitatea vieții locuitorilor.

Investițiile în transportul public și în facilitățile culturale sunt esențiale pentru dezvoltarea sustenabilă a orașului.


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iași

To Top